• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Jagienka nie wiem czy Moniek83 nie chodziło o wodniaczki na jąderkach - moniek? Synuś mojej siostry ma i też zostali skierowani do chirurga a on powiedzial ze sa juz w fazie regresu i zeby sie nie pzrejmowac.

Moja miała taki etat tego prutania ale juz jej trochę przeszło - wtedy cała opluta byla:-D Teraz z kolei tak jakby zasyssa sobie dolna warge po jedzonku albo w trakcie jak pzrerywa i tak coka dziwnie a wczoraj zaczeła pzry tym mleczko wypluwac...

co do pieluchowania to jak są wskazania oczywiscie ale jak nie ma to nie widze sensu profilaktycznie. Polozna co byla u nas na patronazu kazala pieluchowac i za kazdym razem pytala czy pielu****emy ja na to ze tak czego jednak nie robilam;-)na usg bioderek pytalam o to i tez powiedzial lekarz ze sie tego nie stosuje jak bioderka ok. w styczniu pojdziemy jakos do kontroli to zobaczymy czy slusznie zrobilam.

reklama
3). ufam temu lekarzowi, więc dlaczego mam nie robić jak mi zaleca.
4). Nie znasz nikogo kto by pieluchował - już znasz mnie i moją córcię:-D:-)

Bez obrazy,nie twierdzę że twój lekarz się myli,czy masz mu nie ufać i nie podważam jego zdania tylko przytoczyłam co na to nasz ortopeda ;-) jak różne są opinie na ten temat.
Napisałam też nie nie znam nikogo kto by pieluchował co nie znaczy że nikt tego nie robi ;)

Flower,myślę że nie masz się czym martwić,mi nikt nie kazał pieluchować (a pytałam),mała do miesiąca spała na brzuszku z nóżkami na żabkę,potem na boczku aż do teraz,byliśmy na drugim usg przedwczoraj i wszystko idealnie.
Jeśli na początku lekarz nie dopatrzył się żadnych nieprawidłowości to raczej się nie pojawią :)

Ciekawa jestem jak reszta dziewczyn...pielu****ecie bądź pieluchowałyście?

Ostatnia edycja:
Nikos tak kupiłam w tym sklepie. Też wolę żeby mięlolił to niż jakieś śmierdzące kauczukiem dziadostwo.

My też pieluchowaliśmy, tzn. mieliśmy- po I USG, ale często zapominałam o tym. Natomiast na II USG już wszystko ok było. U nas większość mam wyszła od lekarza z takim zaleceniem.

Jagienka ja nie pieluchowałam, pielęgniarka jak byłam z Olą 1 raz w przychodni kazała, ale tego nie robiłam, od tego są lekarze i to ortopedzi. A u niego po badaniu OK i po zdjęciu też, więc nic nie robiłam i nie robię. Kazał przyjść na wizytkę jak Ola zacznie chodzić i to tak już poważnie a nie jak zrobi 1 krok ;-)

Moniek ja wręcz gotowałam butle i smoczki przez chyba pierwsze dwa-trzy tygodnie po każdym użyciu:szok: po czym moja lekarka stwierdzila, że chyba zwariowałam:-pwięc przestałam i raz na jakiś czas przeleję butle wrzątkiem, częściej smoczki, ale przyznam, że ostatnio nie pamiętam kiedy to zrobiłam:szok::crazy::sorry2: wstyd...

Ostatnia edycja:
Hej!

My też nie pieluchowaliśmy. Teraz są takie pampersy,że chcąc nie chcąc ma się szeroko nóżki,a żebym na pewno się nie myliła to poszliśmy na USG bioderek i wszystko super. Następna kontrolna wizyta w 7 miesiącu.
Karolaola - my nie chodzimy codziennie... staram się wychodzić co 2 dni żeby dziecko się przewietrzyło,ale czasami mi to nie wychodzi z przyczyn niezależnych ode mnie (np. cały dzień pada)
Butelki - sterylizuję... najpierw myję w wodzie z płynem,a potem do sterylizatora. Podobno powinno się wyparzać butelki do 6 miesiąca życia dziecka!!!!!!!!!

Hej kochane.

ogłaszam,że u mnie porządki zakończone:):):),wiadomo jeszcze przed wigilią zetrę kurze bo do tego czasu to będzie jeszcze tego świństwa,ale to juz tak po wierzchu wszystko( tak jak przy normalnym sprżataniu:) ). O! ale się cieszę. Teraz mogę sięzabrać za robienie nastroju:):): choinka,ozdóbki itp:):). No!! i pieczenie ciasteczek:):)

Co do pieluchowania,to nam mówiła ortopedka,że Karola pieluchowac szeroko bo cos tam jej sie nie podobało,ale po wyniku usg,ktory byl idealny,powiedziała,ze w takim razie odpuścić. Bo z tym szerokim pieluchowaniem jest tak ,ze na jedno pomaga a na drugie( czytaj kręgosłup trochę szkodzi). Suma sumarum: jak trzeba pieluchować bo coś sie dzieje z biderkami to bez dwóch zdań trzeba i kropka,a jak nie to nie ma co na zapas profilaktycznie ,bo mozna zaszkodzić na cos innego...Najważniejsze miec lekarza,ktoremu sie ufa i go słuchać a nie działać na własną rękę. Takie jest moje zdanie na ten temat:tak:.

Moniek,ja juz tu pisałam. U nas Karol tez ma wodniaka jader. To baardzo powszechne u chłopców i do roczku najczesciej się wszystko( ten płyn w jaderkach) wchłania. Jak nie to po pierwszych urodzinach( nie wcześniej!!!) robi sie zabieg. Mozna pomóc się temu płynowi z jąderek odsączć poprzez unoszenie jąderek do góry( cały interesik zawijach do góry jak byś chciała połozyc jajeczka z siusiaczkiem na brzuszku) przy zmianie pieluchy. One jakis czas się utrzymują w pieluszce takie uniesione,a potem same opdają,wiec bez obaw. Ja robie tak ,ze na dzień własnie tak wywijam je do góry,a na noc juz normalnie zostawiam,zeby nie przesadzić;-). Ja widzę poprawę u Karola także polecam tą metodę. Oczywiscie nie wymyśliłam jej sama. Mamy przywatnego lekarza ze szpitala z Karowej i to on nam tę metodę polecił. Powodzenia.
:happy:

HELOO
Młodam najlepszego;-) zmiana kodu 3 z przodu;-)
Moniek zdrowka dla synka na pwno sie wchlonie;-) ogolnie jesli chodzi o butelki ja tez jakos do 5 tyg gotowalam a pozniej olalam system im mniej sterylnosci tym lepiej myje prawie wrzatkiem czasem wyparzam smoczki i styknie ale to moje metoda jesli ktos wyparza nic do tego nie mam,
Natt Młoadam ja tez rzadziej wpadam komp wlaczony nie wiem po co a ja szaleje i podobnie jak Karola malego przenosze umie sie sam pobawic w wolnej chwili bawie sie z nim i tak sobie sprzatam, juz duzo nie zostalo uwielbiam takie generalne porzadki wtedy jakos tak mi sie lepiej siedzi w pomieszczeniach i w ogole okres przedswiateczny lubie, ogolnie pedantka jestem wiec porzadek musi na codzien;-)
Patisa prezenty co ymienilam to od chrzesntych dziadkow i nas zrzucalismy sie moj maly ma tylko plusaki po mnie i grechotki po moim chrzesniaku chcemy edukacyjne zabawki a nie pierredoly na ktore brakrofilaktycznie mijsca;-)
Co do pieluchowania profilaktycznie kazal nam od 1 wizyty do drugiej pampers i flanelowa pielucha noszenie na biodrze i zwracanie uwagi mozek na zabke, nie pieluchowalam wcale i wsio sie zrobilo;-) co do sexu moje libido poszlo w gore jak odstawilam mlodego :D

reklama
Hej dziewczyny. Nie bylo mnie troche na bb.
Jak wam zazdroszce ze macie juz ograniete domki, ja jestem w punkcie wyjscia w tym roku nie chce mi sie sprzatac wogole swiat to chyba przez to ze sniegu nie ma. Rok temu juz byl.
Ja butelki myje i sterylizuje. Po umyciu sa tluste matowe a jak wysterylizuje to juz nie. Nie to ze niedokladnie myje czy cos takiego.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry