reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

sierpniówki gotują

Anika ja robie sobie super totak deser ;D Kleik ryzowy (taki z Bobowity, bez dotatków i do tego rozciapany banan..... ;D ;D ;D ;D ;D Ale pyyyyycha .... i bez cukru
 
reklama
kurczę, ja niestety niemogę z tego deseru skorzystać , jak raz zjadłam ten kleik to Młody dostał śluzu w kupce - niestety po tatusiu odziedziczył alergię pokarmową ;)
 
dziewuszki! ciasteczka superasne więc podaje przepis:

ciasteczka żuzaczkowo-ryzowe ;D ;D
torabka kleiku ryzowego
3/4 kostki masla
1/2 szklanki cukru (może byc jeszcze mniej)
pare kropel esencji waniliowej
plaska łyzeczka proszku do pieczenia - jesli ma byc to ciasteczko dla maluszka bezglutenowego, to trzeba kupic specjalny proszek do pieczenia bezglutenowy

Wszystkie skladniki zagniesc, formowac splaszczone kuleczki wielkosci orzecha wloskiego i klasc na blache z pergaminem. Piec na zloto.

Przepis extra szybki - w przerwie między marudzeniami da się to zrobic. Piecze sie tez szybko i naprawde sa smaczne.
 
żużaczku zapomniałam dodać tej płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i te ciasteczka wyszły mi twarde jak kamyki. Póki ciepłe to jeszcze zjadliwe, ale zimne były nie do ugryzienia. Napisz jak powinny wyglądać.W smaku rzeczywiście dobre. Najgorsze co mi się przytrafiło, to to , że ten nieszczęsny kleik rozsypał mi się w torbie tej od wózka (mialam pełno proszku w porfelu itp.)-To tak ku przestrodze - zawsze wkładajmy te kleiki i kaszki do foliówek.
 
anda ciasteczka sa kruchutkie i puchate, rozpływaja się w ustach no i sporo rosna w piekarniku więc to pewnie przez brak proszku
 
zuzaczku dzis robie ciasteczka z kleiku ryzowego, zobaczyme co wyjdzie :D tak sobie mysle ze jak wyjda to nastepnym razem kupie kleik np. bananowy
 
zuzaczku do tych ciasteczek to jeszcze chyba troszke wody trzeba, ja musiałam dodać bo nie kleiło się nic, a c odrobiną wody super, wogóle pycha te ciasteczka
 
gaga mi się bez wody super ugniotło. Aha pamietaj, że bananowa to kaszka ryzowa a nie kleik. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?
 
Nalewka morelowa
1/2 l. wódki
1kg moreli
60dkg cukru (3 szklanki)
szklanka wody
100ml. rumu
Morele umyc, przekroic usunąc pestki, wlozyć do gąsiora, zalac wódką. Szczelnie zamknąc i odstwic na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Z cukru i wody zagotowac syrop. połaczyc z przecedzona nalewka, dodac rum, przefiltrowac. odstawic na miesiąc.


Nie wiem, czy teraz sa morele. W razie co podaje przepis na Boski likier pomarańczowo-kawowy. Odkad go zrobiłam stał sie Bozonarodzeniowym hitem w mojej rodzinie. ;D ;D

Likier pomarańczowo - kawowy

1 pomarańcza
35dkg cukru
250ml wody
40g. kawy w ziarenkach (ja kupuje "kawe po irlandzku" w "pożegnaniu z Afryką"
1/2 l spirytusu 95' (ja daje wódkę, bo wole łagodny smak)

pomarańcze sparzyc i osuszyc. ponakłówać w wielu miejscach (az do soku), w naciecia powkładac ziarna kawy. Pomarancze włozyc do słoja.
Zagotowac wode, rozpuscic cukier. Do cieplego syropu dodac spirytus. Zalewa zalec pomaranczę. Odstawic na 6 tygodni. Co jakis czas pokręcic pomarańczą.

pyyyychota! A jaki aromat..... ::)

 
reklama
Może mój przepis niekoniecznie przyda się teraz niektórym mamom karmiącym (ze względu na śmietankę i aromat cebuli), ale potem będzie jak znalazł. Przy dzieciach nigdy nie ma czasu, a to potrawa ekspresowa, a przy okazji smaczna...
KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy z oliwek, na to ułożyć filety z piersi kurczaka. Posypać zupą cebulową KNORRA (proszkiem), zalać śmietanką 30%, wsadzić do piekarnika. Piec, aż mięso zmięknie. Chwilę przed końcem pieczenia położyć na każdym kawałku mięsa plaster żółtego sera, wsadzić jeszcze na chwilę do piekarnika (żeby ser się rozpuścił).
Ilość składników - według upodobania (mięso musi całe pływać w śmietance).
Najlepsze z ryżem
 
Do góry