reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem a dodatek do zasiłku

Dzień dobry,

Mam dość zawiły problem, na który nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Otóż mam 1,5 roczne dziecko. W momencie porodu byłam zatrudniona na umowę zlecenie (od 7 msc), która zakończyła się 2 miesiące po porodzie. Przez rok dostawałam z ZUSu zasiłek macierzyński. Po roku chciałam przejść na urlop wychowawczy, jednak zostałam w ZUSie poinformowana, że w związku z końcem umowy mogę przejść na tzw. osobiste sprawowanie opieki nad dzieckiem, która jednak (na mocy nowych przepisów) jest w zasadzie równoznaczne z urlopem wychowawczym. Tak też zrobiłam i od 6 miesięcy sprawuję osobistą opiekę.

Teraz chciałabym starać się o zasiłek rodzinny (spełniam wszystkie kryteria jak wyrok sądu o alimentach, dochód itd) i o dodatek do zasiłku z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym (400 zł). Czy taki dodatek w ogóle mi przysługuje? Do wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie pracodawcy o terminie udzielonego urlopu, którego oczywiście dołączyć nie mogę.

Czy mogłabym prosić kogoś o pomoc?

Pozdrawiam,
Marta

reklama
Do góry