reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sprawy formalne

Trusia to jest chyba coś innego...jest jeszcze coś takiego jak zasiłek wychowawczy i wynosi 400 zl/ mies...jezeli dochody nie przekraczają 504 zl na członka rodziny... Jola poszukaj w necie bo ja dokładnie nie wiem, ale jest sporo o tym informacji. Też bym się chętnie dowiedziała, ale jakoś to dla mnie zaskomplikowane jak narazie;/

reklama
hej,
z zasiłkiem z mopsu jest tak, że przynosi sie im milion dokumentów z zakładow pracy i pity z zeszłego okresu rozliczeniowego. twój dochód uznawany jest jako utracony więc pod uwagę nie jest brany. dzielą na liczbe członków w rodzinie tylko dochody męża.
jeżeli nie przekroczyliście 504 zł zasiłek do urlopu wychowawczego wynosi coś ok 400 zł i jeszcze jakiś tam mały dodatek, ok 50 zł.(zasiłek opiekuńczy???). można się jeszcze starać o becikowe z mopsu jeśli nie przekraczacie 504 zł. chyba 1000zł się należy. jest to inne becikowe, niż to ogólnodostępne.

a! zasiłek jest przyznawany na dany okres rozliczeniowy wrzesień-sierpień. potem polka od początku. jakoś tak.
korzystałam z tego przy pierwszym dziecku. nie za bardzo już pamiętam. teraz już się nie należy nam :-(

dziewczyny dawno mnie nie bylo ale musze cos zapytac jak wyrabiam polski akt urodzenia z angielskiego to wystarczy mi tylko ta druga strona aktu??bo pierwsza poszla do ambasady w menchesterze do paszportu czytalam ,ze moze byc ale nie jestem pewna w 100% tzn.nie wieze w 100%w to co pisza i mowia ;)

nie wiem o jaka druga masz na mysli, ale do zlozenia paszportu jest potrzebny ten akt za ktory sie placi :) ten wydawany za darmo przez register office nie przyjmuja

akt urodzenia angielski ma 2strony ,pierwsza poszla do ambasady zeby wyrobic paszport ,druga mi zostala sa tam wypisane dane rodzicow z tego co mi moj marcin teraz mowi i czytalismy,ze wystarczy ta druga strona ale hmmm cos mi nie bardzo pasuje nie dowierzam w to :szok:

To masz jakiś dziwny ten akt urodzenia,bo my dostaliśmy taki jednostronny i z tym aktem wyrabialiśmy paszport. Musieliśmy za ten akt urodzenia zapłacić.
Dostaliśmy jeszcze jedną stronę,myślę,że w przełożeniu na polski jest to skrócony odpis aktu urodzenia,dostaliśmy go za darmo i ten wysyłaliśmy np z wnioskiem o child benefit.
Więc pewnie Ty masz to samo,z tym,ze to nie są dwie strony aktu urodzenia a dwa różne dokumenty.

Ostatnia edycja:
reklama
w register office dostaje sie dwa rozne akty urodzenia, akt urodzenia jest jedno stronny;) ten za darmo to dla mnie wyglada jak akt pamiatkowy :) w register office nam od razu powiedzili ze jesli chcemy na paszport skladac to musimy wykupic ten drugi z dokladniejszym informacjami bo innego nie przyjmuja.

reklama
Do góry