reklama

Smakowitości majówek:)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w maju 2013' rozpoczęty przez kora30, 13 Wrzesień 2012.

  1. kora30

    kora30 Fanka BB :)

    Widzę, ze pojawiły sie już na wątku głównym pierwsze przepisy kulinarne... Zanim będziemy przeglądać 1000 stron w ich poszukiwaniu, proponuję wklejać je tutaj :)
     
  2. citrus

    citrus Fanka BB :)

    Fasolka szparagowa po mojemu (2 obrzymie porcje)

    - 1 kg fasolki szparagowej (zarówno żółta jak i zielona pasują, wypróbowałam obie);
    - 1 duża lub 2 małe cebule;
    - 3-4 ząbki czosnku;
    - 2-3 pomidory;
    - 1 łyżka sosu sojowego jasnego;
    - opcjonalnie łyżeczka octu balsamicznego;
    - sól, pieprz;
    - łyżka masła;

    Fasolkę gotujemy na półtwardo, po czym odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (preferuję po prostu na pół, ale można przekroić także na 3 części, jeśli jest bardzo długa). Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, po czym kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy fasolkę i podlewamy odrobinę wodą, po chwili wrzucamy także pokrojone pomidory. Po kilku minutach, gdy fasolka będzie już wystarczająco miękka (wolimy lekko twardą, więc zawsze skracam czas duszenia), dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny, solimy i pieprzymy do smaku.
     
  3. reklama
  4. ALG

    ALG Fanka BB :)

    Pikantne grzybki z czosnkiem (moje ulubione - z książki "Dania dla niecierpliwych";-))

    Porcja dla 4 osób. Czas przyrządzania - ok. 15 min.

    50 g masła lub 2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku, rozgniecione
    350g małych grzybków, np. pieczarek
    świeżo zmielony pieprz naturalny
    3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    cząstki cytryny
    grzanki z chleba

    Na dużej patelni stopić masło lub podgrzać olej. Dodać czosnek, grzyby i smażyć na dość dużym ogniu przez 2 minuty (ja lubię dobrze wysmaorzone wiec ok 5 min smażę), aż grzyby się zarumienią. dodac sporo pieprzu i wsypać zieloną pietruszkę. Dobrze wymieszać Gorąca grzybki ułożyć na tależykach i przybrać cząstkami cytryny. Podawać z grzankami.
     
  5. mavika

    mavika Fanka BB :)

    Ja dziś zrobiłam pycha kurczaka tikka masala to się podzielę a co:)

    Potrzebne będą:
    2 piersi kurczaka
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy garam masala (ja nie miałam i zmieszałam: łyżeczka przyprawy do grzańca, trochę kminu, pół pokruszonego listka laurowego, pieprz, odrobina gotowego curry)
    2 łyżeczki kurkumy
    szczypta chili
    2 łyżeczki cukru (nie dodałam bo był w przyprawie do grzańca)
    puszka pomidorów
    puszka mleczka kokosowego
    sól
    olej

    Na patelni rozgrzałam ok 2 łyżek oleju, wrzuciłam posiekaną cebulę z przeciśniętym czosnkiem, posypałam przyprawami i smażyłam do zeszklenia. Pierśpokroiłam w kostkę i dorzuciłam do cebuli. Smażyłam aż mięso przestało być surowe. Dodałam pomidory z odrobiną wody i mleczko kokosowe i zostawiłam na ok 20-25 minut żeby sos się zagęścił. Na koniec dodałam sól. Pyszne z ryżem, plackami naan albo roti. Bardzo polecam, mój mąż stwierdziłże lepsze niż w restauracji! :)
     
  6. mamolinka90

    mamolinka90 Fanka BB :)

    No to i ja pochwale sie moja dzisiejsza TURECKA ZUPKA Z KURCZAKA I POMARANCZOWEJ SOCZEWICY :-) W moim przepisie wszystko na oko :) Kto ile woli :)

    Udko z kurczaka
    Ryz
    Pomaranczowa soczewica
    Marchew
    Wegeta
    Cytryna

    Udko gotujemy az do miekkosci. Miesko obieramy z kosci i kroimy w male kawalki. Marchewke tarkujemy. Marchew i mieso z udka wrzucamy do garnka zalewamy woda. Gotujemy , az zacznie wrzec. Dodajemy ryz oraz soczewice. Doprawiamy do smaku wegeta. A na koniec jak zupa juz bedzie ugotowana dodajemy sok z cytryny i gotowe . Smacznego :-)
     
  7. marciosz

    marciosz Fanka BB :)

    Przedstawiam proste orientalne danie : Kurczaka w czerwonym curry

    Składniki:


    • 40 dag fpiersi z kurczaka
    • 1 sztuka papryczki chili
    • 1 sztuka papryki czerwonej
    • 1 sztuka papryki zielonej
    • 1/2 sztuki cebuli
    • 50 ml soku pomidorowego
    • 100 ml wody
    • 1/2 saszetki bulionu Dashi ( lub sosu rybnego)
    • kilka ziaren kolendry
    • 5 łyżek stołowych mleka kokosowego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry
    • 2 łyżki wiórek kokosowych




    2011-12-02 15.43.59.jpg
    Kurczaka tniemy w kostkę i mieszamy z papryczką chili drobno pokrojoną. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na oleju, następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę.
    Gdy warzywa zmiękną wlewamy sok pomidorowy, wodę i wsypujemy bulion dashi ( zakupiłam w sklepie z orientalnymi przyprawami; w postaci saszetek. Jest to bulion rybny z suszonych platków rybek ) i kilka zmiażdżonych ziaren kolendry.
    Gdy woda na patelni zacznie się gotować dodajemy kurczaka, mieszamy i czekamy aż kurczak się udusi i zrobi biały.


    Następnie doprawiamy naszą tajską potrawę. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy słodką paprykę, soł do smaku i łyżkę czerwonej pasty curry ( posiadam ją z Tajlandii, ale można zrobić ją w domu) oraz łyżkę wiórek kokosowych.


    Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut i voila !


    Danie podaje z ryżem basmati i dekoruję wiórkami :)
     
    Ostatnia edycja: 18 Wrzesień 2012
  8. Noelle1986

    Noelle1986 Fanka BB :)

    tak niesmialo tu zajrzałam. Przez okres gdy mialam te straszliwe mdlosci i tym podobne sensacje sam tytuł podforum mnie odrzucał:D Ale dzisiaj z racji braku "odrzutow" widze ze tu same skarby nie przepisy:D
     
  9. Kinga28

    Kinga28 Fanka BB :)

    SKŁADNIKI:

    • ziemniaki 5 sztuk
    • marchew 3 sztuki
    • groch łuskany polowki 200 gram
    • ziele angielskie 2 sztuki
    • liść laurowy 2 sztuki
    • rosołek drobiowy 2 kostki
    • kości wedzone 300 gram
    • woda 4 litry


    PRZYGOTOWANIE:1- Do garnka wlewamy wodę 4 litry 2- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 3- Marchew obieramy i kroimy w kostke 4- Ziemniaki i marchew wkładamy do garnka 5- dodajemy 2 rosołki drobiowe oraz ziele angielskie i lisc laurowy i gotujemy na małym ogniu 6- Dodajemy groch umyty i gotujemy razem 7- Wkładamy kosci wedzone od schabu i gotujemy wszystko razem az groch bedzie miekki jak się rozgotuje to mamy super zolciutka zupe
    Moja Wczorajsza zupka duzo czytam w przepisach nastepna jak znajde bedzie ogorkowa po mojemu;-)
     
  10. reklama
  11. gonia09

    gonia09 Zaciekawiona BB

    A ja polecam Ciasto migdałowe:
    Składniki:
    4 duże jaja
    200 g cukru,
    skórka otarta z 1 cytryny,
    1 łyżeczka cynamonu
    200g mielonych migdałów

    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje po trochu cukru pózniej po 1 żółtku. Na koniec dodaje skórkę cytrynową, cynamon i migdały-te delikatnie mieszam. Ciasto wlewam na tortownice i piekę ok1h na termoobiegu 180C. Ale czas pieczenia jest różny.
    Ciasto nie zależnie od czasu pieczenia jest trochę mokrawe-ale smakuje wyśmienicie i jest bez proszku do pieczenia:)
    POLECAM!!
     
  12. Zapominajka

    Zapominajka dwa kawałki nieba mam

    Gonia a mąki ono nie ma?
     

Poleć forum