• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

reklama
Jak dla mnie 2 tyg na Fervexie to nawet dla kogoś kto nie jest w ciąży jest trochę zbyt długo.

dziewczyny, ale to co, lepiej brać antybiotyk niż fervex?
Jestem chyba innego zdania.. a poza tym, czemu 2 tygodnie? 3-4 dni i starczy...

Ja wiem, że w necie jest milion informacji anty.. że lekarze jak chorągiewki..ale tak na logikę (głośno myślę) skoro w ciąży można paracetamol a fervex to paracetamol i wit C- to czemu nie?

co lekarz to opinia. Moja jest np. zdania, że jeśli w ogóle cokolwiek to czysty paracetamol, ale tylko wtedy kiedy z bólu (np. głowy) nie mogę już wytrzymać, i łzy mi się cisną. Może to dosyć drastyczne, ale tego się stosuję i unikam leków jak ognia;).
Moja to nawet nie pozwala mi pić magnezu, wapna itd. Mogę co najwyżej w tabletkach, jeśli jest taka konieczność (miałam silne skurcze łydek w pierwszej ciąży).
Natomiast żelazo i kwas foliowy muszę brać do dnia porodu :)

Co do tantum verde o którym było trochę wcześniej. Chciałam kupić sobie na ból gardła bez zapytania gin(bo słyszałam, że w ciąży można). Ale pani w aptece powiedziała mi, że są nowe badania z tantum verde, i o ile kiedyś mówiło się, że jest b. bezpieczny dla kobiet w ciąży, teraz na ulotce jest informacja, że należy skonsultować się z lekarzem. Mówi, że skład się co prawda nie zmienił, ale wyniki badań tak. I żebym na własną rękę nie ryzykowała.
Także jak cokolwiek chcę - to 'pozwoliła mi' propolki sobie kupić.

W sumie to dziwne, że są takie niespójności co do tego co można stosować a czego nie.

dziewczynki jestem trup..tak mnie rozłożyło.
Piszę z łózka, do pracy nie poszłam.
Mój gin mówi, że jeszcze przez 2 tyg takie leki jak gripex, fervex mogę brac ale ja sama nie wiem.. w sumie, chyba wie co mowi nie?

mój gin tez mi nie pozwolił gripexu i fervexu brać podczas przeziębienia najważniejsze żebyś zbyt długo nie miała wysokiej temp. bo to jest najgorsze dla maleństwa. I jeśli masz bakt. zapalenie to ani gripex ani fervex nie pomoże.
Mam nadzieję że uda Ci sie zwalczyć to paskudne chorubsko domowymi sposobami mi pomogło ( dużo cytryny, miód, wapno, paracetamol, no i parówki majeranek +soda oczyszczona) dużo zdrówka życzę

Marcelinaa-współczuję Ci kochana :-( ,zdrowiej szybko i bardzo o sieie dbaj.Jeśli chodzi o leki typu fervex czy gripex to z tego co się orientuję to nie powinno się brać w ciąży ,a antybiotyk to są takie ,które można brać np. wziewny bioparox tyle ,że on jest chyba taki bardziej miejscowy.Najlepiej abyś poszła do dobrego lekarza ogólnego i powiedziała,że jesteś w ciąży i niech Ci przepisze coś skutecznego ale jednocześnie bezpiecznego dla dzidzi. Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrówka :tak:
mal-gosia -lada dzień i ty poczujesz kochana ruchy swojego maleństwa:-)

aaaaaa Małgosiu- moim poście chodziło o to, że jeszcze spokojnie przez dwa tygodnie- hehe ale chodziło o to- że 14 ty , 15 ty, 16 ty tydzien - że w tym "wieku" a nie, że tak długo :)

marcelina nie bierz zadnych gripexów czy fervexu, bo w ciazy poprostu nie mozna.... sproboj wyleczyc sie naturalnie!
ja mialam zapalenie gardla i krtani i wyleczylam, sie miodem czosnkiem i mlekiem i jakims syropkiem.
Do tego ponoc swietnie dziala syrop z cebuli ale ja nie bylam w stanie tego przelknąc..... naprawde uda ci sie wyleczyc bez niepotrzebnych leków.
Wygrzej sie cieplutko i pij mleko z miodem i czosnkiem :)

Witam się słonecznie i radośnie :-D

Też się obawiałam dzisiejszej wizyty, bo ruchów jednak wciąż nie czuję, ale niepotrzebnie, bo wszystko jest ok. Dołączam do dużego grona czekających na synusie :-D
Na pewno i u Was będzie dobrze na wizytach - nie martwcie się. Tylko żelazo muszę zacząć brać, ale bakteriami w moczu gin się nie przejął, mam duzo pić i tyle.

Marcelinaa bardzo mocno trzymam kciuki żeby Ci choróbsko szybko przeszło!!! Co do leków to unikam jak ognia wszystkiego co nie jest niezbędne, na gorączkę paracetamol a poza tym domowe sposoby.

reklama
co lekarz to opinia.

W sumie to dziwne, że są takie niespójności co do tego co można stosować a czego nie.

no to jest jakaś masakra !!!!!!!!!

najważniejsze żebyś zbyt długo nie miała wysokiej temp. bo to jest najgorsze dla maleństwa. I jeśli masz bakt. zapalenie to ani gripex ani fervex nie pomoże.
Mam nadzieję że uda Ci sie zwalczyć to paskudne chorubsko domowymi sposobami mi pomogło ( dużo cytryny, miód, wapno, paracetamol, no i parówki majeranek +soda oczyszczona) dużo zdrówka życzę

dzięki ! ja to Wam powiem szczerze.. że ja od 8 lat tylko na gripexach i fervexach.. nigdy nie chodziłam do lekarza z przeziębieniem czy grypą i nie narzekam.. a dopóki nie mam gorączki- a nie mam- ani nie mam ropnej anginy to antybiotyku nie wezmę, bo uważam to za najgorsze ścier^%^&@# .. moje koleżanki to tak z antybiotyku w antybiotyk.. krótka droga..

Marcelinaa-współczuję Ci kochana :-( ,zdrowiej szybko i bardzo o sieie dbaj.Jeśli chodzi o leki typu fervex czy gripex to z tego co się orientuję to nie powinno się brać w ciąży ,a antybiotyk to są takie ,które można brać np. wziewny bioparox tyle ,że on jest chyba taki bardziej miejscowy.Najlepiej abyś poszła do dobrego lekarza ogólnego i powiedziała,że jesteś w ciąży i niech Ci przepisze coś skutecznego ale jednocześnie bezpiecznego dla dzidzi. Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrówka :tak:

No mój gin właśnie mówi, że pochodne paracetamolu w naszym tygodniu już brać można..tylko nie w pierwszym i trzecim trymestrze..
To poważny człowiek, pracuje na patologi ciąży w szpitalu wojewódzkim, chyba nie robi se jaj? :( kurde..czemu to wszystko takie poplątane??

On uważa, że gorsze jest łażenie z infekcją. A antybiotyk tylko przy anginie i temperaturze z grupy penicilin.
A za lekarza pierwszego kontaktu to ja podziękuje :( tylko czas straciłam w poniedziałek, spojrzał na mnie, powiedział, że nic mi nie da i skierował do laryngologa a laryngolog zrobił to samo, zresztą opowiadałam Wam.

Dziękuje Wam za życzenia powrotu do zdrówka.. nie wiem co robić.. ale jak mi do jutra nie przejdzie na domowych sposobach choćby na 10 %, to wezmę ten fervex.. kogoś muszę słuchać, a jeśli przestanę słuchać mojego lekarza to co mi potem pozostanie??

FERVEX
Skład:
Jedna saszetka 13,100 g zawiera:
Paracetamol 500 mg Kwas askorbowy 200 mg Maleinian feniraminy 25 mg

Nie widzę tu nic czego nie można brać w ciąży.. a staram się myśleć logicznie. Więc dlaczego nie można ??? bo nie??
Wybaczcie mi, ale ja logiczny i dociekliwy człowiek i nie bo nie do mnie nie dociera :(

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry