reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Skaza Białkowa A Wprowadzenie Nowych Rzeczy...

reklama
Estera, podawałam troszke synkowi marchewki z jabłuszkiem, do mleczka tak dwa razy na dobe troszke sinlacu, a do tego kiedys robił kupki co dwa dni, a teraz nawet trzy razy na dzien bardzo luźne..mam wrażenie ze tam był sluz bo się ciagneło w pewnych miejscach..może być na cos z tych rzeczy uczulony jeszcze? Wyczytałam ze jablko jest bardzo słabym alergenem nie mówiąc o marchewce! A co dopiero o sinlacu ktory jest dla dzieci ze skazą:szok:. Maly potwornie przechodzi zabkowanie , może to być też przyczyna luźnych stolcow ze sluzem..?:szok:

misza
moj syn ma teraz 19 miesięcy i skaze ma od urodzenia u nas oprócz zmian skórnych krostek po roku zdiagnozowali azs no i po każddym podaniu nawet najmniejszej ilości białka ma bóle brzucha bardzo silne
jak miał 14 misiecy bylismy na testach skorych z produktów mlecznych i juz u nas wyszły pozytywne na cały nabiał smietana sery twaróg masło jaja jogurty czekolade no i oczywiscie mleko krowie
te testy wychodza u dzieci dopiero po 3 roku zycia chyba że jest naprawde silna alergia niestety :baffled: ale da sie zyc z tym szkoda ze nie moze zjeśc jakiegos serka czy twarozku budyniu itp ale jakos trzeba sobie radzić
co do kapieli to kup emolium albo oliatum to działa tak samo jak krochmal i to nic ze teraz nic nie ma na skórze to dobrze ale chwila bez nawilzania i problem wróci bardzo dobry jest tez krem barierowy emolium do buziaka niestety drogi ale lepiej teraz wydac na profilaktykę niz później dwa razy wiecej na leczenie
dziewczyny pamietajcie że jezeli karmicie to niejedzenie nabiału to nie wszystko mleko znajduje sie takze w wielu wedlinach (moczą mięso w mleku aby dłużej świeżośc utrzym ywały) w parówkach w białym pieczywie nbawet w kisielu sie doczytałam (np fisiel) oczywiscie masła wszelkiego rodzaju a nawety margaryny z dodatkiem masła sa zabronione cielęcina oczywiście w wielu słoiczkach gerbera i hippa z daniami jest dodawane mleko dużo dzieci ze skazą maja takze uczulenia na seler
trzeba sie nauczyc czytac etykiety
macie w wiekszoscie jeszcze malutkie dzieci wiec jeszcze wiele spraw przed wami choć mam nadzieje ze jak u wielu skaza minie po roku tego zycze :-D:-D

Ostatnia edycja:
Twoj synek dopiero co skonczyl 4 miesiace..moze dla jego zoladeczka to jeszcze za wczesnie an wprowadzanie nowych pokarmow.Zreszta wprowadzilas na raz 3 skladniki nowe................Sinlac, jabłko, marchewke.
Wprowadza sie raz w tygodniu nowy składnik i pierwszy raz 2, 3 lyzeczki i czeka na rekację .......jak sie nic nie dzieje to nastepnego dnia wiecej.
Jak produkt jest dobrze tolerowany to dopiero mozemy wprowadzic nowy skladnik.
odczekaj tydzien i wprowadz sama marchewke i obserwuj

Seler, pietruszka,por, cielecina sa bardzo alergenne

Hipp ma produkty z literką A zieloną na etykiecie w rogu- sa do produkty dla alergikow

Ostatnia edycja:
Estera, mi najbardziej podpada w tym jabłko, wydaje mi sie że to one może być winowajcą tej kupy i może mu nie pasuje. On tej marchewki i jabłka to ledwo pokosztował -tego mogło być góra 1 lyżeczka, a dawałam własnie te rzeczy osobno, ale z odstepem 3 dniowym (i chyba to za mało):-(, nic sie nie działo i dopiero po jakims tygodniu (jak wprowadziłam jabłko na 4-ty dzien)-zaczał robic kupy ze sluzem...Chyba faktycznie zbyt chaotycznie podchodze do tego rozszerzania diety..:angry:

moja marika tez ma skaze bialkowa,u niej objawia sie w postaci chropowatej skorki na lokciach i kolankach. stosujemy masc cholesterolową i pomaga :tak:
dziewczyny,jak to jest z ta alergia bo ja juz nie wiem... :confused: no bo tak:
sa sloiczki z napisem ze nie zawieraja bialka mleka krowiego, czy to oznacza ze te ktore tego napisu nie maja w domysle zawieraja to bialko?
moze to glupie pytanie ale moja mala w zasadzie je wszystkie sloiczki jak leci i nic jej nie jest(oczywiscie przeznaczone dla jej wieku) a wystarczy ze ja zjem serek a karmie piersia a malej juz chropki wyskakuja :no:
czy to tez jest skaza bialkowa w takim razie?
aha, mozna do sinlacu dodawac jakies owoce?

rozyczka75 - nic sie nie martw,ja tez chaotycznie malej daje jedzonko. nie wiem czy jeden sloiczek ma byc na jeden dzien, ile moze kaszki zjesc,bo czasem 3 miseczki zjada i nie mam pojecia czy to nie za duzo ... nie wiem ile razy w tyg moze jesc miesko.... nic nie wiem :-D

Skoro na sloiczkach nie pisze ze zawieraja nabial np mleko, smietane itp to nie zawieraja.Jaka zjadasz serek i mala dostaje uczulenia to skaza.
Do sinacu mozesz dodawac owoce jka nabardzije:jablka gruszki, morele brzoskwinie, banany , jagpdy-po 4 miesiacy Hipp ma
Miesko co drugi dzien............krolik, indyk.
Jesli same gotujecie to miesko odzdielne-wywar wywlewamy-za tlusty i nie zdrowy.Warzywa odzielnie i wszystko razem laczymy i miksujemy,dodajemy lyzeczke oliwy z oliwek:tak:
Ku ulatwieniu:
Dzieci karmione piersia
http://www.nutricia.com.pl/images/dokumenty/schemat_zywienia_niemowlat_karmionych_piersia.pdf

Dzieci karmione sztucznie
http://www.nutricia.com.pl/images/d...iemowlat_karmionych_mlekiem_modyfikowanym.pdf

Ostatnia edycja:
dziwne sa te schematy .. corka ma 6miesiecy i wg tego schematu poza moim mlekiem powinna jesc przecier warzywny z lyzka kaszy manny i koniec? :no:

estera wg tego schematu miesko ma byc 2-3 razy w tyg a nie co 2 dzien;-)

chyba zostane przy swoim chaosie ;-)
wlasnie ostatnio dodalam sloiczek jagodowy do sinlacu i kolor byl niezbyt smaczny:-D
mała potrafi w ciagu dnia zjesc pol sloiczka kleiku ryzowego z owocami, jeden jakis wazywny, kaszka (czasem z owocami) na dobranoc i oczywiscie cycek w miedzyczasie, myslicie ze to za duzo? nie chce jej przekarmic ale ma dziewczyna taki apetyt ze mi mleka napewno nie starczy :-D

Tu chodzi o rybe ze 1, 2 razy w tygodniu........................A tej zupy mozesz podac nawet na 2 razy jak dziecko ma ochote
A 2, 3 ray nigdzie o miesie nie pisze...............chyba Ci sie pomylilo z 2-3 g kaszy manny

Ostatnia edycja:
reklama
Witam, ma ktos jakies pojecie o wprowadzaniu glutenu dzieciom ze skaza bialkowa. jest to dla mnie wazne jak to bylo u was gdyz nam lekarz kazal sie wstrzymac a syn ma siedem miesiecy i nie wiem czy czekac czy moze sprobowac??????

Do góry