Ja miałam wizytę dzisiaj ...
najpierw wywiad - wyniki badań (wszystkie glukozy we krwi, mocz na obecność glukozy i ciał ketonowych), pytania o wiek, wagę, przebieg ciąży i ewentualne obciążenia rodzinne.
Potem diabetolog na podstawie tych informacji powiedziała mi ile wymienników węglowodanowych mogę jeść na poszczególne posiłki (ma być 6), przeszkoliła co zawiera ile, jak komponować podstawowe posiłki co wolno a czego nie.
Dalej szkolenie z obsługi glukometru, dostałam receptę na zapas pasków i na paski do testowania moczu na obecność glukozy i ciał ketonowych.
Mierzenie poziomu cukru mam zalecone rano na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Wynik powinien być 70-90 na czczo, a do 120 po posiłkach (sporadycznie do 140 jest ok.) powyżej 140 jest źle.
Mam tydzień na przyzwyczajenie się do diety i w tym czasie wyższe wyniki mogą się zdarzyć bo mają mnie naprowadzić na to co mogę a czego nie (bo każdy organizm reaguje inaczej), a potem jakby wyniki były powyżej 140 przy trzymaniu się zasad mam dzwonić i się umawiać szybko na wizytę i ewentualnie insulina, a jak będzie w miarę ok to kolejna dopiero za miesiąc już po USG w 30 tyg, a przy bardzo dobrych wynikach w 32 tyg ewentualne powtórzenie obciążenia gukozą.