reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

tost teczowy - bajeczny:tak:jednak ilosc tych barwników mnie przeraża. Planuję w tym roku zrobić klasyczny tort czekoladowy. W zeszłym roku był na bazie śmietany +swinki a teraz już bedzie cięzki i tłusty;-)

reklama
ŚLEDZIE W OCCIE

Tuszki śledzi myjemy dokładnie , solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju i układamy potem w pojemnej misce. Przygotowujemy zalewę. 2 szklanki wody , szklanka octu spirytusowegi i szklanka octu winnego, kilka liści laurowych , ziele angielskie i łyzeczka cukru. Gotujemy na wolnym ogniu. Na osobnej patelni smazymy 2 cebule pokrojone w piórka , dorzucamy do zalewy . 3/4 szklanki rodzynek zalewamy wrzatkiem , gdy zmiekną dodajemy do zalewy. Gdy zalewa wystygnie zalewamy nia sledzie. Najlepsze na drugi dzień:tak:

U nas imprezka urodzinowa [moja i Marcela] najprawdopodobniej 12 listopada. Moja mama bedzie robiła ciacho deserowe z masą krówkową + tort lekki - taki jak lubię najbardziej śmietanowy z owocami i tu albo bananowy, mlinowy albo jakis pomieszany :D od małego nie przepadam za kremowymi tortami, zjem bo zjem ale takiego kocham nad zycie. I dla Marcelka bedzie super bo w tamtym roku nie jadł ze wzgledu jeszcze na skaze. Mama chciała zrobic z truskawkami ale w lato swieze go uczuliły wiec nie ryzykujemy. Udekoruje go jakos na pewno fantazyjnie, powiedziała ze przymierza sie do napisu ;];];]

U nas urodzinki będą chyba 27 u rodziców. Mój tato upiecze sernik, a ja jakoś ozdobię, plus będzie tort śmietanowo owocowy od taty z piekarni.
A ja moze spróbuję to ciasto dziunkowe herbatnikowe popełnić jeszcze :)

no wlasnie widze agrafka ze bedziemy miec podobnie :D owocowo smietanowy tort. No moja mama na 100% robi to ciacho z masa krówkową. Ono ma tez herbatniki. Za sernikiem jakos nie przepadam. Zreszta nie bede robic za duzo bo tez jeszcze potem ciepły poczestunek taka jakby kolacja a nas nie bedzie wiele osób wiec kto by to zjadł :D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry