reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Smoczek tak czy nie?

Elwirka1665

Zaangażowana w BB
Witam
Moja córeczka skończyła 6 tyg i do tej pory nie podawałam jej smoczka.
Zauważyłam że od kilku dni ssie sobie piąstki.
Zastanawiam się czy dobrze robię nie dając jej smoczka.
Stąd moje pytanie czy smoczek jest potrzebny dziecku?czy można go nie podawać?

reklama
Jak już tyle wytrzymałaś to pewnie bym już nie podawała.. nie ma też gwarancji że dziecko zaakceptuje smoczek. Mój syn na przykład nie polubił żadnego 🫣 i ostatecznie jest bezsmoczkowy więc odpadł nam problem odstawiania smoczka czy obaw o zgryz 😁
Ssanie piąstek to też normalny odruch u takich bobasów więc chyba bym się nie stresowała ale obserwowała

Witam
Moja córeczka skończyła 6 tyg i do tej pory nie podawałam jej smoczka.
Zauważyłam że od kilku dni ssie sobie piąstki.
Zastanawiam się czy dobrze robię nie dając jej smoczka.
Stąd moje pytanie czy smoczek jest potrzebny dziecku?czy można go nie podawać?

1 dziecko miało smoczek
Kolejnych 2 nie miało smoczka
Nie czuje potrzeby i zdrowe to też generalnie nie jest

Jak już tyle wytrzymałaś to pewnie bym już nie podawała.. nie ma też gwarancji że dziecko zaakceptuje smoczek. Mój syn na przykład nie polubił żadnego 🫣 i ostatecznie jest bezsmoczkowy więc odpadł nam problem odstawiania smoczka czy obaw o zgryz 😁
Ssanie piąstek to też normalny odruch u takich bobasów więc chyba bym się nie stresowała ale obserwowała
Brak smoczka to niekoniecznie brak obaw o zgryz. Moja córka bezsmoczkowa a już teraz wiem (a ma dopiero 6 lat), że będzie musiała w przyszłości nosić aparat. U mnie to samo. Od urodzenie bez smoka a aparat musiałam nosić.

Ssanie piastek jest mega ważne dla rozwoju jamy ustnej i odwrazliwiania jamy ustnej. Absolutnie nie wolno tego blokować i tylko dlatego wprowadzać smoczka, żeby "zatkać" i nie dać ssać piastek i paluszków.
Dzięki ssaniu piastek i paluszków dziecko trenuje mięśnie jamy ustnej, język, ale przede wszystkim odwrazliwia jamę ustną i przesuwa odruch wymiotny wgłąb jamy ustnej - dzięki temu RD idzie "gładko" i dziecko nie dławi/krztusi się czymkolwiek podanym mu/grudką/kawałkiem, bo po prostu ma już odwrazliwiona buzię plus przesunięty odruch wymiotny.
Także jeśli tylko o to Ci chodzi i to jedyny powód, dlaczego rozważasz smoczek - nie podawaj.

Brak smoczka to niekoniecznie brak obaw o zgryz. Moja córka bezsmoczkowa a już teraz wiem (a ma dopiero 6 lat), że będzie musiała w przyszłości nosić aparat. U mnie to samo. Od urodzenie bez smoka a aparat musiałam nosić.

A dlaczego dopiero w przyszlosci ten aparat? Wiem, ze prowadza leczenie ortodontyczne nawet na mleczakach, zeby pozniej stale mialy wiecej miejsca i zeby uniknac aparatu stalego. Ale to zalezy tez pewnie od wielu rzeczy.

A dlaczego dopiero w przyszlosci ten aparat? Wiem, ze prowadza leczenie ortodontyczne nawet na mleczakach, zeby pozniej stale mialy wiecej miejsca i zeby uniknac aparatu stalego. Ale to zalezy tez pewnie od wielu rzeczy.
Tak mi powiedziała dentystka. Nie zagłębiałam sie w temat. Poza tym moja córka straciła dopiero 2 zęby więc myślę, że aparat na mleczaki nie zdał by tu egzaminu.

Mój syn też ssał piąstki jak miał 7 tygodni lekarz powiedział że mogą swędzieć go już dziąsła na ząbki i rzeczywiście tak było miał pierwszy ząbek jak miał 3 miesiące. Ja osobiście bym nie podawała smoczka jak już tak długo jest bez bo potem problem z odsmoczkowaniem 😅

reklama
Do góry