reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy formalne

Kasiu...również dziękuję za odp.
Aduska -podstawa do zwolnienia to na pewno średnia z ostatnich 12 miesięcy, chyba, że np zmieniłaś wymiar pracy itp, to wtedy od tej zmiany ...ja akurat każde kolejne zwolnienie miałabym coraz wyższe bo dostałam podwyżkę od października ...

8 miesięcy przed pojściem na zwolnienie zmieniłam etat z 0,75 na 1. A oprócz tego 3 miesiące przed pojściem na zwolnienie zmieniłam stanowsiko pracy na wyższe, przy czym moje wynagrodzenie wzrosło. takzę moja wypłata na zwolnieniu powinna rosnąć....a jak narazie z miesiąca na miesiąc maleje... .

reklama
Aduska - w takim razie powinni Ci wyliczać zwolnienie wg średniej z 8 miesięcy (zmiana etatu powoduje restart okresu do kalkulacji ale awans już nie). Trudno powiedzieć dlaczego dostajesz coraz mniej. Może poproś w kadrach o kalkulację za kolejne miesiące? powinni Ci coś takiego bez gadania udostępnić.

Modlisiu - umowę muszą Ci przedłużyć do dnia porodu, a potem to ich dobra wola ... jeżeli Ci nie przedłużą to macierzyński będzie Ci płacił w takim układzie ZUS (ale na dokładnie takich samych zasadach i w takiej samej wysokości). Tylko nie wiem jak to jest dokładnie z tymi dodatkowymi dwoma tygodniami (bo chyba musisz w takim układzie je zgłosić jakoś na innych zasadach - do pracodawcy to zgłasza się 7 dni przed końcem zwykłego macierzyńskiego ...)
Co do nagród to musisz się zorietntować, jeżeli nie będziesz zatrudniona to na pewno Ci nie będą przysługiwać ...

Mam jednak nadzieję że mi przedłużą :)
Dziękuję jeszcze raz :)

Nieiwem dziewczyny jak to jest ale mój zus płaci jak chce, jakeś dziwne wyliczenia po kilkanaście dni, przecież zwolnienie to 100% pensji a jak ma się stałą to i to powinno być stałe
Poza tym nidgy nie płacą w konkretnym terminie tylko jak im się chce itłumaczą "mamy 30 dni na wyplatę od momentu otrzymania kolejnego zwolnienia" Paranoja

Trusia, dlatego osoby którym wypłaca firma mają wielkie szczęście...ZUS mojej bratowej spozniał się po 45 dni, niestety nie ma na nich chyba sposobu i oczywiście wypłacał jej w częsciach :(, wiec ona wogóle nie odczuawała , że ma wypłatę :(.

powiem Wam ( raczej napiszę), że ostatnio byliśmy z P w urzędzie w celu uznania ojcostwa, wszystko załatwiliśmy także mój P juz i formalnie jest ojcem:-)
regułki wygłoszone przez Panią urzędnik ( przemiłą osobę) mroził krew w żyłach, np.
Pan P. uznał dziecko poczęte z matki Jolanty.... ta potwierdziła iż obecny itd:szok:

ooo Jola też musimy to załatwić. Napisz dokładnie jak to działa...tzn. czy muszę iść do urzędu tam gdzie ja jestem zameldowana czy obojętnie...i jakich papirków potrzebuję???...dzięki

W urzędzie stanu cywilnego, obojętnie gdzie. My byliśmy w Warszawie, mimo że meldunek mam oboje poza stolicą.
POtrzebne było 1.zaświadczenie od lekarza, że jestem w ciąży, 2. mój akt urodzenia oraz dowody mój i mojego P.
Całość trwała jakieś 10-15 minut :)
zrobiliśmy takie uznanie przed urodzeniem choć można zrobić to tez po, tylko stwierdziłam że nie wiadomo jak będę się czuła i czy będę miała siłę biegać po urzędach a tak to P wszytko załatwi :)

reklama
Dziewczyny, jak to jest z, nie wiem jak to nazwać, zgłoszeniem narodzin dziecka w USC i tym jak będzie miało na imię? W jakim czasie po urodzeniu się dziecka trzeba to zrobić?

Do góry