reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

kilolek, proponuję karczek pieczony na soli. Wszystko robię na "oko" więc liczby są przybliżone. Karczek kładziemy na blaszkę, na której jest warstwa soli (jakieś 3-5cm), wkładamy do piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy ok.1,5h. W tym czasie z mięsem nic nie musimy robić.
Druga wariacja z karczkiem [FONT=&quot]karczek w plastry przekładać cebula krojoną i/lub pieczarkami, zalać pomidorami z puszki z koncentratem i przyprawami. Piec: 1kg/1h. - tego nie robiłam, ale polecano mi to[/FONT]
 
reklama
dzięki dziewczyny, będę mysleć...

kilolek, proponuję karczek pieczony na soli. Wszystko robię na "oko" więc liczby są przybliżone. Karczek kładziemy na blaszkę, na której jest warstwa soli (jakieś 3-5cm), wkładamy do piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy ok.1,5h. W tym czasie z mięsem nic nie musimy robić.
Druga wariacja z karczkiem [FONT=&quot]karczek w plastry przekładać cebula krojoną i/lub pieczarkami, zalać pomidorami z puszki z koncentratem i przyprawami. Piec: 1kg/1h. - tego nie robiłam, ale polecano mi to[/FONT]
to w plastrach mi się podoba tylko kurcze nie wiem czy zmieszcze taka ilość w plastrach do piekarnika... ta godzina to na kilo mięsa? czy więcej? bo jak w plastrach to chyba bardzo szybko się będzie pieklo
 
ja mam podane na miarki bo mam 3 w komplecie z maszyna
- miarka 200ml
- łyżka<orientacyjnie 15g czyli łyżka stołowa>
- łyżeczka <orientacyjnie 5g czyli łyżeczka od herbaty>

Jasny Chleb
1 i 1/3 miarki leniej wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
3 1/3 mocnej mąki pszennej
1 łyżeczka białego cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży

podpowiem ze drożdze nie powinny stykac sie z sola i cukrem bezpośrednio ... mieszasz pozniej odstawiasz az wyrosnie do foremki i pieczesz ... :) mam tez przepisy na chleb serowy, czosnkowy, zytni, cebulowy, pomidorowy, francuski itp itd.... na pizze przepis <super wychodzi>... ale jak wyjdzie sposobami domowymi nei wiem .... wrazie co pisz to podam :)

a no i jak pisała Iza np z oliwkami to zazwyczaj tak samo sie robi wyrabiasz ciasto i jak wyrobione jest to dodajesz np oliwki pod koniec i to tez wyrabiasz jeszcze :) i pozniej rosnie i pieczesz
 
Dziękować bardzo, kupię dzis składniki i zobaczymy co potrafi mój piekarnik. Jak sie nie sprawdzi to zainwestuje w ten automat bo juz kiedys o nim myślałam...
 
dziewczyny kupilam szpinak i chcialam zrobic do obiadu, ale nigdy nie robilam szpinaku i nie wiem jak sie za niego zabrac....macie jekies przepisiki na szpinak do obiadu?
 
dziewczyny kupilam szpinak i chcialam zrobic do obiadu, ale nigdy nie robilam szpinaku i nie wiem jak sie za niego zabrac....macie jekies przepisiki na szpinak do obiadu?
Pewnie juz za pozno...Ale ja robie tak:
kupuje zamrozony szpinak, ale papke, ktora rozmrazam juz bezposrednio na patelni podgrzewajac i podlewajac troche woda. Jak sie rozmrozi to daje duzo posiekanego swiezego czosnku i daje tez granulowany(suszony). Wszystko podgrzewam razem az pieknie bulgota po trochu. Podlewam mlekiem albo daje smietany, ale wole mleko. Sole do smaku. Ja daje duzo czosnku i duzo sole. Podaje jako dodatek np do ziemniakow i sadzonego jajka. Jesli podajesz np do miesa to mozesz do szpinaku wbic surowe jajko i razem pogotowac. Ja gotuje az woda odparuje i szpinak zgestnieje.
 
ja w koncu podsmazylam na masle z czosnkiem granulowanym...posmakowalam i calkiem ok....ale ja mialam swierzy...ale twoj sposob tez mi sie podoba.....:-) dzieki
 
ja to nawet nie wiem jak wygląd świerzy szpinak:-D
nienawidzę go... wiem tylko że jest zelony i wg mnie smierdzi:zawstydzona/y:
ni wiem czy by przełknęła...
 
ja to nawet nie wiem jak wygląd świerzy szpinak:-D
nienawidzę go... wiem tylko że jest zelony i wg mnie smierdzi:zawstydzona/y:
ni wiem czy by przełknęła...
Ja tez nie wiedzialam i nadal nie wiem ;), o smak tez sie balam, ale moj M mnie namowil i nie zaluje. Ale mi smakuje moj sposob podania ;)
 
reklama
Do góry