reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Smaczki inne niż mleczko

ja dziś dałam kilka łyżeczek kaszki manny - takiej gotowe boboi mam pytanie - jak objawia się nietolerancja glutenu?

bo Viki wyszło kilka pryszczyków w okolicy szyji i buzi- myslę ,że to potówki, bo było dziś gorąco , ale nie wiem na 100%:(

poza tym zaczerwieniła jej się buźka zaraz po zjedzeniu - tak własnie alergicznie w okolicy oczu i ust - tylko, ze jej sie czasem tak czerwieniła jak wychodziłysmy z domu (zwłaszcza okolice oczu) - najwidoczniej ma na cos alergię co pyli- ale teraz zaczerwieniła jej się juz w domu - z drugiej strony okna pootwierane - dlatego pytam jak wygląda ta nietolerancja- wiadomo - zaczekam aż te objawy całkowicie ustana i podam znowu- zobaczymy ...

reklama
czy jakas firma produkuje w słoiczku samego ziemniaczka? Nie moge sie natknąc na takie. Najczesciej jest z czyms.
Ja chce przez pierwszy tydz podac marchew, potem jablko i później w 3 tyg ziemniaka. Jakiego podajecie?

czy jakas firma produkuje w słoiczku samego ziemniaczka? Nie moge sie natknąc na takie. Najczesciej jest z czyms.
Ja chce przez pierwszy tydz podac marchew, potem jablko i później w 3 tyg ziemniaka. Jakiego podajecie?

ja zamierzam ugotować i podac - nawet chciałam zacząc od ziemniaka - ale nie mieliśmy w domku :( a nie chciało mi się beigac do sklepu- ale juz się zaopatrzyłam:)

jabłko sobie na razie odpuszcam - 2 razy jej podawałam i za każdym razem robiła jej sie brzydka cera po zjedzeniu:(

Ziemniaka możesz podać wymieszanego z marchewką. Hmm co do słoików to nie wiem bo Dawid dostawał tylko owoce ze słoiczka a zupy mu sama gotowałam. Ale wydaje mi się, że samych ziemniaków nie ma.

Viki przy celiakii objawy byłyby prędzej od strony układu pokarmowego i ewentualnie w zachowaniu. I raczej nie od razu tylko po pewnym czasie. Czasem pierwszym objawem jest silna anemia, bo to choroba jelit i zaburzone jest wchłanianie.

Ostatnia edycja:
chyba sprobuje ziemniaka młodego z jakiegos dobrego warzywniaka. Moja mama mówiła, że dodawała nam zawsze troszkę masełka, żeby nie był taki suchy, ale nie pamietała jak mali bylismy.
Mi sie wydaje troche wczesnie z masełkiem. ale moze ma rację, sama nie wiem.

chyba sprobuje ziemniaka młodego z jakiegos dobrego warzywniaka. Moja mama mówiła, że dodawała nam zawsze troszkę masełka, żeby nie był taki suchy, ale nie pamietała jak mali bylismy.
Mi sie wydaje troche wczesnie z masełkiem. ale moze ma rację, sama nie wiem.

Tylko masło powinno być dobre a najlepiej to dodawać oliwę z oliwek - dzieciom potrzebne są tłuszcze najlepiej te wielonienasycone. Do słoiczków do zupek powinno się oliwę z oliwek dodawać właśnie zanim mięsko się wprowadzi.

Benfica
ale nietolerancja glutenu nie musi być od razu celiakią. Nietolerancja z reguły mija, celiakia nie. No a objawy już są podobne i tak jak piszesz.

Vickigus nietolerancja na gluten to raczej bóle brzuszka itp. I jeszcze jedno pytanie: ty tak podałaś gluten raz na próbę czy zamierzasz stosować ekspozycję pełną przez 2 miesiące?

Tak w ogóle to sobie poczytałam więcej na temat tej ekspozycji na gluten i tam są niejasności. Przede wszsytkim tak jak mi tab podpowiedziała a potem też znalazłam Polska i Szwecja są jedynymi krajami, które mają takie zalecenia. Poza tym gryzie się to z karmieniem wyłącznie piersią do 6 miesiąca, bo gluten zalecają wprowadzać już nawet od 4. Poza tym ponoć lekarze pediatrzy przyjęli te zalecenia po jednym ich "zlocie" (nie wiem jak to nazwać). No i jeszcze najwięcej informacji na temat ekspozycji na gluten jest w książeczkach od producentów żywności, bo to im się opłaca. Poza tym powprowadzano pełno jedzenia dla dzieci po 4 miesiącu z glutenem i chyba niektóre mamy poddają to swoim dzieciom bez ograniczeń, bo jest napisane po 4 miesiącu.
Ja w każdym bądź razie nie będę wprowadzała glutenu, bo pediatra każe. Może mi zalecić, ale nie kazać. Zresztą ponoć opinie są podzielone nawet w środowisku lekarzy, bo w sumie czy ekspozycja na gluten naprawdę zapobiega celiakii wyjdzie jak nasze dzieci dorosną, bo te zalecenia są od 2007 roku.

Ostatnia edycja:
Gosia dzięki za uświadomienie, bo zastanawiałam się, czy nietolerancja glutenu to tylko celiakia i ma się ją do końca życia, czy może być tak jak np. ze skazą białkową lub nietolerancją laktozy, że może minąć :)

benfica moja Ala nie tolerowała glutenu do 10miesiaca życia a później było ok. i u niej to sie obajwaiało wysypką skórna na pliczkach, Mai jeszcze nie podawałm nic z glutenem, zreszta w ogóle nic jej jeszcze nie dawalam ;)

reklama
nie ma samego ziemniaczka w słoiczkach, jest ziemniak z marchewką, ziemniak z dynią, w ogóle to szkoda że nie ma więcej jednoskładnikowych słoiczków, można by samemu komponować jedzenie, wykluczając to, co maluch nie toleruje

Do góry