To dobrze, że masz możliwość chociaż tam mieć wizytę u polskiego lekarza. Myślę, że troszkę inaczej się Tobą zajmieTak mieszkam w DE i nie mam możliwości. Ponieważ sprawy wszystkie pozamykalam w Pl i wszystko przeniosłam do DE.
Ja nie mam nadwagi ja mam właśnie otyłość. Jestem na diecie waga już nie rośnie ale przez padaczke muszę mieć ograniczoną aktywność fizyczna do minimum. Do tego jeszcze chyba IO i żaden lekarz nie chce mi przepisać tutaj leków na uregulowanie cukrów w organizmie i cała nadzieja jest jeszcze w Polskim gin że on mi przepisze. A jak nie to w niemieckich aptekach są suplementy diety które pomagają w zejściu z wagi i uregulowaniu cukrów w organizmie i sobie kupię i będę zażywać. Tutaj przepisza leki jak już naprawdę muszą inaczej wszystko chcą załatwiać bez leków. Ale niestety nie zawsze się uda.
Co do otyłości i zachodzenia w ciążę to moja mama jest świetnym przykładem. Od dziecka walczy z otyłością ma za sobą jedno poronienie w 14tc i ma nas 6 A moja siostra ma sporą nadwagę Dwujka dzieci na świecie w lipcu będzie trzecie i żadnego nie poronila. Z pierwsza ciaza nosiła meble na 2 piętro i o ciąży dowiedziała się dopiero w 14-16tc bo miała normalna miesiączke. Także wiem że otyłość nie jest jedynym problemem w zejściu w ciążę.