No popatrz to mamy tak podobnie. Ja do ENDO trafiłam w zeszłym roku we wrzesniu. Poniewaz znacząco zaczęłam łapać kg, podejrzewaliśmy tarczyce. Wszystkie badania super. Dopiero test obciązenia pokazał że moja insulina wcale nie wraca do normy i jest za wysoka. Przepisał mi Glucophage 1000 rano + XR wieczorem. Schudłam wiec odstawiłam, bo chciałam samą dietą się ratować, ale moja praca i tryb zycia i wszystko bardzo mi to utrudniają. Wiec chudne, tyje 2+, 4- +2 -2 itd. Efekt bilansu po roku = 0. Nadal mam 7kg za duzo.
Dieta - Kasia, nie wydasz na nią ani grosza jak sama ulozysz jadłospis. Ja zaczełam od wskazań dla silnej IO, czyli nie tylko produkty o niskim indeksie ale równiez wegle poniżej 75g a nawet strzelałam w 50g na dobę (to mniej niz dwie kromki pieczywa zytniego) Na takiej diecie się chudnie, trzeba tylko zapewnic kalorie z tluszczu tego dobrego i to nawet nie jest trudne - tłusta ryba, migdały, czy awokado, oliwa. Tylko psychicznie ciezko. wytrzymasz tak tydzień, miesiąc. Nawet i 3 ale po powrocie do zdrowego odzywiania (nadal bez białej mąki, cukru, owoców innych niż jagodowe itd. ) ja tyję.
A jak mam cheat day to będę następnej doby +2 kg. Masakra.
Zdrobiłam badani w sierpniu - wysztko ok. TSH <1. (wróciłam do metforminy po poronieniu i brałam do poczatku sierpnia)
Zrobiłam badania w zeszłym tyg TSH > 3 !!! obciązenie powtórka sprzed roku. Insulina nie wraca do wartości wyjściowej. A ja znowu tyję........ Sorry rozpisałam się.
Tak więc teraz Endo kazał mi wrócić do Glucophage 1000 XR na noc. A rano Eutyrox 25N na zbicie TSH.
Cwiczę - 2-4 razy w tyg. Gimnastyka z YT. Dieta - jem zdrowo, wiecej warzyw niz innych produktów, miesa prawie 0, ryby 2 razy na tydzień, strączki, orzechy, migdały. To nie kosztuje więcej niż zwykłe jedzenie, ale trzeba duzo sobie samemu gotować. I to jest trudne.....
A jaka jest Twoja historia ?
Ja boję się metforminy, podobno odstawienie w ciązy wczesnej np 8 czy 10 tydzień u wielu konczy się poronieniem - wyczytałam to necie, nie sa to badania naukowe, wiec nie ma 100% pewnosci ze tak jest, ale boje sie tego leku. Jedno poronienie - czerwiec tego roku mam za sobą. Od początku kwietnia nie brałam metforminy wiec tutaj bez związku....