reklama
blueberrry
Szczęśliwa :)
Pewnie większość z Was to już wie, ale znalazłam ciekawe informacje w aplikacji, może niektóre to uspokoi, a może niektóre cos wiecej sie dowiedzą.
"Tydzień 4 (2 tydzień od zapłodnienia)
dochodzi do implantacji, czyli zagnieżdżenia się blastocysty w macicy
u matki możliwe jest niewielkie krwawienie mylone często z miesiączką
powstaje tarcza zarodkowa składająca się z 2 warstw
zarodek przypomina szarawą galaretkę
Mama
W twoim organizmie wzrasta poziom progesteronu – dokucza ci bolesność piersi, gorsze samopoczucie, kłopoty z cerą, bóle w podbrzuszu, czyli objawy, jakie zwykle obserwowałaś u siebie przed okresem. Na razie nie spodziewaj się jeszcze sensacyjnych mdłości czy rewelacyjnego węchu – pojawią się w najbliższych tygodniach. A może już przeczuwasz, że jesteś w ciąży? Kobieca intuicja naprawdę jest niezawodna!
W terminie spodziewanej miesiączki możesz mieć krwawienie, tyle że bardziej skąpe i mniej bolesne niż podczas okresu. Zdarza się też tak, że zagnieżdżaniu się blastocysty w ścianie macicy towarzyszy dość obfite krwawienie, które można pomylić z początkiem miesiączki. Nie wpływa to na dalszy przebieg ciąży.
Pierwszy dzień spodziewanej miesiączki to moment, w którym możesz śmiało wykonać test ciążowy. Jeśli wynik jest pozytywny – gratulacje, najprawdopodobniej jesteś w ciąży! Pozytywne wyniki testów bardzo rzadko bywają fałszywe – jak najszybciej umów się do lekarza. Negatywny wynik testu natomiast jeszcze nie przesądza sprawy, możliwe, że zrobiłaś test za wcześnie – na wszelki wypadek powtórz go za tydzień (oczywiście pod warunkiem, że do tego czasu nie pojawi się miesiączka).
A może codziennie rano mierzysz podstawową temperaturę ciała? Po zapłodnieniu temperatura mierzona w pochwie wzrasta i przekracza 37 stopni C.
Ważne
Jeszcze bardziej wiarygodny niż domowy test ciążowy jest test z krwi – w pobranej od ciebie próbce krwi sprawdza się poziom hormonu hCG. Ta metoda pozwala na potwierdzenie bardzo wczesnej ciąży (już od 6. dnia po zapłodnieniu), a dodatkowo, dzięki dokładnemu pomiarowi stężenia hormonu we krwi, umożliwia określenie jej wieku. Pamiętaj, że ciążę w 100% potwierdzić może tylko lekarz.
Zarodek mierzy teraz 1,5 mm."
To na tyle, pozdrawiam.
"Tydzień 4 (2 tydzień od zapłodnienia)
dochodzi do implantacji, czyli zagnieżdżenia się blastocysty w macicy
u matki możliwe jest niewielkie krwawienie mylone często z miesiączką
powstaje tarcza zarodkowa składająca się z 2 warstw
zarodek przypomina szarawą galaretkę
Mama
W twoim organizmie wzrasta poziom progesteronu – dokucza ci bolesność piersi, gorsze samopoczucie, kłopoty z cerą, bóle w podbrzuszu, czyli objawy, jakie zwykle obserwowałaś u siebie przed okresem. Na razie nie spodziewaj się jeszcze sensacyjnych mdłości czy rewelacyjnego węchu – pojawią się w najbliższych tygodniach. A może już przeczuwasz, że jesteś w ciąży? Kobieca intuicja naprawdę jest niezawodna!
W terminie spodziewanej miesiączki możesz mieć krwawienie, tyle że bardziej skąpe i mniej bolesne niż podczas okresu. Zdarza się też tak, że zagnieżdżaniu się blastocysty w ścianie macicy towarzyszy dość obfite krwawienie, które można pomylić z początkiem miesiączki. Nie wpływa to na dalszy przebieg ciąży.
Pierwszy dzień spodziewanej miesiączki to moment, w którym możesz śmiało wykonać test ciążowy. Jeśli wynik jest pozytywny – gratulacje, najprawdopodobniej jesteś w ciąży! Pozytywne wyniki testów bardzo rzadko bywają fałszywe – jak najszybciej umów się do lekarza. Negatywny wynik testu natomiast jeszcze nie przesądza sprawy, możliwe, że zrobiłaś test za wcześnie – na wszelki wypadek powtórz go za tydzień (oczywiście pod warunkiem, że do tego czasu nie pojawi się miesiączka).
A może codziennie rano mierzysz podstawową temperaturę ciała? Po zapłodnieniu temperatura mierzona w pochwie wzrasta i przekracza 37 stopni C.
Ważne
Jeszcze bardziej wiarygodny niż domowy test ciążowy jest test z krwi – w pobranej od ciebie próbce krwi sprawdza się poziom hormonu hCG. Ta metoda pozwala na potwierdzenie bardzo wczesnej ciąży (już od 6. dnia po zapłodnieniu), a dodatkowo, dzięki dokładnemu pomiarowi stężenia hormonu we krwi, umożliwia określenie jej wieku. Pamiętaj, że ciążę w 100% potwierdzić może tylko lekarz.
Zarodek mierzy teraz 1,5 mm."
To na tyle, pozdrawiam.
Ostatnia edycja:
Blue - świetnie, że to wkleiłaś. Zwróćcie uwagę 2 tydzień od zapłodnienia !
Kazimiera - może masz długie cykle albo wcześniej miałaś wtedy owulację ??
Ja mam termin @ na 28.10 i jestem w 6 dpo. Nie możliwe jest żeby test sikany mi wyszedł. Może za dzień dwa beta gdyby zarodek szybko się zagnieździł. Ale jak zagnieździ się później to niepotrzebne rozczarowanie. Ja wolę poczekać
Przepraszam Was dziewczyny, że się trochę mądrze. Ale nie rozumiem dlaczego tak się nakręcanie i przesądzacie kiedy jeszcze wszystko jest możliwe.
Kazimiera - może masz długie cykle albo wcześniej miałaś wtedy owulację ??
Ja mam termin @ na 28.10 i jestem w 6 dpo. Nie możliwe jest żeby test sikany mi wyszedł. Może za dzień dwa beta gdyby zarodek szybko się zagnieździł. Ale jak zagnieździ się później to niepotrzebne rozczarowanie. Ja wolę poczekać
Przepraszam Was dziewczyny, że się trochę mądrze. Ale nie rozumiem dlaczego tak się nakręcanie i przesądzacie kiedy jeszcze wszystko jest możliwe.
Ostatnia edycja:
inis
Fanka BB :)
blueberry - ta aplikacja jest tylko na iPhone czy również na Androida? Bo już 3 raz zabieram się za szukanie i nie mogę znaleźć. Świetna jest! 
Ritta - zgadzam się w zupełności odnośnie testowania. Wiadomo, że bardzo ciężko jest wytrzymać ale... przecież często zdarzają się samoistne poronienia w terminie spodziewanej @. Jeśli miałoby tak być to wolałabym nie wiedzieć wcześniej, że jednak się "chwilowo udało"... Za dużo nerwów i żalu.
Ja się wczoraj przedźwigałam, za dużo roboty w krótkim czasie. Coś mi strzyknęło w plecach i bardzo bolą. Ogólnie czuje się baaardzo słabo, teoretycznie dzisiaj ovu a praktycznie nie mam pojęcia jak jest, bo nigdy tego u siebie nie rozpoznawałam.
Czas pokaże...

Ritta - zgadzam się w zupełności odnośnie testowania. Wiadomo, że bardzo ciężko jest wytrzymać ale... przecież często zdarzają się samoistne poronienia w terminie spodziewanej @. Jeśli miałoby tak być to wolałabym nie wiedzieć wcześniej, że jednak się "chwilowo udało"... Za dużo nerwów i żalu.
Ja się wczoraj przedźwigałam, za dużo roboty w krótkim czasie. Coś mi strzyknęło w plecach i bardzo bolą. Ogólnie czuje się baaardzo słabo, teoretycznie dzisiaj ovu a praktycznie nie mam pojęcia jak jest, bo nigdy tego u siebie nie rozpoznawałam.

Mizzah
Cześć dziewczyny
Ja już po obiadku, właśnie wciągnęłam z mężem kopiec sałaty cezara i zaraz się ocielę
Poza tym leniwa niedziela w domku. Niestety @ nadciaga, nabrzmiałe piersi i ucisk w jajnikach byłoby tak pięknie gdyby można od razu zafasolkować :/ Jutro muszę kupić folik bo nie biorę...
Ja już po obiadku, właśnie wciągnęłam z mężem kopiec sałaty cezara i zaraz się ocielę

blueberrry
Inis - ja mam Iphone i ta aplikacja nazywa się "ciąża", a nie wiem jak jest w telefonach z androidem..
Poszukam w necie jak będę miała wiecej czasu, może Ci bardziej pomogę..
Oszczędzaj się Inis! Bo sie przeforsujesz i będzie nie dobrze!
Ps. Jak nie uda Ci się ściągną tej lub innej aplikacji, to naprawdę polecam
Mamazone.pl też świetna strona.
Mizzah - chyba każda by tak chciała zafasolkować odrazu..
U mnie juz obiadem pachnie, jeszcze troszkę i będzie w brzuchu.
)
Poszukam w necie jak będę miała wiecej czasu, może Ci bardziej pomogę..
Oszczędzaj się Inis! Bo sie przeforsujesz i będzie nie dobrze!
Ps. Jak nie uda Ci się ściągną tej lub innej aplikacji, to naprawdę polecam
Mamazone.pl też świetna strona.
Mizzah - chyba każda by tak chciała zafasolkować odrazu..
U mnie juz obiadem pachnie, jeszcze troszkę i będzie w brzuchu.
Ostatnia edycja:
blueberrry
Mizzah - 23 lata i staramy się z mężem o pierwszą dzidzie 
Fimka
Mizzah: mam 24, to nasze pierwsze dziecko i pierwszy miesiąc starań :-) Jesteśmy 1,5 roku po ślubie i stwierdziliśmy, że to już czas! 
A Ty?
U mnie dziś gulasz z kaszą gryczaną - mmmmmmmmm...
A Ty?
U mnie dziś gulasz z kaszą gryczaną - mmmmmmmmm...
reklama