reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
dziewczyny kupilam szpinak i chcialam zrobic do obiadu, ale nigdy nie robilam szpinaku i nie wiem jak sie za niego zabrac....macie jekies przepisiki na szpinak do obiadu?

Pewnie juz za pozno...Ale ja robie tak:
kupuje zamrozony szpinak, ale papke, ktora rozmrazam juz bezposrednio na patelni podgrzewajac i podlewajac troche woda. Jak sie rozmrozi to daje duzo posiekanego swiezego czosnku i daje tez granulowany(suszony). Wszystko podgrzewam razem az pieknie bulgota po trochu. Podlewam mlekiem albo daje smietany, ale wole mleko. Sole do smaku. Ja daje duzo czosnku i duzo sole. Podaje jako dodatek np do ziemniakow i sadzonego jajka. Jesli podajesz np do miesa to mozesz do szpinaku wbic surowe jajko i razem pogotowac. Ja gotuje az woda odparuje i szpinak zgestnieje.
szpinak tak jak pisze royanna robisz.... a do tego tak....

makaron lekko podgotowany ... mielone podsmazone z cebulka na patelni ... pomidory bez skórki w plastrach <albo dla leni w skórce> ... ser zółty potarkowany ...szpinak ... sos

i robimy zapiekanke :) pychaaaaaaaaaaaaaa

na doł makaron/mielone/szpinak./ pomidory/makaron/ser/sos :)

sos moze byc rozny ... moze byc ze smietana i jajkiem albo pomidorowy z zaszetki albo samej zrobiony ... :) pycha mowie wam :) a tak apropos polski to u nas w lidlu maja dobry szpinak juz przyprawiony smietana :)

Mąż mówi "Marta a może na jutro zrobisz na obiad świnkę kiloek:-) bez komentarza
haha uwielbiammmmmmmmmmmmmmmmmmmm ja dodaje dodatkowo duzo cebuli podsmazonej i fasolke czerwona nie wiem czy bylo to w przepisie kilolka

czytałam jakiś czas temu, ze któraś z Was robi rosól z pieczarkami tylko nie mogę znaleźć. Dacie mi jakąs podpowiedź?
Chciałam zrobić rosół z kurkami ale cena mrozonych kurek zwaliła mnie z nóg, musze poczekać aż mi mąż nazbiera

ja suszonch to mam spory zapas, a teraz sobie myślę, ze może by i mrożonych w tym roku zrobić. Zwłaszcza kurek. Ciekawe czy dopisza w tym roku

reklama
w zeszłym pamietam był dramat.. Jeszcze z brzuchem chodziłam po lesie i zasatnawiałam się czy moje centymetry w pasie mi te grzyby zasłaniaja, czy ich nie ma:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry