Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
asia, dzięki a co to znaczy odgazowujesz? najlepiej od razu podaj Twój sprawdzony przepis na pączki może rzeczywiście zarobię dziś to ciasto, bo oczywiście nie zrobiłam nic, dopiero niedawno M wrócił i skończyliśmy kłaść dzieci
Olga, śmiało mogę Ci polecić z Kwesti smaku i Moich wypieków, chyba bardziej ze strony dorotus mojewyopeki.com, mój przepis to polączenie tych dwóch, bo raz daje robię z większej raz z mniejsze ilości, smażę na oleju rzepakowym jakoś się do smalcu nie mogę przekonać. Olga jak ciasto drożdżowe Ci urośnie to musisz je odgazować, wbić pięść w ciasto i wraca do swojej wielkości przed wyrastaniem, ażeby potem urosnąć jeszcze bardziej pod wpływem temp bo wtedy włókna glutenowa jakie wyrobiłaś podczas ugniatanie ciasta urosną tak w skrócie.
irisson, nie no w 4 by się nie wyrobiła, drożdżowe nie lubi pośpiechu;-)
k8libby, no i dobrze, ja też jem raz w roku, przez te pare dni około tłustego czwartku Tradycja to tradycja.
asia dzięki, właśnie zakupiłam rzepakowy, rany aż się boję próbować, nie wiem co to drożdże
no właśnie chciałam zrobić tak Moje Wypieki | Pączki (przepis I)
a może być mniej jajek? bo chyba tylko 5 mam
chyba spróbuję jutro
Olga, spróbuj ten co umieściła w tym roku jest najbardziej dopracowany. Co do jajek musiałabyś proporciolannie zmiejszyć wszytkie składniki, podstawą dobrych pączków są żółtka.
Asia, dzięki za wszystkie rady, jesteś nieoceniona domyślam się że przesianie mąki jest konieczne? mam małe sitko ale jakoś dam radę a zamiast ekstraktu może być sok z cytryny? specjalnie kupiłam dwie
Olga, pomiń ekstrakt jak nie masz albo daj w ostateczności sztuczny aromat, cytryna robi coś innego. Oczywiście trzeba wszytko przesiać z dużej wysokości.
k8libby, nieźle, ale wiesz, że ja lubię pączki na drugi dzień taka nienormalna jestem