reklama

Sierpień 2012

asia, dzięki :) a co to znaczy odgazowujesz? najlepiej od razu podaj Twój sprawdzony przepis na pączki :) może rzeczywiście zarobię dziś to ciasto, bo oczywiście nie zrobiłam nic, dopiero niedawno M wrócił i skończyliśmy kłaść dzieci

reklama
Olga, śmiało mogę Ci polecić z Kwesti smaku i Moich wypieków, chyba bardziej ze strony dorotus mojewyopeki.com, mój przepis to polączenie tych dwóch, bo raz daje robię z większej raz z mniejsze ilości, smażę na oleju rzepakowym jakoś się do smalcu nie mogę przekonać. Olga jak ciasto drożdżowe Ci urośnie to musisz je odgazować, wbić pięść w ciasto i wraca do swojej wielkości przed wyrastaniem, ażeby potem urosnąć jeszcze bardziej pod wpływem temp bo wtedy włókna glutenowa jakie wyrobiłaś podczas ugniatanie ciasta urosną tak w skrócie.

irisson, nie no w 4 by się nie wyrobiła, drożdżowe nie lubi pośpiechu;-)

k8libby, no i dobrze, ja też jem raz w roku, przez te pare dni około tłustego czwartku:tak: Tradycja to tradycja.

Olga, spróbuj ten co umieściła w tym roku jest najbardziej dopracowany. Co do jajek musiałabyś proporciolannie zmiejszyć wszytkie składniki, podstawą dobrych pączków są żółtka.

Asia, dzięki za wszystkie rady, jesteś nieoceniona :) domyślam się że przesianie mąki jest konieczne? :) mam małe sitko ale jakoś dam radę :) a zamiast ekstraktu może być sok z cytryny? specjalnie kupiłam dwie :)

reklama
Olga, pomiń ekstrakt jak nie masz albo daj w ostateczności sztuczny aromat, cytryna robi coś innego. Oczywiście trzeba wszytko przesiać z dużej wysokości.

k8libby, nieźle, ale wiesz, że ja lubię pączki na drugi dzień taka nienormalna jestem:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry