reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dostaniesz pieniążki za okres od pierwszego tygodnia zwolnienia (dwa albo trzy pierwsze dni sa niepłatne). Mi po zalatwieniu wszystkiego wpadło jednorazowo 1200 euro:tak::tak:;-). Powodzenia:-).

Ostatnia edycja:
reklama
Dziękuje dziewczyny,

Wiem ze pieniądze nie są najważniejsze tylko zdrowie i maleństwo, ale wizja przeżycia z jednej niskiej pensji, przy takich kwotach kredytów jakie mamy do spłacania (wzięte na leczenie synka) była przerażająca. Mam nadzieje ze uda mi sie to zaltwic, czyw wypadku pobierania platnego zwolnienia, mam oplacane skladki prsi? czy beda si one liczyly do macierzyskiego?

W sobote dostalam lekkiego plamienia, dlatego zwolnienie jest juz koniecznoscia...

Dziękuję ponownie dziewczyny !

Mam kolejne pytanie i przepraszam ze was nimi zamęczam.

Będąc na zwolnieniu muszę wypełnić jakiś wniosek np o illness benefit czy coś takiego? co muszę złożyć jeszcze w socjal welfare?

Wiecie może jak długo czeka się z zusu na dowód opłacania składek? dziś teściowa rano go złoży, ale jeszcze nic mi nie pisała, pozdrawiam

Jedyny druczek, który trzeba dostarczyć do welfare to niebieski cert od gp, potem co tydzień bęziesz dostawała od gp pomarańczowe, które tez musisz zanosić do welfaru. Jeżeli w SW będą chcieli coś dodatkowo, to poinformują Cię listownie (ale to raczej mało prawdopodobne).

dzien dobry, ale dawno tu nie zagladalam....
Ja jestem chyba jedynym przypadkiem, kiedy nie moge dostac Child Benefit! Normalnie masakra. Co ok 3 tyg dostaje kolejne listy z prosba o dosylanie coraz to nowych dokumentow! I tak np w jednym liscie prosza o wypelnienie druku (byl w zalaczeniu) lub (podkreslam LUB) pisma od pracodawcy. Wysylam druk (nie pracuje) ale w kolejnym liscie prosza jednak ze ten list od pracodawcy tez chca! Moj maz jest na samozatrudnieniu wiec od niego chca wyciagow bankowych, potwierdzen. Cokolwiek dostana ciagle im malo! Bynajmniej problem nie polega na tym, ze nie rozumiem czego chca - dzwonie i sie dopytuje. Ponoc Ch B jest dla wszsytkich dzieci!!!!! A moj synek urodzony TU, 4 miesiace temu nie dostal!
milego dnia!

No to faktycznie nie ciekawa sprawa:no:ale ja tego nie rozumiem,ja nie wysylalam zadnych dokumentow,tylko wniosek co mi do domu przyslali,ale pieniedzy jeszcze nie dostalam takze jeszcze sie moga przyczepic:dry:

Czesc dziewczyny! Od niedawna jestem w ciąży i pracuję dosć ciężko.:-( Nie chcę całkowicie rezygnować z pracy ale martwię się o dziecko. :-(Koleżanki podpowiadały mi, że należy mi się urlop specjalny dla kobiet w ciąży narażonych na szkodliwe warunki pracy, jednak żadna z nich nie umiała mi tego wyjasnić. Czy któras z Was korzystala bądź korzysta z tego zasiłku? Jak się o niego ubiegać? Gdzie składać dokumenty? Czy należy się on już w 2 m-cu ciąży? Jaka jest kwota takiego zasiłku?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

reklama
Anineczka bardzo dziękuję. Już to częsciowo przesledziłam. Jednak wiele wniosków z tego nie wyciągnęłam. Czy sama mogę wspomnieć pracodawcy że chciałabym skorzystać z takiego urlopu? Często muszę podnosić cos ciężkiego, całe 9 godzin na nogach - teraz jakos daje radę ale z czasem pewnie będzie to uciążliwe. Poza tym czasami mam do czynienia ze srodkami chemicznymi. Nie wiem w jakim stopniu one mogą zaszkodzić dziecku ... ale na pewno nie jest to zdrowe :-( Jesli nie będę mogła z tego swiadczenia skorzystać to pewnie po jakims czasie zwolnie się, ponieważ zdrowie dziecka jest najważniejsze.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry