Hejka! Widzę, że kilka nowych tematów na tapecie
To dziwne, że piszecie, że w niektórych szpitalach nie ma zzo, może to ściema bo według tego przepisu, który wszedł w 2015 roku każda placówka ma mieć dostęp do znieczulenia i każda pacjentka może z niego skorzystać, często po wcześniejszej konsultacji z anestezjologiem. U nas w szpitalu podaje się do 6cm. Przy drugim porodzie chciałam spróbować z ciekawości, jakoś krzywo siedziałam po wbiciu i mi znieczuliło tylko lewą stronę, czułam wszyyyyystkooooo po prawej, trauma jak nie wiem

zdecydowanie wolę przeżywać z bólami po obu stronach i już się raczej nie zdecyduje. Do 6cm korzystałam z tensa, który nawet nieźle mi pomagał na bóle krzyżowe, potem zaczął przeszkadzać. Ale najbardziej ze wszystkich metod uśmierzania bólu mi najbardziej pomagał zwykły prysznic. Do wanny jak weszłam tak wyszłam, generalnie nie wyobrażam sobie siedzenia przy porodzie, muszę się ruszać.
Co do kredytów na mieszkanie to teraz chyba kiepsko bez tego zacząć życie. Widzę, że sporo z Was planuje przeprowadzki, większe mieszkania, domy, super

my mieliśmy to szczęście, że mąż miał swoje mieszkanie, w domu wielorodzinnym (pod nami mieszka jego ciocia i babcia), największy plus, że mamy wielki ogród po domem. Ale coś kosztem czegoś, mieszkanie było w tak fatalnym stanie, nie remontowane od ponad 50 lat, z perspektywy czasu te pieniądze wolelibyśmy zainwestować w coś całkowicie swojego. Ale nie ma źle, ogródek, mieszkanie niecałe 90m2, trochę kijowy układ, ale nie ma co narzekać, mamy swoje i nie musimy komukolwiek płacić czynszu itp. Za jakieś 5 lat planujemy to mieszkanie wynająć, a my bierzemy kredyt i uciekamy do szeregowca
Miałam straszną ochotę na smalec, moja kochana mamusia mi wczoraj zrobiła i od wczoraj mam ochotę tylko na chleb ze smalcem i ogórem

pęknę! Kolejna moja zachciewka - flaczki, które ubóstwiam. Pisałyście gdzieś o wątróbce, rozmawiałam kiedyś o tym z lekarzem, powiedział, że mimo tego, że wiadomo - wątroba zbiera wszystkie toksyny z organizmu itp to przez zawartość żelaza jest zdrowa i nawet w ciąży czasem można po nią sięgnąć. Najlepiej w zimę właśnie, w lato szybko o to, żeby się zepsuła nawet przez drogę sklep-dom. Także ja już jeden obiad wątróbkowy mam za sobą i miałam na niego taaaakąąąą ochotę, może mi żelaza brakuje, zobaczymy po wynikach
U mnie nigdy tak szybko nie określali płci. Teraz mam przełożone badania prenatalne i idę 13t3d, może będzie coś widać? Mówią, że od 12 zaczynają się różnić, zobaczymy czy zdążą przez ten tydzień