reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Sen maluszkow

mała mi gratulacje dla Łukaszka :-) :**** ciesze sie że i u Was tak dzielnie maluszek się spisuje :tak:
a jak tam u Was w nocy, macie pobudki? u nas dawno nie było, ale jak odstawiliśmy smoka to sie zaczęły, chociaż tej nocy była tylko jedna, ale widze, że ciężko jej na nowo wtedy usnąć..

Kochana bo u nas to nawet pobudki były jak smoczek był. Po prostu smoczek nie ma nic do jakości nocek, serio. Dzisiaj np raz się przebudził, przyszedł do mnie do łóżka- zasnął od razu i go znowu przeniosłam i tak spał do rana. Z kolei wczorajszą noc przespał całą do 6:40 bez zająknięcia. Tak więc ja po prostu widziałam że jemu ten smoczek nie robi różnicy, więc stwierdziłam że warto spróbować go oduczyć. No i nie myliłam się bo nie ma jakiś większych ekscesów:-). Cieszę się że Isia też bardzo dobrze to przechodzi, dzielne te nasze szkraby :*
Poza tym ja się jakoś powoli obawiałam o uzębienie...
Mama mi moja opowiadała że ja ze smoczkiem też pożegnałam się jakoś jak miałam 20 miesięcy, podobno przez dziurę z balkonu go wyrzuciłam i rodzice stwierdzili że to może ten czas aby się go pozbyć:-)

reklama
, ale u nas za uspokajacz robi butla z piciem:| jak płacze o butle dostanie i cisza. :-D

Tak samo miałam z Kubą. On smoczka ssał do 6 miesiąca,potem była właśnie butla z piciem. Po skończonym 2 roku życia pooowoli odzwyczajałam go od butli w nocy-bo wielkimi krokami zbliżało się przedszkole:tak:. Ciężko było,ale się udało.

mała_mi gratuluję odsmoczkowania! A może mój Franek też smoka z balkonu wyrzuci:sorry:

mała mi ja też właśnie takie obawy miałam, tym bardziej że Isia dużo ma już ząbków i szkoda żeby przez taka głupotę miała kiedyś mieć problemy. Dziś nocka z jedną pobudką, troche pomarudziła, ale dzielnie sama zasnęła. Ciesze sie ze napisałaś o tym że Łukaszek sie żegna ze smokiem, dzięki temu sie zmobilizowałam :*

Mój ma już 16 zębów, ale trudno, najwyżej będzie miał krzywe. Mój brat ssał smoka bardzo długo i ma proste zęby, mój mąż w ogóle, a ma krzywe.

Natolin podobno wcale to nie ma znaczenia smoczek. Ja moje jeszcze nie jestem gotowa zabrać. Jedynie chowam w dzień. Do spania jednak zapodaje.

U nas smok napewno jeszcze troche pobędzie ;-) Z dwóch względów, spanie i wyciszenie w ciągu dnia, czasem jak marudzi albo wyje bo coś chce albo mu nie pasuje to bym chyba oszalała bez smoka :sorry: Wiem, że może być ciężko z odstawieniem bo myśle że on już jest uzależniony ale jakoś damy rade, może jak bedzie większy to pewne rzeczy będzie rozumiał ... tak się łudze :rolleyes2: Za to o zęby jakoś się nie boje, po pierwsze mamy narazie 5 hehe a po drugie znam wiele przypadków dzieci żujących smoka dużo za długo a ząbki mają super ... więc chyba reguły nie ma.

alicja, mała mi, dla was oczywiście gratulacje za konsekwencje i szybkie uporanie się ze smokiem :tak:

Natku, to mają nasze chlopaki po tyle samo zęboli :) A co do smoka nie demonizujmy sprawy... ja wiem, ze najlepiej, żeby dziecko zasypialo samo, bez wspomagaczy, bez mamy i taty, spalo dziennie 3 h drzemki, nie plakalio i ogolnie zeby wzorowo je nauczyc wszystkiego jak zalecaja poradniki, ale tak sie nie da i koniec kropka. 16 miesieczne dzieck jest jeszcze moim zdaniem male... i wydaje mi sie ze nawet jak do 2 r,z pociagnie smoka to tragedia sie nie stanie, a dwulatkowi juz latiwej niz roczniakowi to wyjasnic, mozna zaszalec ze smoczkowa wrozka, ktora zabiera smoczka dla dzidziusiow a w zamian daje super zabawke;-)
ja tez popelnilam pare "bledow" ta nasza suszarka do usypiania, od nocnego wstawania dalej nie oduczylam nie wiem jak genialne sposoby z ksiazek autorytetow nie pomagaja:) a i czasem, zeby moc wstawic obiad to i tv mu na 15 min puszcze bo inaczej wisial by na mojej nodze.;p taka zla jestem;p

Strip a mojej nie da się pokazać TV na dłużej niż minute, chyba że jest jakaś piosenka i jej się spodoba to przesiedzi te 3 minutki

reklama
to chyba ok:D ale moj tez nie lezy plakiem te 15 min zaglada do mnei do kuchni bawi sie autami, ale chociaz tyle, że na mnie nie wisi;-)

Do góry