reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

maggie78 a jak zgaga?:p spróbuję chyba dzisiaj z tym czopkiem, bo nic się nie dzieje :/

akutan znalazłam na necie coś takiego :
34. tydzień

MAMA
Możesz teraz przybierać na wadze szybciej niż wcześniej. Prawdopodobnie odczuwasz w miarę regularne tzw. skurcze Braxtona-Hicksa – to macica przygotowuje się do porodu. Skurcze te są bezbolesne i nie nasilają się, jednak często wzbudzają niepokój mam. Na tym etapie ciąży często pojawia się ból w dole brzucha, związany z coraz większym naciskiem rosnącego brzdąca na okolice kanału rodnego.

reklama
jak się nie załatwie do kilku godz to spróbuje z tym czopkiem :p 5to siemie lniane tez mam tylko musze zmielić bo tu jakis przepis znalazłam :p zobaczymy, coś się wkońcu musi ruszyć!

Cześć Dziewczyny!

Ależ miałam skurcz...w życiu nie miałam takiego skurczu łydki. Myślałam,że już po nodze... Mąż się wyrwał ze snu,że tak stękam, zaczął ją masować z dobre 5 min,ale nadal boli :-( i chyba będzie już cały dzień...zaraz idę zjeść magnez :-(

U mnie ładna pogoda. Wczoraj praktycznie cały dzień był słoneczny,więc pewnie później znowu się rozpogodzi.
Dzisiaj pakowanko Męża,a jutro lot :-( i zostaję sama na tydzień.... nie chcę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-:)-(

Małgosia - mam nadzieję,że już w poniedziałek Cię wypuszczą
Akutan - no jedzenie nieziemskie zapodają w szpitalu :-):-)
Maggie - twój Mąż zadziwia mnie z dnia na dzień... przypilmuj go z tą tapetą!

No i tyle...buziaki!
Miłego,spokojnego dzionka !

Taycia jak moge cos zasugerowac, to jak masz taki skurcz to niech maz lapie za stope i pchnie palce w kierunku nogi. Czyli tak mocno zaznaczy ci stope. Wtedy szybko puszcza. Boli jak cholera ale pomaga. Stanowczo i mocno trzeba zadzialac. Teraz mam juz kolejna kroplowke z magnezu i w koncu nie lapia mnie skurcze:)

A85-współczuję dolegliwości przechodziłąm przez to samo kilka msc.temu teraz na szczęście nie mam tego problemu mimo,iż regularnie w dużych dawkach zażywać żelazo.Dla mnie czopek to był koszmar bolał mnie cały dół brzucha od tego cholerstwa -bryyyy!!!!!jak sobie przypomne :no:
maggie-w sumie to dobry pomysł z napisaniem tego podania o te dodatkowe 2 tyg. na samym początku przepisowego macierzyńskiego ja też tak zrobię :tak:
Taycia-rozłąka szybko Ci minie nie obejrzysz się a mężulek już będzie z powrotem :tak:ja tak się stresowałam wyjzdem mojego męża na 1,5msc.kurs oddalony o ponad 300km. i tak szybko mineło ,że szok już jest w domku nie wiem kiedy to zleciało.Fakt,że wisieliśmy na telefonach jak 2 małpy na drucie i co weekend przyjeżdżał do domku.

hej dziewczyny. W szpitalu zawsze slabo karmia jak bylam 3lata temu w plucnym to gdyby z zew nie mialabym "dostaw" to padalbym im z glodu.
a85 sprobuj szuszonych sliwek i morelli niby pomaga na zaparcia. Bierzecie magnez w tabletach czy musujace?? mnie ostatnio skurcze dopadaja. Dzisiaj moge pochwalic synka dal mi przespac prawie cala nic z przerwami na siku 3 razy :(((

Witam :-)
Co do tego urlopu to znalazłam taki kalkulator i wychodzi z tego że jeżeli ktoś urodzi do 14 sierpnia to przysługują 2 tyg jeżeli po 14 sierpnia to 4 tyg.
Tylko ciekawe czy to jest prawda ;-)
Kalkulator urlopu macierzyńskiego - Kalkulator ciąży - Ciążowy.pl

reklama
Ponieważ wraca temat dodatkowego macierzyńskiego - moim zdaniem przepisy są naprawdę jednoznaczne, a jak ZUS będzie je kwestionował, to trzeba walczyć o swoje - nie może być tak, że tracimy kasę z uwagi na to, że interpretują je jak chcą. Podstawą przyznawania lub odbierania uprawnień są jednak wciąż obowiązujące przepisy, a nie opinia urzędników na ich temat.

Art. 13. 1. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z:
1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1 lub art. 12 ust. 3 pkt 1,
2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1, art. 12 ust. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 4 pkt 1
- mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.
(...)
3. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu.

Tu nie ma słowa o tym, że dziecko ma być urodzone w 2012, wystarczy że w dniu 1 stycznia 2012 będzie się korzystało z dodatkowego urlopu - który się wówczas uzupełnia (na wniosek) do wymiaru przysługującego w 2012. Jak nam się skończy podstawowy macierzyński w 2012, to przysługujący nam urlop dodatkowy wynosi 4 tygodnie - nie ma znaczenia, że dziecko jest urodzone w 2011. Przepisy mówią o wymiarze urlopu "w roku" nie uzależniając tego od roku, w którym zostało urodzone dziecko.

Do góry