reklama

Skaza białkowa :((((

Temat na forum 'Dzieci urodzone w maju 2009' rozpoczęty przez barmanka79, 9 Lipiec 2009.

  1. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    temat Skazy Białkowej, czy też chęci odstawienia nabiału przez karmiące mamusie przewija się ostatnio przez nasze forum....
    na prośbę Agi, oraz w celu uporządkowania tematu otwieram nowy wątek.
    proszę o wpisywanie swoich uwag, spostrzeżeń, diety, przepisów - jednym słowem wszystkiego co mogło by się nam przydać w tych ciężkich chwilach ...
     
  2. moniqsan

    moniqsan Fanka BB :)

    No to może powinnyśmy zacząć od produktów które uczulają.
    Nie wszyscy bowiem wiedzą, że nie chodzi tu tylko mleko i jego przetwory.
    Zatem, nie powinno się spożywać:
    -mleka krowiego, ale i koziego, sojowego
    -przetworów mlecznych, tj
    -jogurtów
    -twarożków
    -serów żółtych
    -masła
    -jajek
    -wołowiny
    -cielęciny
    -słodyczy w skład których wchodzi mleko, jajka (ciast, ciastek)
    -Uważać na wędliny do których dodaje się mleko

    Często w parze ze skazą białkową idzie uczulenie na kakao, ryby czy orzechy (tu też trzeba być ostrożnym)
    Tyle z mojej strony.
    Na pewno o czymś zapomniałam, więc dopisujcie
     
  3. reklama
  4. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    jak już wiecie mój synek ma skazę białkową :-:)-(
    przeszukałam internet w celu znalezienia jakiś wskazówek odnośnie tego co można jeść, więc podzielę się z wami wiadomościami które sama zdobyłam :tak:
    bo czego nie wolno jeść to wiadomo

    NIE WOLNO JEŚĆ NABIAŁU, MLEKA (ORAZ PRODUKTÓW POCHODNYCH), BIAŁKA JAJEK

    niestety na tym sprawa się nie kończy :sorry2: gdyż mleko czy biała jajek są ukryte w wielu produktach !! !! trzeba po prostu czytać etykiety produktów... więc od dziś kochane mamusie - robiąc zakupy zarezerwujcie sobie o wiele więcej czasu niż dotychczas

    listę którą wstawię poniżej nie traktujcie proszę, jako wyrocznię ;-) niech każda skonsultuje się z alergologiem który wam wszystko wytłumaczy.
    (jak to w życiu bywa - może się zdarzyć że produkt z listy na Nie nie uczuli dziecka, a produkt z listy na Tak spowoduje uczulenie).

    i jeszcze jedna uwaga - powtarzam słowa mojej alergolog - przy skazie czasami tak jest że produkt który normalnie nie uczula, może uczulić :-:)szok: (więc ostrożnie z produktami sojowymi, czy kozimi)

    polecam sklepy ze zdrową żywnością, można tam znaleźć dużo produktów które nie mają w składzie alergenów
     
  5. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    Czego nie jeść (produktu uczulające i wzdymające. Wzdymające można sobie pozwolić raz na jakiś czas ;) ):
    1. mleko, jogurty, kefir, maślanka
    2. biały ser
    3. żółty ser
    4. wędliny
    5. masło
    6. białko jaja
    7. mięsa czerwone (cielęcina, wołowina i inne)
    8. ryby
    9. kluski, pierogi, makarony
    10. miód (powoduje uczulenia)
    11. produkty mleczne i mlekopochodne
    12. grzyby
    13. cebula, czosnek (uwaga wzdęcia)
    14. groch
    15. kapusta
    16. ogórki, szczególnie kiszone i korniszonki
    17. seler (!!!)
    18. owoce – cytrusowe (pomarańcze, mandarynki itp.), truskawka, malina
    19. czekolada, kakao
    20. ciasto, ciastka
    21. orzechy (powodują uczulenia)


    Co jeść przy skazie białkowej?

    1. mięso drobiowe
    2. mięso indycze
    3. mięsko królicze
    4. pieczony schab
    4. ryż
    5. kasze
    6. ziemniaki
    7. makaron bezjajeczny!!!! (np. Agnesi)
    8. marchewka
    9. buraczki
    9. kalafior
    10. brokuły
    11. brukselkę i kapustę w małych ilościach (uwaga wzdęcia)
    12. żółtko jaja
    13. mleko sojowe, i jego produkty
    14. mleko kozie, i jego produkty
    (obydwa produkty – sojowe i kozie, można dopiero wtedy gdy zejdą wszelkie zaczerwienia i krostki spowodowane skazą)
    15. mleko ryżowe
    16. owoce – jabłka, morele, brzoskwinie
    17. masło (możesz jeść Ramę Olivio, Benecol, bądź zieloną Fineę)
    18. margaryna Palma
    19. oliwa z oliwek
    20. ciasteczka Degustive Lu (pełnoziarnista mąka)
    21. biszkopty San
    22. zasmażki na smalcu
    23. bezmleczne kaszki
    24. kisiel
    25. galaretka
    (z kiślem i galaretką ostrożnie bo mają konserwanty, jak nic się nie pojawi na buźce dziecka to można zjeść)
    26. pomidory
     
  6. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    a teraz dodam kilka przepisów które znalazłam w internecie:tak:
    niestety jeszcze nie miałam przyjemności ich wypróbowania... ale zamieszczam je - może któreś się przyda


    Szarlotka "NIC"
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kaszy manny
    masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)

    Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "suchej mieszanki" i wsypać na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szklanką "mieszanki" na to resztę jabłek, i na jabłka wysypać resztę mieszanki. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.


    Danie z jednego gara (naczynie żaroodporne)
    - wrzucam ryż, taki suchy, surowy, do naczynia
    - układam sobie na ryżu łapy kurze, oczywiście umyte, posolone i popieprzone
    - całość zalewam bulionem albo np. pomidorami z puszki i do piekarnika
    220 stopni – 40 min
    Jeszcze można poukładać trochę warzyw - kawałki papryki i cebulki, pieczarki, pomidorki. Można również zrezygnować z ryżu, tylko dać te warzywa (albo np. kawałki jabłuszka) i pokrojone na kawałki ziemniaczki.

    Można do kury zrobić w garnuszku marynatę z oliwy, miodku i przypraw (na ciepło, żeby się składniki połączyły)



    Pulpety z mięsa mielonego
    Z mięsa mielonego (dozwolonego) uformować pulpeciki, wrzucam na gotującą się pomidorowa (można wykorzystać pomidory w puszce), gotuje chwile i jak mięsko jest juz miękkie to wyciągam pulpeciki, zagęszczam ta "pomidorowkę" woda i mąką, z powrotem wrzucam pulpeciki, zostawiam pod przykryciem, ale juz nie gotuje.


    Pasztet
    Dozwolone mięska i warzywa dusisz do miękkości z solą, pieprzem, jeśli możesz to listek i ziele angielskie. Przestudzasz, mielisz 3 razy. Dosypujesz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 1 kg mięsa i kleiku ryżowego tyle, aż będzie miało gęstawą konsystencję i nie będzie się kleiło bardzo do rąk. Pieczesz w 180 stopniach aż zezłoci się na wierzchu i włożony patyczek wyjdzie nieoblepiony. Studzisz, dzielisz na porcje, zamrażasz. Możesz przed pieczeniem na wierzchu posmarować oliwą-będzie miał piękną skórkę złocistą


    Mięsko z owocami
    woreczek ryżu, na to gotowany indyk (bądź inne dozwolone mięsko) posypany słodką papryką, na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan. Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.


    Racuchy drożdżowe
    4 średniej wielkości jabłka
    4 łyżki cukru
    4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
    8 niezbyt płaskich łyżek mąki pszennej
    1 dag drożdży
    0,5 szkl ciepłej wody

    Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mąki i ciepłej wody, odstawiamy aż podrosną. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrośnięte odrobinę drożdze. Mieszamy i dolewamy tyle ciepłej wody aby ciasto miało konsystencję ciasta na placki ziemniaczane (ilość wody zależna od soczystości jabłek)Odstawiamy i dajemy odpocząć ok 20 minut. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Jeśli używasz drożdży instant wsyp płaską łyżeczkę.
     
  7. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    przepisy cd.

    Ciasto drożdżowe
    0,5 kg mąki tortowej (można zrobić ze zwykłej pszennej)
    40 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 bardzo płaska łyżeczka soli
    4 łyżki oleju.

    Porządnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, wkładamy do foremki keksowej i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec ok 1 godziny w 200 stopniach, ale wszystko zależy od piekarnika i wielkości foremki. Najlepiej po 30 minutach sprawdzać.


    Chlebek
    0,5 kg mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    300ml wody
    50ml oliwy
    30 gram mąki

    Drożdże z cukrem wyrobić w letniej wodzie
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże i oliwę. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto położyć na blacie, ugniatać i uformować na blasze. Można posypać świeżym rozmarynem. Placek włożyć do piekarnika na ok 20 minut w 180 stopniach.


    Babeczki
    300 gram mąki
    pół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka, dla nas zdecydowanie za słodkie)
    200 ml mleka modyfikowanego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Wymieszać wszystkie składniki. Dodać mleko i olej. Starannie wymieszać. Ciasto nakładać do starannie wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec w dolnej części piekarnika ok 40 minut w 200 stopniach.


    Naleśniki
    200ml wody ew mleka modyfikowanego
    1/2 szkl mąki
    szczypta soli


    Ciasto czekoladowe (dla odważnych – gdyż w składzie jest kakao!!!)
    2 szklanki mąki
    szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100ml mleka modyfikowanego
    pół szklanki oleju
    100ml wody

    Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej i wodę. Starannie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem posypanej mąką formy. Pieczemy ok 60 minut w dolnej części piekarnika.


    Placki bananowe (dla odważnych – gdyż w składzie jest jajko!!!)
    1 jajo
    Przyprawy
    mąka pszenna 1 łyżka
    mąka kukurydziana 1 łyżka
    1 duży, bardzo dojrzały banan

    1 jajko roztrzepać z dwiema łyżkami wody, szczyptą kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru, soli, kopiata łyżka mąki pszennej plus kopiata łyżka mąki kukurydzianej (można na samej kukurydzianej), do tego 1 rozgnieciony widelcem duży banan. Lekko zamieszać. Smażyć na łyżce oleju. Im większy banan tym lepsze placki. Placki są przepyszne.


    Ciasteczka bez jajek i śmietany
    1 kg mąki krupczatki
    0,5 kg mąki kukurydzianej
    szklanka otrębów pszennych lub płatków owsianych
    kostka margaryny
    szklanka cukru
    soda

    1-1,5 łyżeczki sody rozprowadzonej w kilku łyżeczkach wody można dodać 1-2 szklanki miodu i zapach waniliowy. W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą i otręby. Roztapiamy miód, margarynę i cukier. Mieszamy wszystko razem (z sodą) i zagniatamy ciasto. Po wykrojeniu foremkami lub pokrojeniu w kwadraty pieczemy 10-15 minut. Można przyozdobić lukrem (szklanka cukru pudru z odrobiną wody).


    Ciasto drożdżowe
    1i1/4 szklanka mąki pszennej
    2 dag drożdży + płaska łyżeczka cukru
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/3 szklanki oleju
    szczypta soli

    Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na chwile aż zacznie rosnąc. Do miski wlać ciepłą wodę, olej, drożdże, wsypać sól, zamieszać i dodać mąkę. Zagnieść ciasto.
    Ciasto przewidziano na paszteciki z farszem mięsnym lub na słodko z dżemem. Z tych proporcji wychodzi ok. 6 pasztecików średniej wielkości.
    Ciasto pokroić na prostokąty. Na środek każdego położyć farsz i zwinąć ciasto. Położyć je na blaszce wysmarowanej olejem i postawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni ok 20 minut.
    Ciasto drożdżowe bardzo smaczne, gdybym sama nie robiła to nie uwierzyłabym, że bez mleka i jajek
     
  8. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    Mleko Ryżowe
    - 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
    - 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
    - 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
    - 1 łyżka miodu
    - 1/2 łyżeczki soli
    Wykonanie:
    Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.

    Mleko Jaglane

    - 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
    - 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżka miodu
    - 1 szkl. Wody
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

    Mleko Kukurydziane

    - 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
    - 4 szkl. Wody
    - 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
    - 2 łyżeczki miodu
    - 1/2 łyżeczki soli
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

    Mleko Sojowe

    Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
    Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
    Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
    Zmieszać:
    - 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
    - 1szkl. Wody
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżeczka wanilii
    - 1/2 łyżeczki soli
    - kilka kropel oleju
    Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
    Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.

    Mleko Owsiane

    Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
    1 1/2 szkl. Wody
    1/4 szkl. Miodu
    1/2 szkl. płatków owsianych
    1/2 szkl. wiórek kokosowych
    1/2 łyżeczki soli
    Wykonanie:
    wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.

    Mleko migdałowe
    100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

    Mleko z soczewicy

    Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
     
  9. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    Pączki
    - 2 czubate łyżki mąki
    - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
    - 1 dag drożdży
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka oleju
    - łyżeczka od kawy spirytusu
    - szczypta soli
    - 5 łyżek wody
    - tłuszcz do smażenia

    Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać




    Ciasteczka z kleiku ryżowego
    1 paczka kleiku ryżowego
    1 kostka margaryny bezmlecznej
    25 dkg cukru
    2 łyżki oleju

    utrzeć margarynę z cukrem, dodać kleik i olej, wymieszać, formować kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, piec w średnio nagrzanym piekarniku


    Kruche ciasteczka
    15 dkg margaryny
    15 dkg cukru
    20 dkg mąki pszennej
    15 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    cukier waniliowy (niekoniecznie)
    szczypta proszku do pieczenia

    z w/w składników wyrobić ciasto, rozwałkować (grubość 3-4mm) wykroić foremkami różne kształty (lub kółka zwykłą szklanką), upiec na złoty kolor, można zlepiać marmoladą lub kremem.


    Rogaliczki waniliowe
    35 dkg mąki
    21 dkg margaryny
    10 dkg bułki tartej (można dodać 5 dkg bułki + 5 dkg mielonych orzechów, jeśli dziecko nie jest na nie uczulone)
    7 dkg cukru pudru
    1 żółtko (lub łyżka oleju)
    1 paczka cukru waniliowego

    zagnieść ciasto, formowac malutkie rogaliczki i upiec na złoty kolor


    Kruche ciasto
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny bezmlecznej
    słoik dozwolonego dżemu

    Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę jedną część, na to dżem, na wierzch pokruszyć drugą część ciasta


    Ciasto drożdżowe
    50 dkg mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    10 dkg margaryny
    szczypa soli
    ok. 1-1,2 szklanki wody

    drożdże rozkruszyć, rozpuścić w małej ilości wody, dodać 1 łyżeczkę cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia; mąkę, sól cukier wymieszać z wyrośniętym rozczynem i wodą, wyrabiać ciasto (ręcznie lub robotem na wolnych obrotach) aż zacznie odstawać od brzegów miski, następnie wlewać stopniowo roztopioną (i ostudzoną) margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz, włożyć cisto do formy (można podzielić na 2 części - nałożyć jedną część, ułożyć owoce -tarte jabłka, jagody, śliwki; przykryć drugą częścią; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie upiec na złoty kolor


    Budyń bezmleczny I
    1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej (czubata)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka margaryny (np. Palma)
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
    jabłko

    odlać 1/4 szklanki wody, dodać skrobię kukurydzianą i wymieszać; resztę wody zagotować z cukrem; do gotującej się wody wlać rozpuszczoną skrobię i ponownie zagotować; zdjąć z ognia i dodać cukier waniliowy oraz margarynę, wymieszać; jabłko obrać, potrzeć, podgotować w małej ilości wody (lub mikrofalować), a następnie dodać do budyniu, dokładnie wymieszać;


    Budyń bezmleczny II
    3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    3 łyżki kleiku ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka margaryny (np. Palma)
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
    jabłko

    podgrzać wodę mineralną z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kleik, wymieszać, dodać margarynę i potarte jabłko; wymieszać i mikrofalować ok. 1 minuty, ponownie wymieszać
     
  10. reklama
  11. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

  12. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

Poleć forum