reklama
	
	
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
Hej dziewczyny
pomysły na wigilie/
Mam dorsza i szukam przepisów(mama robi tradycyjnie,a ja cos innego chce)
Na pewno zrobie
Ryba z brokułami w cieście - Przepisy kulinarne
i jeszcze jakies danie z dorsza,
pulpeciki z ryby...
A po za tym kutie
bułeczki z grzybami
no i ciasta to moja działka,3 bit,karpatka,krówka...i myśle co jeszcze.
				
			pomysły na wigilie/
Mam dorsza i szukam przepisów(mama robi tradycyjnie,a ja cos innego chce)
Na pewno zrobie
Ryba z brokułami w cieście - Przepisy kulinarne
i jeszcze jakies danie z dorsza,
pulpeciki z ryby...
A po za tym kutie
bułeczki z grzybami
no i ciasta to moja działka,3 bit,karpatka,krówka...i myśle co jeszcze.
agusia9915
Matka wariatka
- Dołączył(a)
- 7 Sierpień 2006
- Postów
- 9 296
Czarna Oliwka - Świąteczny karp po tajsku
ten w zeszłemn roku robiłam
Dorsz po tajsku
Składniki:
 
				
			ten w zeszłemn roku robiłam
Dorsz po tajsku
Składniki:
- 1 strączek chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 cebulek dymek
- 2 łyżezki cukru
- 150 ml mleczka kokosowego
- szczypta kurkumy
- garść posiekanej kolendry
- 4 filety z dorsza
- sól, pieprz
Na paste zmiksuj chili z czosnkiem, dymkami, cukrem,  sola i pieprzem. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj, dodaj  kurkume i kolendre.
Każdy filet natnij wzdłuż, posmaruj połową przygotowanej pasty, grilluj 3-4 minuty w temp. 200 st.C. Podpieczoną rybę przełóż na drugą stronę, posmaruj pozostałą pastą i zapiekaj 4 minuty.
Każdy filet natnij wzdłuż, posmaruj połową przygotowanej pasty, grilluj 3-4 minuty w temp. 200 st.C. Podpieczoną rybę przełóż na drugą stronę, posmaruj pozostałą pastą i zapiekaj 4 minuty.
Patch
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2006
- Postów
- 1 306
dziewczyny a podajcie przepisy na jakieś fajne ciasta... Chciałabym coś nowego zrobić, bo mama w drugi dzień świąt urodziny odprawia i zadeklarowałam upieczenie dwóch blach i nie mam pomysłu.... Tylko nie jakieś kremowe, bo mama nie lubi... Snikers czy krówka już się znudziła- prawie ciągle jest....
				
			karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
ja z ciast robię- a raczej bym chciała jeśli poczuje się lepiej- torb bezowy typu Pavlova no i pijany tort czekoladowy.jeden to wiadomo beza i śmietana no i koniecznie kaśny dzem, a drugi to czekolada czekolada czekolada i wódka, wódka wódka i owoce typu wiśnie, rodzynki orzechy.
ja polecam do karpatki n spód dodawać dżem np. suszona śliwka cos kwaśnego ciasto smakuje zupełnie inaczej i nie mdli.
no i myślę, że to sprawdza się wszędzie: uprażone jabłka z miodem posypane wielką ilością kruszonki z płatkami migdałów roboty mało a smak wyborny.
				
			ja polecam do karpatki n spód dodawać dżem np. suszona śliwka cos kwaśnego ciasto smakuje zupełnie inaczej i nie mdli.
no i myślę, że to sprawdza się wszędzie: uprażone jabłka z miodem posypane wielką ilością kruszonki z płatkami migdałów roboty mało a smak wyborny.
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
Taki piernik robie,pyszny jest.:-)
http://www.ciasta.net/piernik-z-jablkami.php
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
przyprawa do pierników z półtorej łyżki.
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
 
można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
Przepis:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Tylko zamiat kakao,daje przyprawe do pierników.
Zmodyfikowany Salceson,he,he.
				
			http://www.ciasta.net/piernik-z-jablkami.php
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
przyprawa do pierników z półtorej łyżki.
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
Przepis:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Tylko zamiat kakao,daje przyprawe do pierników.
Zmodyfikowany Salceson,he,he.
			
				Ostatnia edycja: 
			
		
	
								
								
									
	
								
							
							karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
u mnie jeśli chodzi o torty tradycyjne to biszkopt z bitą śmietaną ja dodaję często taki krem z dr.odkera do śmietany bitej róźowe opakowanie bo wtedy nie opadają żadne warstwy ale polecam zrobić dzień prędzej.
 
zazwyczaj docinam biszkopt do tortownicy wciskam w obręcz ciasto nasączę położę dżem jakiś kwaśny ciut kremu owoce znów krem na to kolejny docięty do obręczy ciasno biszkopt nasączę dżem owoce i resztę kremu wygładzę i na noc do lodówy rano łatwo zdejmuję obręcz tort równy prosty gotowy do dekorowania.
				
			zazwyczaj docinam biszkopt do tortownicy wciskam w obręcz ciasto nasączę położę dżem jakiś kwaśny ciut kremu owoce znów krem na to kolejny docięty do obręczy ciasno biszkopt nasączę dżem owoce i resztę kremu wygładzę i na noc do lodówy rano łatwo zdejmuję obręcz tort równy prosty gotowy do dekorowania.
reklama
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	WolfiA
Lutowa MaMa ''07 i ''09
Ja mogę polecić krem z serków mascarpone:-)
- 750g serka mascarpone
- 500g śmietany kremówki (30%)
- 4 żółtka
- 1 (niepełna) szklanka cukru
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem i mascarpone, a potem dodajemy do tego, ubitą osobno, śmietanę:-) Naprawdę pyszny krem i pasuje do większości tortów: owocowych, czekoladowych czy kawowych
				
			- 750g serka mascarpone
- 500g śmietany kremówki (30%)
- 4 żółtka
- 1 (niepełna) szklanka cukru
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem i mascarpone, a potem dodajemy do tego, ubitą osobno, śmietanę:-) Naprawdę pyszny krem i pasuje do większości tortów: owocowych, czekoladowych czy kawowych

Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 26
- Wyświetleń
- 16 tys
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 16 tys
			
				Podziel się:
			
			
		
	
 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 kiedyś zrobię. Na Wigilię to nie da rady, bo Tomek wszystko szykuje, ja pracuję, ale może na Sylwestra
 kiedyś zrobię. Na Wigilię to nie da rady, bo Tomek wszystko szykuje, ja pracuję, ale może na Sylwestra 
 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		