Kaamilaaa
Fanka BB :)
Lh, fsh, tsh, prolaktyna, progesteron, ft3,ft4, anty-TPO, anty-TG, testosteron, glukozaKamila a jakie badania chcesz zrobić?
No i ciekawa jestem co gin powie na to ze chce je zrobic i czy cos jeszcze cos podpowie [emoji848]
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Lh, fsh, tsh, prolaktyna, progesteron, ft3,ft4, anty-TPO, anty-TG, testosteron, glukozaKamila a jakie badania chcesz zrobić?
Zobacz.Hej dziewczyny. Czy takie % ft3 i ft4 można uznać za prawidłowe?Zobacz załącznik 889252
48 mi mówiła ginekolog [emoji4]Ej a przed cytologia trzeba sie wstrzymać z seksem na 24 czy 48h ? [emoji848]
No to przeliczone mam. I jest odpowiednio 70pare% i 46%. I co te procenty oznaczają?
5. Interpretacja procentowych FT4 i FT3 – regułyNo to przeliczone mam. I jest odpowiednio 70pare% i 46%. I co te procenty oznaczają?
Znalazlam cos takiego:Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest na okresie próbnym żeby przedłużyli mi umowę do dnia porodu wiem, że muszę mieć ukończony 12 tc, a jeśli np mam umowę roczną i z jakiś przyczyn wypowiadają mi umowę z zachowaniem okresu wypowiedzenia, a ja po tym fakcie dowiaduje się, że jestem w ciąży to czy mają obowiązek mnie przywrócić do pracy ?
I jeszcze jedno czy mając umowę na czas określony, a jestem np w 5 czy 8 tc pracodawca może mnie zwolnić jeżeli nie wie o ciąży ?
No to doopka blada. Ft4 zdecydowanie za dużo :-(5. Interpretacja procentowych FT4 i FT3 – reguły
Wcześniej wspomniane reguły brzmią następująco:
Ad 2: taki stosunek hormonów (% FT3 > FT4) oznacza zazwyczaj konieczność zwiększenia dawki hormonów.
- Hormony tarczycy (oba: FT4 i FT3) powinny mieć zbliżoną wartość procentową (np. oba na poziomie 40%)
oraz powinny znajdować się przynajmniej w połowie normy- Jeśli poziom % FT3 > FT4 i oba hormony są w normie → za mało T4
- Jeśli poziom % FT4 > FT3 i oba hormony są w normie → za mało T3
Ad 3: taki stosunek hormonów (% FT4 > FT3) oznacza zazwyczaj problem z "przemianą" T4 (prohormon) w T3 (aktywna postać hormonu tarczycy); słaba "przemiana" może być spowodowana przez niedobór żelaza lub selenu.