reklama

Silne mdłości w ciąży

• Starter tematu Starter tematu Usunięty użytkownik 203733
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Mam nadzieję. Boję się że wyjdę i będzie tak jak było. Póki co mdłości męczą okropnie nadal cały czas. Nie mogę spać przez to. Nadal nic nie jem i nie pije...
Po kroplówkach na 2-3 dzień będzie lepiej, zaczniesz jeść. Póki co, pij wodę, ale małe łyczki dla zwilżenia gardła tylko. Masz porządną wodę mineralną? Muszyna czy Muszynianka są spoko, nie pij Zywcow i innych badziewi źródlanych. Na pewno jesteś odwodniona i minerały się przydadzą.
Jak dostaniesz śniadanie spróbuj po troszku chleba, schowaj kromkę, probuj w ciągu dnia. Ale jeśli masz silny jadłowstręt to się nie zmuszaj. Dostajesz pewnie glukozę, więc nie będziesz tak mocno czuć się głodna. Będzie dobrze, cierpliwości 😘

reklama
A w okolicach tego 14 tyg juz zaczęłaś normalnie funkcjonowac? Ja jestem w szpitalu ale póki co męczę się okropnie, mam potworne mdłości, nie zasnę. Czy jest szansa że po szpitalu będę mieć ciut więcej siły....? Najgorszy jadłowstręt, ja nie mogę jesc i pić NIC
Tak, mi przeszło zupełnie nagle, często mówi się, że mija z drugim trymestrem i u mnie się sprawdziło, bo wtedy w końcu odżyłam :) W szpitalu zapewne będą podawać coś nawadniającego, żeby uzupełnić elektrolity, może przepiszą do domu jakiś skuteczny lek. Czasem lepiej brać cokolwiek niż dopuszczać codziennie do odwodnienia i przegłodzenia, bo to totalnie niezdrowe. Ja miałam ten problem, że będąc głodna wymiotowałam najbardziej, musiałam pod ręką mieć jakiś mus owocowy i mimo okropnych mdłości się zmuszać, wbrew pozorom było na pewno troszkę lepiej, chociaż nie ustępowało :(. Tak w 100% to raczej jedynie tylko czas pomoże i jak minie samo z siebie, jakieś własne sposoby i przeczekanie tej ciężkiej sytuacji

Musisz się zmuszać żeby po trochu jeść cokolwiek co jakoś wejdzie bo glod pogarsza sprawę, taki paradoks. Tak samo z piciem, nie mogłam pic wody bo od razu wymioty ale odkryłam ze nawet mi wchodził sok jabłkowy. Ja wczoraj już czułam się lepiej i nawet ze smakiem zjadłam obiad, zaczynam jakos funkcjonować (15 tydzień) także przejdzie i Tobie zobaczysz..

Po kroplówkach na 2-3 dzień będzie lepiej, zaczniesz jeść. Póki co, pij wodę, ale małe łyczki dla zwilżenia gardła tylko. Masz porządną wodę mineralną? Muszyna czy Muszynianka są spoko, nie pij Zywcow i innych badziewi źródlanych. Na pewno jesteś odwodniona i minerały się przydadzą.
Jak dostaniesz śniadanie spróbuj po troszku chleba, schowaj kromkę, probuj w ciągu dnia. Ale jeśli masz silny jadłowstręt to się nie zmuszaj. Dostajesz pewnie glukozę, więc nie będziesz tak mocno czuć się głodna. Będzie dobrze, cierpliwości 😘
Nie mogę pić wody... Nie mogę nic jeść... Totalny jadłowstręt 😭nie mogę się zmusić bi wymiotuję.

Mnie położne uspokajały, że nie ma co się zmuszać. Jak jest się na kroplówkach to nic złego się nie stanie, bo płyny masz zapewnione, a glukoza stłumi głód. Śpij ile się da, czasu potrzeba.
Tak ale ja nic nie jadłam. Nic a nic.. Nic nie mogę do ust włożyć od razu odruch wymiotny. Czy to normalne...

reklama
Kiedy zaczęłaś jeść?
Jak miałam silne mdłości i wymioty nie jadłam najdłużej 5 dni. Nie czułam głodu, próbowałam coś skubnąć, skórkę chleba, wodę z zupy, rosół, ale wszystko wracało. Pytałam lekarza, czy to nie szkodzi dziecku, powiedział "pani się nie martwi, on tam siedzi i nic nie wie, ma się świetnie, nic mu się nie dzieje", a także to, że "natura tak to wymyśliła, że ciąża matkę wykończy, a dziecko ochroni". Przez 5 miesięcy jak wymiotowałam, wszędzie słyszałam to samo.
Schudniesz, będziesz słaba, ale dziecku nic nie będzie. Potem nadrobisz, w drugim trymestrze powinnaś czuć się dużo dużo lepiej i jeść za dwoje.
A jeśli chodzi o sytuację na teraz, ja miałam tak, że jak lądowałam w szpitalu, to po kroplówkach na 2-3 dzień pojawiał się lekki głód i dawałam radę zjeść pół kanapki, trochę zupy czy ziemniaka. Miałam też swoje biszkopty, herbatniki, paluszki. Jedno ciastko jadłam 15 min, ale zawsze coś. Wiem, że łatwo mówić, ale bądź cierpliwa i nie zadręczaj się, że nie jesz. Jesteście z maleństwem pod dobrą opieką, nikt nie pozwoli, żeby coś Wam się stało.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry