reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Skaza białkowa :((((

barmanka79

Deus Dona Me Vi
Dołączył(a)
6 Styczeń 2009
Postów
5 167
Miasto
Dublin
temat Skazy Białkowej, czy też chęci odstawienia nabiału przez karmiące mamusie przewija się ostatnio przez nasze forum....
na prośbę Agi, oraz w celu uporządkowania tematu otwieram nowy wątek.
proszę o wpisywanie swoich uwag, spostrzeżeń, diety, przepisów - jednym słowem wszystkiego co mogło by się nam przydać w tych ciężkich chwilach ...
 
reklama
No to może powinnyśmy zacząć od produktów które uczulają.
Nie wszyscy bowiem wiedzą, że nie chodzi tu tylko mleko i jego przetwory.
Zatem, nie powinno się spożywać:
-mleka krowiego, ale i koziego, sojowego
-przetworów mlecznych, tj
-jogurtów
-twarożków
-serów żółtych
-masła
-jajek
-wołowiny
-cielęciny
-słodyczy w skład których wchodzi mleko, jajka (ciast, ciastek)
-Uważać na wędliny do których dodaje się mleko

Często w parze ze skazą białkową idzie uczulenie na kakao, ryby czy orzechy (tu też trzeba być ostrożnym)
Tyle z mojej strony.
Na pewno o czymś zapomniałam, więc dopisujcie
 
jak już wiecie mój synek ma skazę białkową :-:)-(
przeszukałam internet w celu znalezienia jakiś wskazówek odnośnie tego co można jeść, więc podzielę się z wami wiadomościami które sama zdobyłam :tak:
bo czego nie wolno jeść to wiadomo

NIE WOLNO JEŚĆ NABIAŁU, MLEKA (ORAZ PRODUKTÓW POCHODNYCH), BIAŁKA JAJEK

niestety na tym sprawa się nie kończy :sorry2: gdyż mleko czy biała jajek są ukryte w wielu produktach !! !! trzeba po prostu czytać etykiety produktów... więc od dziś kochane mamusie - robiąc zakupy zarezerwujcie sobie o wiele więcej czasu niż dotychczas

listę którą wstawię poniżej nie traktujcie proszę, jako wyrocznię ;-) niech każda skonsultuje się z alergologiem który wam wszystko wytłumaczy.
(jak to w życiu bywa - może się zdarzyć że produkt z listy na Nie nie uczuli dziecka, a produkt z listy na Tak spowoduje uczulenie).

i jeszcze jedna uwaga - powtarzam słowa mojej alergolog - przy skazie czasami tak jest że produkt który normalnie nie uczula, może uczulić :-:)szok: (więc ostrożnie z produktami sojowymi, czy kozimi)

polecam sklepy ze zdrową żywnością, można tam znaleźć dużo produktów które nie mają w składzie alergenów
 
Czego nie jeść (produktu uczulające i wzdymające. Wzdymające można sobie pozwolić raz na jakiś czas ;) ):
1. mleko, jogurty, kefir, maślanka
2. biały ser
3. żółty ser
4. wędliny
5. masło
6. białko jaja
7. mięsa czerwone (cielęcina, wołowina i inne)
8. ryby
9. kluski, pierogi, makarony
10. miód (powoduje uczulenia)
11. produkty mleczne i mlekopochodne
12. grzyby
13. cebula, czosnek (uwaga wzdęcia)
14. groch
15. kapusta
16. ogórki, szczególnie kiszone i korniszonki
17. seler (!!!)
18. owoce – cytrusowe (pomarańcze, mandarynki itp.), truskawka, malina
19. czekolada, kakao
20. ciasto, ciastka
21. orzechy (powodują uczulenia)


Co jeść przy skazie białkowej?

1. mięso drobiowe
2. mięso indycze
3. mięsko królicze
4. pieczony schab
4. ryż
5. kasze
6. ziemniaki
7. makaron bezjajeczny!!!! (np. Agnesi)
8. marchewka
9. buraczki
9. kalafior
10. brokuły
11. brukselkę i kapustę w małych ilościach (uwaga wzdęcia)
12. żółtko jaja
13. mleko sojowe, i jego produkty
14. mleko kozie, i jego produkty
(obydwa produkty – sojowe i kozie, można dopiero wtedy gdy zejdą wszelkie zaczerwienia i krostki spowodowane skazą)
15. mleko ryżowe
16. owoce – jabłka, morele, brzoskwinie
17. masło (możesz jeść Ramę Olivio, Benecol, bądź zieloną Fineę)
18. margaryna Palma
19. oliwa z oliwek
20. ciasteczka Degustive Lu (pełnoziarnista mąka)
21. biszkopty San
22. zasmażki na smalcu
23. bezmleczne kaszki
24. kisiel
25. galaretka
(z kiślem i galaretką ostrożnie bo mają konserwanty, jak nic się nie pojawi na buźce dziecka to można zjeść)
26. pomidory
 
a teraz dodam kilka przepisów które znalazłam w internecie:tak:
niestety jeszcze nie miałam przyjemności ich wypróbowania... ale zamieszczam je - może któreś się przyda


Szarlotka "NIC"
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)
łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)

Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "suchej mieszanki" i wsypać na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szklanką "mieszanki" na to resztę jabłek, i na jabłka wysypać resztę mieszanki. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.


Danie z jednego gara (naczynie żaroodporne)
- wrzucam ryż, taki suchy, surowy, do naczynia
- układam sobie na ryżu łapy kurze, oczywiście umyte, posolone i popieprzone
- całość zalewam bulionem albo np. pomidorami z puszki i do piekarnika
220 stopni – 40 min
Jeszcze można poukładać trochę warzyw - kawałki papryki i cebulki, pieczarki, pomidorki. Można również zrezygnować z ryżu, tylko dać te warzywa (albo np. kawałki jabłuszka) i pokrojone na kawałki ziemniaczki.

Można do kury zrobić w garnuszku marynatę z oliwy, miodku i przypraw (na ciepło, żeby się składniki połączyły)



Pulpety z mięsa mielonego
Z mięsa mielonego (dozwolonego) uformować pulpeciki, wrzucam na gotującą się pomidorowa (można wykorzystać pomidory w puszce), gotuje chwile i jak mięsko jest juz miękkie to wyciągam pulpeciki, zagęszczam ta "pomidorowkę" woda i mąką, z powrotem wrzucam pulpeciki, zostawiam pod przykryciem, ale juz nie gotuje.


Pasztet
Dozwolone mięska i warzywa dusisz do miękkości z solą, pieprzem, jeśli możesz to listek i ziele angielskie. Przestudzasz, mielisz 3 razy. Dosypujesz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 1 kg mięsa i kleiku ryżowego tyle, aż będzie miało gęstawą konsystencję i nie będzie się kleiło bardzo do rąk. Pieczesz w 180 stopniach aż zezłoci się na wierzchu i włożony patyczek wyjdzie nieoblepiony. Studzisz, dzielisz na porcje, zamrażasz. Możesz przed pieczeniem na wierzchu posmarować oliwą-będzie miał piękną skórkę złocistą


Mięsko z owocami
woreczek ryżu, na to gotowany indyk (bądź inne dozwolone mięsko) posypany słodką papryką, na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan. Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.


Racuchy drożdżowe
4 średniej wielkości jabłka
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
8 niezbyt płaskich łyżek mąki pszennej
1 dag drożdży
0,5 szkl ciepłej wody

Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mąki i ciepłej wody, odstawiamy aż podrosną. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrośnięte odrobinę drożdze. Mieszamy i dolewamy tyle ciepłej wody aby ciasto miało konsystencję ciasta na placki ziemniaczane (ilość wody zależna od soczystości jabłek)Odstawiamy i dajemy odpocząć ok 20 minut. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Jeśli używasz drożdży instant wsyp płaską łyżeczkę.
 
przepisy cd.

Ciasto drożdżowe
0,5 kg mąki tortowej (można zrobić ze zwykłej pszennej)
40 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 bardzo płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju.

Porządnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, wkładamy do foremki keksowej i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec ok 1 godziny w 200 stopniach, ale wszystko zależy od piekarnika i wielkości foremki. Najlepiej po 30 minutach sprawdzać.


Chlebek
0,5 kg mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300ml wody
50ml oliwy
30 gram mąki

Drożdże z cukrem wyrobić w letniej wodzie
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże i oliwę. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto położyć na blacie, ugniatać i uformować na blasze. Można posypać świeżym rozmarynem. Placek włożyć do piekarnika na ok 20 minut w 180 stopniach.


Babeczki
300 gram mąki
pół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka, dla nas zdecydowanie za słodkie)
200 ml mleka modyfikowanego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Wymieszać wszystkie składniki. Dodać mleko i olej. Starannie wymieszać. Ciasto nakładać do starannie wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec w dolnej części piekarnika ok 40 minut w 200 stopniach.


Naleśniki
200ml wody ew mleka modyfikowanego
1/2 szkl mąki
szczypta soli


Ciasto czekoladowe (dla odważnych – gdyż w składzie jest kakao!!!)
2 szklanki mąki
szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml mleka modyfikowanego
pół szklanki oleju
100ml wody

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej i wodę. Starannie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem posypanej mąką formy. Pieczemy ok 60 minut w dolnej części piekarnika.


Placki bananowe (dla odważnych – gdyż w składzie jest jajko!!!)
1 jajo
Przyprawy
mąka pszenna 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
1 duży, bardzo dojrzały banan

1 jajko roztrzepać z dwiema łyżkami wody, szczyptą kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru, soli, kopiata łyżka mąki pszennej plus kopiata łyżka mąki kukurydzianej (można na samej kukurydzianej), do tego 1 rozgnieciony widelcem duży banan. Lekko zamieszać. Smażyć na łyżce oleju. Im większy banan tym lepsze placki. Placki są przepyszne.


Ciasteczka bez jajek i śmietany
1 kg mąki krupczatki
0,5 kg mąki kukurydzianej
szklanka otrębów pszennych lub płatków owsianych
kostka margaryny
szklanka cukru
soda

1-1,5 łyżeczki sody rozprowadzonej w kilku łyżeczkach wody można dodać 1-2 szklanki miodu i zapach waniliowy. W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą i otręby. Roztapiamy miód, margarynę i cukier. Mieszamy wszystko razem (z sodą) i zagniatamy ciasto. Po wykrojeniu foremkami lub pokrojeniu w kwadraty pieczemy 10-15 minut. Można przyozdobić lukrem (szklanka cukru pudru z odrobiną wody).


Ciasto drożdżowe
1i1/4 szklanka mąki pszennej
2 dag drożdży + płaska łyżeczka cukru
1/2 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki oleju
szczypta soli

Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na chwile aż zacznie rosnąc. Do miski wlać ciepłą wodę, olej, drożdże, wsypać sól, zamieszać i dodać mąkę. Zagnieść ciasto.
Ciasto przewidziano na paszteciki z farszem mięsnym lub na słodko z dżemem. Z tych proporcji wychodzi ok. 6 pasztecików średniej wielkości.
Ciasto pokroić na prostokąty. Na środek każdego położyć farsz i zwinąć ciasto. Położyć je na blaszce wysmarowanej olejem i postawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni ok 20 minut.
Ciasto drożdżowe bardzo smaczne, gdybym sama nie robiła to nie uwierzyłabym, że bez mleka i jajek
 
Mleko Ryżowe
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.

Mleko Jaglane

- 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 szkl. Wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

Mleko Kukurydziane

- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 4 szkl. Wody
- 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

Mleko Sojowe

Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szkl. Wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.

Mleko Owsiane

Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. Wody
1/4 szkl. Miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.

Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

Mleko z soczewicy

Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
 
Pączki
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oleju
- łyżeczka od kawy spirytusu
- szczypta soli
- 5 łyżek wody
- tłuszcz do smażenia

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać




Ciasteczka z kleiku ryżowego
1 paczka kleiku ryżowego
1 kostka margaryny bezmlecznej
25 dkg cukru
2 łyżki oleju

utrzeć margarynę z cukrem, dodać kleik i olej, wymieszać, formować kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, piec w średnio nagrzanym piekarniku


Kruche ciasteczka
15 dkg margaryny
15 dkg cukru
20 dkg mąki pszennej
15 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
cukier waniliowy (niekoniecznie)
szczypta proszku do pieczenia

z w/w składników wyrobić ciasto, rozwałkować (grubość 3-4mm) wykroić foremkami różne kształty (lub kółka zwykłą szklanką), upiec na złoty kolor, można zlepiać marmoladą lub kremem.


Rogaliczki waniliowe
35 dkg mąki
21 dkg margaryny
10 dkg bułki tartej (można dodać 5 dkg bułki + 5 dkg mielonych orzechów, jeśli dziecko nie jest na nie uczulone)
7 dkg cukru pudru
1 żółtko (lub łyżka oleju)
1 paczka cukru waniliowego

zagnieść ciasto, formowac malutkie rogaliczki i upiec na złoty kolor


Kruche ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej
słoik dozwolonego dżemu

Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę jedną część, na to dżem, na wierzch pokruszyć drugą część ciasta


Ciasto drożdżowe
50 dkg mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
5 dkg drożdży
10 dkg margaryny
szczypa soli
ok. 1-1,2 szklanki wody

drożdże rozkruszyć, rozpuścić w małej ilości wody, dodać 1 łyżeczkę cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia; mąkę, sól cukier wymieszać z wyrośniętym rozczynem i wodą, wyrabiać ciasto (ręcznie lub robotem na wolnych obrotach) aż zacznie odstawać od brzegów miski, następnie wlewać stopniowo roztopioną (i ostudzoną) margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz, włożyć cisto do formy (można podzielić na 2 części - nałożyć jedną część, ułożyć owoce -tarte jabłka, jagody, śliwki; przykryć drugą częścią; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie upiec na złoty kolor


Budyń bezmleczny I
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej (czubata)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka margaryny (np. Palma)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
jabłko

odlać 1/4 szklanki wody, dodać skrobię kukurydzianą i wymieszać; resztę wody zagotować z cukrem; do gotującej się wody wlać rozpuszczoną skrobię i ponownie zagotować; zdjąć z ognia i dodać cukier waniliowy oraz margarynę, wymieszać; jabłko obrać, potrzeć, podgotować w małej ilości wody (lub mikrofalować), a następnie dodać do budyniu, dokładnie wymieszać;


Budyń bezmleczny II
3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki kleiku ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka margaryny (np. Palma)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
jabłko

podgrzać wodę mineralną z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kleik, wymieszać, dodać margarynę i potarte jabłko; wymieszać i mikrofalować ok. 1 minuty, ponownie wymieszać
 
reklama
Do góry