[h=3]Jasne ze jest, Metoda PP- podnies połóż wg behawiorystki Tracy Hogg (" jezyk niemowląt ", "Zaklinaczka dzieci". : jezyk dwulatka"). stosuje od 4 mieś życia. Obecnie mój 1,5 roczny synek ma juz swój rytuła zasypiania popłudnowego - nocnik, zasłanianie okna, kołysanka z telefonu, ewent łyk picia i 1 sała baejczkai sam prosi sie do łózeczka- zasypainie 1-5 min...NOcnuy – kolacja, sprzatanie zabawek,bajka, mleko mamy, chwilka, nocnik, kapanie, bajeczka i figle z rodzicami i łózeczko. W łózeczku czasem osiagam stan padniecia natychmiastowego..;-), z czkawka wczoraj - 5 min. Początkowo zajmie CI to 20-45 min, bo dziecko masz przyzwyczajone do innego modelu zasypiainia i jesli chcesz przestawic dziecko bez stresu nha zasypianie oparte na twojej bliskości, głosie i dotyku, a nie rekach wymaga to i czasu i kondycji od Cibie. Średnio będziesz usypiac w 15- 20 min, czyli w takim czasie w jakim dziecko potrzebuje sie po prostu wyciszyć. Wazne jest uregulowanie rytmu dnia i trzymanie wzglednie stałych pór drzemek. Polecamw/w literature- a skrócie: kładziesz do łóżeczka uspokojone dziecko, poklepujesz po pleckachnp po 3 i np powtarzasz rytmiczniec , zwalniajac , szyszy... albo mama jest . Jak awantura to podnosisz , uspokajasz i od nowa.... jak tylko staje – kładziesz lub pokazujesz jak to sie robi, pomagasz w ułozeniu sie. Rocznego dziecka juz ni e wyciagasz z łożeczka, tylko uspokajasz pochylajac sie... Przydatna elektroniczna nianie- poczatkowo jestes prawie przed maluchem zanim sie rozbudzi na dobre- zwieksza sie zaufanie do samodzielnego zasypiania obok/ bez mamy. Polecam watek,
Niespokojne pięciomiesięczne niemowle.[/h] ... a hogg i zaklinaczke poogladaj sobie na youtubie. Powodzenia , ja jestem bb zadowolona.
Pzdr ms