reklama

Sierpniowe mamy 2015

Akuku,
Nie strasz mnie, bo moj starszak tez wygadany. I przy tym bardzo celnie nam szpileczki wbija.
Dzis tez mielismy lekcje, siedzieli na swoich lozkach i bawili sie gitarka, i jeden rzucil ta gitarke drugiemu. Oczywiscie trafil w glowe. Na szczescie luk brwiowy a nie oko. I policzek. Ryczeli w duecie, jednego bolalo a drugi przepraszal...

Martuszka, fajnie, ze sie odezwalas! 2 tygodnie to juz pewnie kawal cialka jest :-)

Amor, mi az przyjemnie patrzec na wyniki mojej tresury. Po kazdym posilku leca umyc rece do lazienki, i tacy pogubieni jak akurat zajete jest albo nie wiedza gdzie w gosciach :-) tez pilnuje, zeby byli w stosunku do siebie uprzejmi. To czy 'tresujesz' zalezy od formy przekazywania zasad a nie tresci.

Mi najbardziej zalezy na tym, zeby rozumieli po co to robia. Np jak cos chca to nie krzykiem tylko w mily sposob latwiej osiagnac cel. Dzis mnie cala wycalowali zanim poprosili o lody na podwieczorek :-)

Lilija, dostalas prezent? Pochwal sie!

Kruszka, az wlos sie jezy. Ja sie zaczytalam teraz o tych wymiarach i tez historie takie ze az strach sie bac...

Evelinkua,
Jak przygotowania do piatku? Beda od razu wywolywac czy tylko masz sie zglosic i wielki dzien w sobote?

reklama
Lunera a Alex jeszcze obrazony ze przepraszac musial ! No mnie az strzela jak widze takie zachowanie.. nie wiem jak sobie mam z bim poradzic... zaczynam zachowywa sie jak moja matka.. a wiem ze w ten sposob to tylko sie oddalimy od siebie.. ;(

Akuku brakuje cierpliwości i wcale się nie dziwię. Mój prawie trzylatek potrafi mnie tak podkurzyc, że aż mu wstyd. Ale ostatnio jakoś nieswojo się wobec mnie zachowywał. Pewnie przez sytuacje z M, coś chłopina wyczuwa. Staram się poświęcać mu więcej czasu. Dziś np nie został s klubiku, bo jeden chłopczyk wymiotowal, wiec zabrałam Go do domciu. Trochę się razem pobawiliśmy i nawet nie zdenerwowałam się podczas obiadu ;)

Oglądacie spadające gwiazdy? W ciągu 20 min widziałem 6!
Dobranoc. Jutro jadę na pobranie ☺

dziewczyny, wracajac tematem do planowanej cc. nie biore jej pod uwage, ale nie zawsze trzeba zalatwiac na lewo jakies dokumenty od lekarza, zeby to zalatwic.
poprosilam mojego dziadka, ktory jest radnym w moim miescie o pomoc w szpitalu z racji tego, ze o znieczulenie zzo bardzo u nas ostatnio ciezko. wiec spotkalam sje z panem ordynatorem zeby wszystko omowic a on mnie z zaskoxzenia czy boje sie sn to wtedy mozna zrobic cc, ot takie zdziwko.

Skoro dziadek radny to rzeczywiście dokumentów na lewo nie potrzebujesz, bo ci na lewo dziadek załatwi w razie potrzeby. A zzo to od lipca się należy na żądanie a więc niech spróbują nie dac jeśli anestezjolog jest dostępny.

Martuszka, Amawell dziękuję kochane :-*

Ostatnia edycja:
Amor zmirnilo sir sa co 6 uff bo juz myslalam ze musze sie pakowac . Tzn eiem ze odeslali by mnie do domu...

Yy jednak nie co 6 ..teraz po 4 .. czyli nieregularne.. ale u mnie to znaczy tyle co nic . Bo Emilka rodzilam z nieregularnymi...
Czuje chyba ze mi sie szyjka rozwiera bo kluje t
W trakcie skurczu..

Ale i tak pewnie znikna za kilka godzin a ja grzecznie pojde spac.

Akuku,
A pytalas go dlaczego tak sie zdenerwowal na brata? Chce z toba rozmawiac?
Na pewno jest jakis powod, kt zainicjowal to zachowanie. Albo wiele powodow. Tylko trzeba do niego dotrzec. Nie daj mu myslec o sobie, ze jest zlym dzieckiem nawet jesli sie tak zachowuje.

Kolezanka ostatnio konsultowala zachowanie swojej 8 latki z psychologiem. Tez bardzo nieznosnie sie zachowywala i obecnego metody przestaly dzialac. 2 dziewczynki, roznica wieku 3 lata, mlodsza zdecydowanie latwiejsza w obsludze niz starsza. Chcac nie chcac starsza poczula, ze jest troche 'gorsza' i swoja zlosc skierowala przeciwko rodzicom (cale szczescie), i stawala sie coraz bardziej nieznosna, nieposluazna etc. wg psycholog ewidentnie potrzebuje wiecej uwagi i czasu tylko dla niej, zeby odbudowac tez swoje poczucie wartosci, bezpieczenstwa etc.

Zaczely od historii o noszeniu worka z klopotami i zmartwieniami, ktore codziennie sie zbieraja i pewnie jest jej strasznie z nim ciezko, wiec ustalily, ze co wieczor beda go rozpakowywac. Malej bardzo sie to spodobalo, bo ma mame tylko dla siebie codziennie wieczorem na krotka rozmowe, podczas ktorej odpowiada o tym co ja meczy, a dzieki temu pozbywa sie niewypowiedzianych frustracji na biezaco, mama moze reagowac na jej oczekiwania w spokojnej atmosferze, nie oceniajac. Efekty w zachowaniu bardzo widoczne podobno.

Ja staram sie z moimi przed snem rozmawiac o tym co milego sie wydarzylo i co niemilego. 10 min takiego oczyszczenia. Nie zawsze ostatnio sie udaje i nie zawsze chca gadac. Ale starszemu bardzo to pomaga, jak sie nie wygada to jest bardzo spiety i marudzi. Mlodszy natomiast nie lubi sie uzewnetrzniac jak jest zly, takze z nim dopiero jak opanuje emocje za jakis czas mozna sie dowiedziec.

Lunera on sie nie zdenerwowal.. on sobie trzymal drzwi tak o zeby on nie wszedl ;( no i przytrzasnal..wiadomo ze nie specjalnie..ale ja sie zdenerwowalam okropnie bo mial isc myc zeby i spac a nie chpwac sie do pokoju..

On ostatnio taki najmadrzejszy w kazdym temacie chcr byc.. mysle ze to jakis skok rozwojowy.. ale ja jiz nie mam sil.. a jie chce go zniszczyc ;( co ze mnie za matka ;/

Lunera to prawda..ostatnio malo uwagi im poswiecam.. i musze to zmienic. Nie bed sie usprawiedliwiac Emilkiem zmeceeniem itd.. bo nie ma sensu.. jestem mama i musze sie zmienic dla nich. Chyba za duzo mowie ostatnio ze nie grzeczny.. ze nie robi tego o co prosze..przez to brak mu motywacji by robic i zamkniete kolo.. musze wiecrj chwalic i nagradzac a mniej karac.
Dziekuje za otworzenie moich przymglonych oczu.

reklama
Akuku To może chce umocnić swoją pozycję w hierarchii rodziny? Podobno często jest coś takiego w wieku nastoletnim u chłopców, że próbują obalić autorytet taty i sami rządzić. No nie wiem, ja się nie znam.
Kruszka my właśnie wróciliśmy z oglądania i marnie bo ja widziałam 1 a mąż żadnej.
Lunera super pomysł z tym workiem. Postaram się zapamiętać na przyszłość.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry