• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Sierpniówki 2014

reklama
Witam:)
jakiś czas nie pisałam,ale staram się regularnie Was podczytywać:)

Ja rosnę,niestety w swoich spodniach chodzić już nie mogę,jedynie w leginsach albo już w ciążowych-tylko te znowu spadają mi z tyłka.
Ból zęba chwilowo mi odpuścił,czasami jak są jakieś skoki ciśnienia to rwie mnie cala lewa strona twarzy.

Nieustannie walczę z sennościa,mogłabym przez ostatnie dni spać całymi dniami. Na szczęście,wystarczy że się za coś wezmę to od razu robi się lepiej. Dziś zrobiłam na obiadek zapiekankę z ryżem i kurczakiem, poodkurzałam, ale znowu usiadłam i mam wrażenie że usne na siedząco.

Czy macie już wrażenie "pływającej rybki" z brzuchu?? Podobno ruchy dziecka w drugiej i kolejnej ciąży czuć wcześniej, a to na pewno nie jest jakies przelewanie się w żołądku:) Jak dłużej posiedzę to jakby mi rybcia pływała...Z Filipem w ciąży dużo później czułam ruchy.

Pisałyście o smarowaniu się na rozstępy. Ja póki co używam zwykłej oliwki. W pierwszej ciąży cudami się smarowała a i tak pod koniec wyskoczyły mi rozstępy. Ja wychodzę z założenia i chyba coś w tym jest,że jak się ma mieć rozstępy i tak będą,to jest jakoś uwarunkowane genetycznie.

jim86 to miała iść do tego szpitala zakaźnego z toksoplazmozą. Pewnie tam jest jeszcze. Czekamy, aż się odezwie.
ojaka ja czekam z niecierpliwością na pierwsze ruchy! Raz miałam wrażenie, że coś tam poczułam, ale nie mam pewności.

Ja tez czekam na pierwsze ruchy ale nie spodziewam sie ich wczesniej niz za jakies 5 tygodni. Chociaz nie ukrywam ze juz chcialabym je poczuc ;-).Co do ubran, to ja juz w swoje normalne sie od dawien dawna nie mieszcze i non stop musze w ciazowych zasuwac ;-).A no i dzisiaj tak latam do lazienki ze szok. Mialam juz dlugo dlugo spokoj z czestym siusianiem a tu dzisiaj chyba wredotki siedza mi na pecherzy bo usiedziec na tylku nie moge.

Ostatnia edycja:
martuskaa- byłam w sklepie całkiem niedaleko ,ale trochę śniegu leżało i ciężko się szło , na razie cisza i niech tak zostanie.
Jeśli chodzi o bóle brzucha ,które trzymają kilka minut to jestem bardzo wyczulona , w poprzedniej ciąży byłam zdania ,że lepiej nic nie brać , najpierw był ból na @ , potem co jakiś czas chwytało coś i puszczało ,ale leżałam i czekałam następnego dnia rano było już po wszystkim , zero plamień nic brzuch już nie bolał nawet ,a jak poszłam do wc to wszystko się stało jasne niestety teraz wolę dmuchać na zimne , obecny lekarz jest zdania ,że lepiej łykać nospę niż czekać bo różnie bywa tym bardziej ,że jedną ciążę straciłam i wiem co to znaczy potem człowiek sobie wyrzuca ,że nic nie zrobił.

Natkusia - ona nie robiła badań NT i kości nosowej jak urodziła to jej powiedzieli ,że dziecko ma Downa , ja ją podziwiam ,że na drugie się odważyła,ale chciała pewnie aby to pierwsze nie zostało same kiedyś , ja oglądam "Klan " i podziwiam tego aktora ,który gra Maćka udowadnia ,że można normalnie żyć z taką chorobą mimo wszystko.

Piszecie o ruchach ja raz miałam dziwne wrażenie , ogólnie mam tak ,że jak trawię to czuję bulgotanie ,ale to było coś innego nie chciałam Wam pisać żebyście nie pomyślały ,że już sobie wkręcam coś,ale czytałam ,że w pierwszej ciąży ruchy są wyczuwalne wyraźnie około 18-20tc to prawda?

Kobietka mi polozna mowila ze miedzy 20-22tc ale mnie sie wydaje ze to wszystko zalezy od tego jak ruchliwe dzieciatko jest i nie ma zasady kiedy wyraznie zacznie sie czuc ruchy. Ja mam nadzieje ze juz kolo 18 cos zaczne czuc wkoncu dwoch ich tam baraszkuje ;-). Co do bolow brzucha itp to wiem co przezywasz ja jak stracilam 1 ciaze to tak samo bol brzucha okropny a plamien nie mialam poszlam do lazienki i stalo sie. Tutaj na poczatku jak mnie brzuch bolal to co 30 minut latalam do lazienki sprawdzac czy wszystko ok.

Kobietka mi polozna mowila ze miedzy 20-22tc ale mnie sie wydaje ze to wszystko zalezy od tego jak ruchliwe dzieciatko jest i nie ma zasady kiedy wyraznie zacznie sie czuc ruchy. Ja mam nadzieje ze juz kolo 18 cos zaczne czuc wkoncu dwoch ich tam baraszkuje ;-). Co do bolow brzucha itp to wiem co przezywasz ja jak stracilam 1 ciaze to tak samo bol brzucha okropny a plamien nie mialam poszlam do lazienki i stalo sie. Tutaj na poczatku jak mnie brzuch bolal to co 30 minut latalam do lazienki sprawdzac czy wszystko ok.

no ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych bóli do tego feralnego dnia ,dlatego teraz jak miałam bóle na @ praktycznie od początku i bóle w krzyżu to ciągle sprawdzałam bieliznę i radziłam się lekarza na drugiej wizycie i on mi powiedział ,że po przebytych poronieniach warto jednak tę nospę zażyć , tu na forum są różne kobietki i ja wiem ,że każdy podchodzi po swojemu do tego ,ale jak dziewczyny lezą czasem na podtrzymaniu w szpitalach to dostają fenoterol na skurcze ,a to jest mocniejsze niż nospa , jest na forum dziewczyna ,która ostatnie miesiące na tym jechała w szpitalu miała krwotoki co jakiś czas ,ale dotrwała i ma śliczną córcię , więc wolę łyknąć niż się bać ,że coś się dzieje , śp ginek poprzedni mi tłumaczył ,że czasem ból to nic złego ,a czasem ból oznacza ,że wszystko się w środku już odkleja ,a nikt nie jest alfą i omegą , nie chcę nikogo nastraszyć mam na myśli ,że każdy przypadek jest inny i na etapie powyżej 3 miesiąca jest o co walczyć i warto bo większe szanse na ratunek dla dziecka , a na bardzo wczesnych etapach czasem nic nie pomoże bo to natura robi porządek to brutalne ,ale taka prawda , jeśli jest szansa i możliwość by ratować to trzeba to robić.

z tymi ruchami to bardzo,bardzoindywidualna sprawa. rzeczywiscie ponoc w kolejnych ciazach moze bc je czuc szybciej.
ale :
- ilośc tłuszczyku
-ułozenie lozyska przednia/tylna sciana
to tez robi swoje.
mysle,ze nie ma sie co za szybko nastawiac.

ja pamietam w pierwszej ciazy poczułam "coś" w okolicach 17tc a potem ze 3 ygodnie ciszy i kolo dopiero 20-gow wiedzialam,ze to juz.

szczerze powiedziawszy mnie sie przewalanie dziecka w brzuchu srednio podobalo. jest na pewno wiekszy spokoj psychiczny,bo ma sie namacalny dowod na dziecko,a z drugiej strony dzieci zaczynaja "atakowac" zazwyczaj gdy my chcemy spac . a to po kilku tygodniach zaczyna byc meczace.

ta ciaza jaest zupelnie inna niz pierwsza. przeciez ja w pierwszej ganialam,chodzilam na uczelnie,jakies piesze spacery co chwila, w 8 miesiacu pojechalismy na drugi koniec polski na wakacje,a ze ja tylko wtedy mialam prawo jazdy,to prowadzilam.

teraz-czuje sie najlepiej i najbezpieczniej w domu, w wygodnej pozycji. wczoraj jechalam autobusem raptem 10 min i myslalam,ze puszcze womity na pasazerow...wszedzie mi smierdzi albo duszno albo przeszkadza "nie wiadomo co". jednym slowem ma-sa-kra.

reklama
Ja ruchy czułam dopiero około 20tc. Wybaczcie,ale mimo wszystko dzieciątka są jeszcze tak małe,że nie możemy ich czuć. Myślę,że w drugiej/kolejnej ciąży granicą to 15-16 tc.
My dziś byliśmy na zakupach. Kacusia garderobe musiałam uzupełnić i M kupić prezent na urodziny. Kupiłam sobie wielkie lody na wieczór.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry