reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Hej dziewczyny, Jestem w 30tc ciazy i powaznie zastanawiam sie nad pojsciem na zwolnienie lekarskie.

Ciaza przebiega prawidlowo jak na razie i dlatego glupio mi spytac GP o zwolnienie, ale z drugiej strony, sytuacja w pracy mnie powoli nerwowo dobija (nie chce mi sie rozpisywac dlaczego).

pytanie brzmi: czy moge wystapic o zwykle zwolnienie lekarskie (jak dlugo moze ono trwac?) czy musze sie zglosic do GP i jedynym wyjsciem bedzie Illness Benefit?

Z gory dzia za pomoc.

A co masz na myśli mówiąć o zwykłym zwolnieniem lekarskim? ja jestem na zwolnieniu chorobowym od 6 tyg ciąży i będę aż do końca. Każdy lekarz bez problemu wystawi Ci zwolnienie ( jeśli masz dużo składek to lepiej iść na Illness Benefit,bo wtedy dostaniesz pieniążki 188 e/tydz). U mnie w pracy nie płacą za chorobowe,więc grosza bym od nich nie wyskubała. A lekarz to też człowiek. Wytłumacz,że robisz się cięższa, duszno Ci, żyjesz w ciągłym stresie, brak Ci sił... itp... wystawią na pewno.

reklama
A co masz na myśli mówiąć o zwykłym zwolnieniem lekarskim?

taycia pracodawca (zgodnie z kontraktem) placi przez pewien czas chorobowe (u mnie w pracy jest chyba 2tyg) wiec bardziej by mi sie oplacalo isc na zwolnienie tyle ile moge, zeby zachowac normalna pensje a pozniej dopiero przejsc na Ilness (pracuje od 5lat z miesieczna przerwa wiec skladki mam). i chyba zrobie jak mowisz...

To jeśli Ci płaci za chorobowe to śmiało idź (moi nie płacą w ogóle):-( a potem możesz na Illness na te 7 tygodni,a po tym maternity :-) bo widzę,że dzidzia już niedługo pojawi się na świecie :-) powodzenia i pozdrowienia :-)

Mam pytanko do osób pobierających JA,albo orientujących się.Dostałam dziś decyzję o przyznaniu mi JA w wysokości(uwaga)112e,ponieważ
"becouse your husband is receiving a social welfare payment,your weekly rate is limited to eur 999.99".I jak zdanie samo w sobie rozumiem,to nie wiem w czym rzecz,bo my przecież takiej kasy tygodniowo nie mamy??????czy o co tu chodzi-HELP;)

lubiczanko moj J. pracuje przy Fas'ie/SW i z tego co sie orientuje zmieniaja sie przepisy dotyczace zasilkow, benefitow etc. powoli. nie wiem do konca o co chodzi, ale najlepiej by bylo przejsc sie do SW. wiem, ze sa progi dochodowe na Household. wystarczy np ze macie razem 501/tydzien a prog jest 500 i juz sie kwalifikujecie na drugi prog. - ale to tylko moje i J. gdybania bo nikt oficjalnie nic nie mowi ani nie informuje - po porstu zmieniaja zasady...

Josiu-dzięki wielkie...tylko (tak przykładowo)do tych dochodów wliczane jest wynagrodzenie mojego J i Fis,prawda?To i tak się nie łapiemy,bo nie przekraczamy tych 500:/Czy gdzies na jakiejś stronce można znalezć jakieś info na temat tych progów?

nie sprawdzalam na stronach, wiem tylko tyle co Jacek w pracy sie dowie. Ale powinno byc wszystko na stronie citizeninformation. i cos z tymi progami/zmianami musi byc, bo odemnie dziewczynie z pracy cofneli jakis dodatek bo jej dochod przekroczyl prog o €2..

w Irish Time'sie byl tez artykul (nie pamietam kiedy), ze planuja wprowadzic cos jakby ujednolicone zasilki - np jeden rodzaj allowance'u na rodzine/house hold - czyli jesli np. jeden z domownikow pobiera rent allowance, a drugi sie stara o niego to albo nie przyznaja temu drugiemu, albo pierwszemu zmniejsza zeby dac drugiemu (system ma byc podobny do tego co obecnie jest wprowadzany w UK), ale nie wiem czy to w koncu weszlo w zycie. Druga z "nowosci" to byly (beda?) "przymusowe" kursy i prace socjalne dla bezrobotnych- jak odmowisz nie beda wyplacac zasilku - znajomy mojego J. juz dostal ostrzezenie, ze jesli nie podjemie kursow lub odmowi pracy do 3x to cofna mu JA.

hejka
Ja mam malutkie pytanko.
Dzis dostalam forme o dodatku do ogrzewania(Fuel Alowance)zeby wpisac ile osób ze mna mieszka i odeslac.Pamietam ze w zeszlym roku we wrzesniu skladalam o ten dodatek ale nic nie przyszlo i nie dostalam zadnej odpowiedzi ani dodatku,wiec czy oni zamierzaja mi teraz zwrocic??ha ha Fajnie by bylo ;-) Mialyscie cos takiego?

reklama
hejka
Ja mam malutkie pytanko.
Dzis dostalam forme o dodatku do ogrzewania(Fuel Alowance)zeby wpisac ile osób ze mna mieszka i odeslac.Pamietam ze w zeszlym roku we wrzesniu skladalam o ten dodatek ale nic nie przyszlo i nie dostalam zadnej odpowiedzi ani dodatku,wiec czy oni zamierzaja mi teraz zwrocic??ha ha Fajnie by bylo ;-) Mialyscie cos takiego?

moj znajomy tez skladal o ten dodatek i w pierwszym roku takze nie dostal zadnej odpowiedzi, ale na drugi rok jak zlozyl to doliczyli mu za ten wczesniejszy rok. wiec moze faktycznie dostaniesz:tak:

Do góry