EwelinaW
Fanka BB :)
Za późno przyszły plastry borowinowe, w styczniu wykorzystam. Mam 2 pudełka.Ja biorę femibion 0, kwas foliowy, i koenzym Q10 ale ten do owulacji. No i Wit D3 w jedn teraz 4000 tyle zalecenia od gin, wcześniej brałam 8tys![]()
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Za późno przyszły plastry borowinowe, w styczniu wykorzystam. Mam 2 pudełka.Ja biorę femibion 0, kwas foliowy, i koenzym Q10 ale ten do owulacji. No i Wit D3 w jedn teraz 4000 tyle zalecenia od gin, wcześniej brałam 8tys![]()
Ja biorę femibion 0, kwas foliowy, i koenzym Q10 ale ten do owulacji. No i Wit D3 w jedn teraz 4000 tyle zalecenia od gin, wcześniej brałam 8tys[emoji2960]
Ja w sumie w poprzedniej ciazy nie bralam, ale mysle ze to co maja te suple prenatalne ma w sobie Ovarin. To glownie chodzi o kwas foliowy ( ja bede brala folik) i ewentualnie jak sie pali to pan gtabletka zalecal branie wit b12 ewentualnie jak sie jesy obciazanych chyba wada nerek w rodzinie... no i witamina d... Chociaz nie ma co szalec bo nadmiar tez moze uszkodzic zarodek. Mysle ze standardowa 2 mj. wystaczy. ja w poprzedniej ciazy bralam dopiero femibion 1 i 2 od 8 tygodnia ciazy. Bo dopiero wtedy lekarz mnie oswiecil ze cos sie bierze. GTroche mysle ze po tylku dostalam przez to ze sie nie opalam nigdy, a wit d w ciazy nie bralam wcale. Mialam ostre zapalenie dziacel czy cokolwiek mi bylo.A co sądzicie o witaminach prenatalnych typu start (planowanie ciąży)? Czy warto się w nie zaopatrzyć?
O wlasnie jeszcze dhato zależy jakie. Towarzystwo ginekologów zaleca aby suplementować kwas foliowy, kwasy dha, wit d3 i parę innych substancji w określonych dawkach już na etapie starań. Więc jeśli dany suplement zawiera te składniki to jak najbadziej warto. Ja biorę composita mama dha , zawiera wszystkie zalecane substancje i wychodzi w miarę przystępnie cenowo.
Na razie robię sobie kurację thyrosetem a tam wszystko jest. Tylko nie można go brać w ciąży. Podczas starań myślałam o pregnie start + do tego dha.Ja w sumie w poprzedniej ciazy nie bralam, ale mysle ze to co maja te suple prenatalne ma w sobie Ovarin. To glownie chodzi o kwas foliowy ( ja bede brala folik) i ewentualnie jak sie pali to pan gtabletka zalecal branie wit b12 ewentualnie jak sie jesy obciazanych chyba wada nerek w rodzinie... no i witamina d... Chociaz nie ma co szalec bo nadmiar tez moze uszkodzic zarodek. Mysle ze standardowa 2 mj. wystaczy. ja w poprzedniej ciazy bralam dopiero femibion 1 i 2 od 8 tygodnia ciazy. Bo dopiero wtedy lekarz mnie oswiecil ze cos sie bierze. GTroche mysle ze po tylku dostalam przez to ze sie nie opalam nigdy, a wit d w ciazy nie bralam wcale. Mialam ostre zapalenie dziacel czy cokolwiek mi bylo.
Myślę że wystarczyNa razie robię sobie kurację thyrosetem a tam wszystko jest. Tylko nie można go brać w ciąży. Podczas starań myślałam o pregnie start + do tego dha.
Ja zawsze wszystko planuje aż za bardzo niestetyMyślę że wystarczyja naprawdę przed ciąża nie brałam nic i mam zdrowe dziecko. Teraz starania są bardziej zaplanowane bo poprzednie to był spontan, nawet nie zdążyłam rzucić palenie A już wyszły II.
Mozesz napisać jakie robilas badanie w 3dc ? Mój gin mi zlecił jakieś pamiętam tylko TSH i prolaktyne bo niestety nie mogę tej kartki znaleźć co mi wypisal. Jutro Idę robić bo dawno nie badalam.Widzisz wszyscy lekarze u których byłam, zlewali totalnie, bo nie mam wskazań do badań. Poronienia się zdarzają, będą conajmniej 3 no może przy 2 ze względu na wiek należy coś zadziałać. I gdyby nie intuicja pewnie bym ich posłuchała. Rodzina też, że nie mam popadać w paranoje z badaniami. A moja lekarka od razu stwierdziła, że właśnie ze względu na wiek nie ma czasu na błędy. I zrobiłam sobie sama na trombofilię (wyszła, ale bez mutacji na szczęście), a do tego pokierowała na te standardowe badania w 3 dc i progesteron w 20dc. I wówczas prog wyszedł 20, teraz w tym cyklu już tylko 10 mimo, że dupka miałam brać. Warto bylo wydać te 2 stówy, mam mętlik niestety, ale bynajmniej jeśli nie będzie wychodzić to wiem czemu, a nie będę sobie zarzucać np za rok, że gdybym wcześniej postarała się o dziecko byłoby ok. np rok, dwa lata temu.
Jeszcze polecam olej z wiesiołka w kapsułach po dwie do owulacji. Super polepsza śluz i ogólnie jest zdrowy :-) Ja właśnie dziś zakupilam sobie bo niestety paczka z apteki była zalana i ją kurier odesłał Ovarin będę mieć dopiero jutro bo w stacjonarnej u mnie nie mieli.Zobacz załącznik 1217977
Nie wiem co jeszcze XD ... Mysle czy termometr elektorniczny czy szklany... chociaz mam uraz do elektronicznychJeden mi mierzyl temerature chyba pol godziny a drugi byl skopany i mi pokazywal 35 st maks..
Patrze teraz ze Ovarin ma malo d3 to sobie pobiore jeszcze suple, testy ovu... Bo zaczne w tym cyklu sprawdzac, ale zaczyma starania dopiero w nastepnym o gdzies tutaj Zobacz załącznik 1217978
Testy bierejakie mi w[adna w rece bo w sumie u mnie w pierwszej ciazy racje mial nieslawny pink test
![]()
Lekarza powiedział że owulacja najwcześniej może być w czwartek a tak najprawdopodobniej obstawia sobotę. W poniedziałek jestem umówiona na kolejne USG. Mega się cieszę że to okres świąteczny, będziemy niemy dużo czasu dla siebieO to prawie taka sama sytuacja jak u mnie, kiedy twój gine określił owulacje i czy cos zażywasz aktualnie?generalnie czytałam, że pęcherzyk rośnie (powinien przynajmniej) ok 2 mm dziennie, a gine mówił ze 20 mm wystarczy do owulacji, co o tym sadzicie? co mówili wam innego wasi lekarze? ogólnie jestem świeżynka w tych sprawach
to mój pierwszy cykl monitorowany.