Nie wiem czy duża dawka ale jak ginekolog kazał to nie zadawałam zbędnych pytańovarin + pregna start
![]()
Zgadzam się - lekarz kazał więc tak bierzNie wiem czy duża dawka ale jak ginekolog kazał to nie zadawałam zbędnych pytańovarin + pregna start
![]()
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza
Nie wiem czy duża dawka ale jak ginekolog kazał to nie zadawałam zbędnych pytańovarin + pregna start
![]()
Zgadzam się - lekarz kazał więc tak bierzNie wiem czy duża dawka ale jak ginekolog kazał to nie zadawałam zbędnych pytańovarin + pregna start
![]()
Trzymam kciuki za betę !Może być za wcześnie faktycznie, więc tylko się nie zestresuj jeśli nie będzie jeszcze nic widać! Mam przeczucie, że wszystko będzie dobrze❤ Ano widzisz, testy negatywne a Jaśnie Pani nie przychodzi
czekam sobie z nadzieją a jutro rano jadę na betę
![]()
O! Dzięki za obszerne wyjasnieniaWg wytycznych z 2013, 2017 i poprawione ostatnio w lipcu 2020:
- u wszystkich kobiet w wieku rozrodczym zaleca się suplementację preparatami kwasu foliowego w dawce 0,4 mg/dobę
- jeśli w poprzedniej ciąży wywiad w kierunku wad cewy nerwowej był dodatni (istnieje duże ryzyko wystąpienia wady również w aktualnej ciąży) zaleca się stosowanie 4 mg kwasu foliowego na dobę minimum 4 tygodnie przed planowaną ciążą oraz w I trymestrze ciąży. Po tym okresie dawka powinna zostać zmniejszona do ilości rekomendowanej dla ogółu pacjentek (0,6-0,8 mg/dobę);
- kobiety należące do grup podwyższonego ryzyka powinny stosować 0,8 mg folianów na dobę minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą, w trakcie jej trwania oraz podczas karmienia piersią.
Grupy podwyższonego ryzyka niedoboru folianów oraz wad cewy nerwowej, to kobiety:
- chorujące na cukrzycę I lub II typu,
- zażywające leki przeciwpadaczkowe, metforminę, cholestyraminę, metotreksat, sulfadiazynę,
- stosujące różnego rodzaju używki,
- cierpiące na niewydolność wątroby lub nerek,
- z BMI>30,
- po operacjach bariatrycznych,
- z chorobami przewodu pokarmowego objawiającymi się zaburzeniami procesu wchłaniania (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia).
Ja biorę Mama DHA Premium (bo normy te same co do starania się, a lepiej kosztowo mi wychodzi) + kwas foliowy, czyli łącznie 0,8 mg, bo:
- mam już niepełnosprawne dziecko,
- mam problemy z jelitami od urodzenia oraz z przewodem pokarmowym,
- BMI mam 29, więc na granicy.
Nie wiem, czy wiecie, w lipcu 2020 np. wycofano profilaktyczną suplementację żelazem. Żelazo należy suplementować podczas starań się i w ciąży, o ile jest jego niedobór (w badaniach krwi). Jeśli nie ma, nie należy go suplementować. M.in. dlatego biorę Mama DHA Premium, bo ma wszystko co trzeba zgodnie z najnowszymi wytycznymi i nie ma żelaza (nie mam niedoboru).
W jednej tabletce 200 a bierze się 2 dziennie, czyli wychodzi standardowa zalecana dawkaZgadzam się - lekarz kazał więc tak bierzMnie chodziło o to, że Upadła sama chciała tak dobrać tabletki a wydaje mi się, że taka dawka kwasu foliowego to za dużo. Z ciekawości sprawdziłam, bo nawet nie wiem na co jest Ovarin
i on ma małą dawkę kwasu bo tylko 200.
Pokaż nam, chociaż taki bo dawno nic nie byłoDziewczyny chyba mi już wali na łeb, a przy okazji na oczy.
Poszłam teraz z desperacji wyciągnąć poranny test ciążowy i ja widzę cień drugiej kreski..
Ja wiem ze tyle godzin po czasie to guzik to znaczy, ale ja nigdy tak nie miałam a teraz taki mega jasny cień widzę...
Tak wiem, że to plemniki też mają duży wpływ na poczęcie dziecka ale dopóki ich nie zbada to nie będziemy tego wiedzieć czy to one czy coś innego. Najpierw ja zbadam siebie a jak będzie wszystko ok to będziemy szukać dalej co może być nie takNie do końca... Ja też byłam dwa razy w ciąży i urodziłam 2 synów, a teraz mój ma 2% plemników o prawidłowej budowietakże to czy było się już w ciąży nie zależy tylko od jednej strony. Poronienie nie musi być przez Ciebie a może być przez "wadliwe" plemniki tak myślę
Ok, za dużo tego i nie ogarniamW jednej tabletce 200 a bierze się 2 dziennie, czyli wychodzi standardowa zalecana dawka
On jest tak blady że w aparacie praktycznie nic nie widać [emoji1787][emoji1787][emoji1787]Pokaż nam, chociaż taki bo dawno nic nie było
Tak wiem, że to plemniki też mają duży wpływ na poczęcie dziecka ale dopóki ich nie zbada to nie będziemy tego wiedzieć czy to one czy coś innego. Najpierw ja zbadam siebie a jak będzie wszystko ok to będziemy szukać dalej co może być nie tak