mama_Adrianka
sierpniowa mama '08
Nom a moj sssie smoka od 2 tyg zycia... mial tak silne zapotrzebowanie ze godzinami bawil sie piersia wiec dalam mu smoka. Pierwszego dnia nie chcial go ssac, ale drugiego dnia kupilam mu smoczek Avent i od razu go chwycil
Maly przy smoku zasypia ale po chwili snu go wypluwa wiec nie jest on mu niezbedny do zyciateraz gdy ma prawie 5 msc to uzywa smoczka TYLKO do zasypiania! Juz nie chce ssac go w ciagu dnia, przy zabawie, ani gdy spi, wiec jest oki
No ale wiem ze niektore dzieci trudno odzwyczaic od smokatez sie tego balam, bo widok trzylatka ze smoczkiem jest juz troszke dziwny
![]()
Ja też początkowo nie podawałam mojemu synkowi smoczka, ale ok. 1 miesiąca życia cały czas chciał być przy cycku, więc tak, jak nimfii zdecydowałam się na podanie smoczka

Na początku go wypluwał, ale w końcu po trzech dniach zaczął ssać. Od 6 miesiąca życia smoczek służy mu tylko do zasypiania. Jak tylko zaśnie, wypluwa go. Za miesiąc i 8 dni skończy rok i mam zamiar powoli go od niego odzwyczajać

Ja też słyszałam, że ssanie kciuka jest gorsze niż smoczka. Poza tym dziecko jest trudniej od tego odzwyczaić.