reklama

Starania od jesieni 2013

• Starter tematu Starter tematu kobietka22
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
Hej jak tak szybciutko rano przed pracą. Do tej pory mierzyłam temperaturę pod pachą termometrem rtęciowym( tzn. tymi co są teraz) o 6,00 rano miałam do tej pory 36,4 lub 36,3. Dziś zmierzyłam w ustach rtęciowym i miałam tyle samo 36,4. Skoro te temperatury się nie różnią, to może to nie ma większego znaczenia. Wiem że, jak się mierzyło dzieciom w odbycie to się odejmuje 6 kresek bo temperatura jest zawyżona, ale o innych różnicach nie słyszałam, może się mylę. A jak zmierzyłam elektronicznym w ustach to było 36,00. Powiem wam dziewczynki że ja nie lubie elektronicznych ile razy włożysz to czasem te temperatury się różnią, a miałam już 3 i to nie byle jakie. Dla mnie najbardziej dokładny rtęciowy. No ale zgłupiałam już teraz nie wiem bo jak zostanę przy rtęciowym( wiem że trzeba używac tego samego termometra ) to już nie wiem gdzie, bo dlaczego jest zalecenie że pod pach nie? Bo jak będzie mi wyszło to samo, to może mogłabym wrócic do poprzedniego wykresu?
Muszę uciekac, odezwę się po 16,00.

Dzień dobry moje drogie! :-)

Zaczyna się zbliżać wytęskniony weekend. Zadanie na dziś: zróbcie listę prezentów na Mikołajki :yes: Naprawdę warto zrobić ją wcześniej, zaoszczędzi to Wam czasu poświęconego szukaniu drobiazgu w sklepie albo nawet nietrafionego upominku. Ja też planuję spędzić dzień w sklepach, więc prócz poszukiwania przyborów pokojowych, zerknę na to co na półkach świątecznych leży.:-)

Jeśli coś dzisiaj pójdzie nie tak jak planujecie to nie martwcie się, zawsze można wezwać specjalistę :-) kartD_67.jpg

Chinol na dziś:
"Kiedy filozof odpowiada, przestajemy rozumieć o co pytaliśmy". :yes:

Anulka - i jak minął wieczór? :)

Cała reszta dziewczyn - jak dziś humorki i samopoczucie? Jakie plany na ten ciepły w miarę dzień? :)

Powiem Wam, że chyba nie zdążę dzisiaj zrobić reszty zakupów, przywieźć tego wszystkiego i jeszcze zamontować, przestawić meble, powiesić zasłony... Nie wyrobie się do powrotu Mojego z pracy. Także w programie na dzisiaj przewiduję przywiezienie i zebranie rzeczy (nie wiem jak sama przeniosę dywan do auta). Jutro z samego rana zaczną się zmiany :-)

A dzisiaj reszta zakupów. Wczoraj spytałam mojego czy nie miałby nic przeciwko gdybym kupiła mały chodniczek do pokoju, czy nie przeszkadzają mu takie delikatne zmiany... powiedział, że nie :-D No to teraz tylko przesunąć kanapę, stół, zerwać firany, przenieść meble... :-D

Załączniki

• kartD_67.jpg
    kartD_67.jpg
    25,6 KB · Wyświetleń: 45
Bella

Metoda termiczna polega na określaniu płodności na podstawie codziennych pomiarów temperatury - tzw. podstawowej temperatury ciała (PTC). Jest to metoda jednowskaźnikowa. Interpretacji pomiarów dokonuje się na podstawie wykresu, który powstaje w wyniku nanoszenia pomiarów na kartę obserwacyjną cyklu.

Charakterystyka wykresu temperatury w cyklu menstruacyjnym
1. Niska temperatura ciała (na początku cyklu po krwawieniu miesiączkowym).
2. Gwałtowny wzrost temperatury (o około 0,2°C).
3. Wysoka temperatura (co najmniej przez 3 dni).

Zgodnie z metodą termiczną przyjmuje się, że płodność kobiety trwa od 6 dni poprzedzających wzrost temperatury do 3 dni po skoku. Pozostały okres uznaje się za bezpłodny.

Na podstawie metody termicznej można rozpoznać:
- dzień płodności (w momencie skoku temperatury),
- okres niepłodności poowulacyjnej, bezwzględnej (niezależnie od długości cyklu rozpoczyna się on czwartego dnia podwyższonej temperatury - o co najmniej 0,2°C w porównaniu z dniami poprzedzającymi; temperatur leżących powyżej linii granicznej),
- okres niepłodności przedowulacyjnej, względnej (na podstawie obserwacji poprzednich 6-12 cykli i obliczeń),
- dni prawdopodobnie płodne (pozostałe).

Wskaźnik Pearla metody termicznej ścisłej wynosi 0,8 do 1,2.

Warunki pomiaru podstawowej temperatury ciała (PTC)
1. W jednym cyklu do pomiarów wykorzystujemy codziennie ten sam termometr.

2. W jednym cyklu pomiar powinien być wykonywany w tym samym miejscu.
Pomiar podstawowej temperatury ciała można wykonywać w trzech miejscach:
- w pochwie,
- w odbycie,
- w ustach (pod językiem).

3. Temperatura powinna być mierzona codziennie o tej samej porze, tuż po przebudzeniu się. Dopuszczalne jest przesunięcie pomiaru o 1 godzinę (tj. do godziny wcześniej lub później).

4. Pomiar powinno poprzedzać co najmniej 3 godziny snu. W przeciwnym wypadku można uzyskać niemiarodajne wyniki.

W pierwszych 4 dniach cyklu można pomiar pominąć.

Czas mierzenia podstawowej temperatury ciała
Termometr rtęciowy - standardowy
- pochwa lub odbyt - co najmniej 5 minut,
- usta - co najmniej 8 minut.

Termometr rtęciowy owulacyjny
Czas pomiaru około 50% krótszy - czyli odpowiednio 2 minuty (pochwa lub odbyt) i 4 minuty (usta).

Termometr elektroniczny z dokładnością do 0,01°C
W zależności od modelu około 2-3 minuty.

UWAGA! Przy pomiarze końcówka termometru powinna być otoczona błoną śluzową ze wszystkich stron.

Karta obserwacji cyklu
Dla każdego cyklu pomiary zapisuje się na odrębnej karcie. Oprócz pomiarów podstawowej temperatury ciała na karcie notuje się wydarzenia, które mogą wpływać na wyniki pomiarów.
(zobacz: Karty obserwacji cyklu do pobrania)

Czynniki wpływające na pomiar podstawowej temperatury ciała
Na pomiar temperatury może wpływać:
- inna godzina pomiaru,
- inny termometr,
- nieprzespana noc,
- objawy chorób infekcyjnych (tj. katar, kaszel, bóle mięśniowe, bóle gardła itp.),
- leki,
- alkohol,
- stres,
- duży wysiłek fizyczny lub psychiczny,
- podróż,
- zmiana klimatu.

Kochane moje. Ja tak szybciutko.
Inis kochana dasz radę ze wszystkim no i jestem ciekawa jutrzejszej przemiany. :)
Chinol niezły, :D no i ten pan pomocnik niczego sobie hehe.

Ja czuje sie tak w miarę, ale wczoraj wieczorem nie obyło sie bez rytułału z panem K no i wylaniem rzeki łez bez powodu.

Odezwę sie potem kochane.
Fluidki Wam przesyłam. ~~~~~~
A i przepraszam za post pod postem, ale tak było łatwiej. Ściskam was mocno! :);)

Hej Dziewczyny:-) ależ naskrobałyście wczoraj:szok: przperaszam, ze nie odniosę się do wszystkich postów, ale niestety pamięc zadowna:zawstydzona/y:

Adelo ja robiłam na początku ciąży badanie i na toxoplazmozę i na cytomegalię:tak:

Anulka Kochana u mnie też kiedyś zdarzałay się kłótnie o nic...emek nie był skory do pomocy itd. ale mieliśmy kilka poważnych rozmów i od tego czasu wiadomo, że nie zawsze jest super, ale ogólnie widzę, że emek się stara:tak: i w sumie jestesmy bardzo zgodnym małżeństwem:-)
Ja uważam, ze najważniejsza jest rozmowa, szczera, aż do bólu...jesli raz sobie nie wyjaśnicie wszystkiego to rozmawiajacie dalej...W partensrtwie nie ma miejca na niedomówienia...w końcu tworzycie jednośc...musicie razem iśc pod wiatr i z wiatrem:-) A jak było wczoraj wieczorkiem z pończoszkami?:-)

Inis u Mnie dzisiaj samopocucie lepsze niż wczoraj...chyba powoli zdrowieję:tak: a co do prezentów to dla dzieciaczków już sobie spokojnie w szafie leżą i czekają:-) jeszcze muszę coś dla emka wymyślic:-)

Jeśli chodzi o cwiczenia to ja przed staraniami codziennie cwiczyłam w domu na stepperze + hullaHoop + jakies dywanówki - tak dla własnego zdrowia:tak: dodatkowo całe lato codziennie jeździliśmy na rowerowe wycieczki i czasami jeszcze na fitness z koleżankami wyskoczyłam...niestety z racji problemów w I ciązy teraz mam zakaz jakichkolwiek cwiczen i nie ukrywam, ze mi tego bardzo brakuje:-(

Co do figury to ja ogólnie nie narzekam...wzrost 160 cm waga 48-49 kg...Mogłabym się tylko przyczepic brzucha, bo mimo że jestem szczupła to brzuszek odstaje (zresztą tak samo jak u mojej siostry i mamy) no i niestety po ciazy zostało trochę skóry, która się nie wciągnęła ( brzuch miałam jak na trojaczki:-D) Ale ogólnie celulitu nie mam i figura typowo kobieca, w sensie szczupła talia i reszta z wyraźnie zaznaczonymi biodrami i tyłkiem:-D cycki niestety niewielkie 70C i wiadomo, że do najjędrniejszych nie należą, ale ogólinie nie jest źle:-p...w ciąży i jak karmiłam miałam 75E/F

Przperaszam, że nie pamiętam, ale któraś z Was pytała gdzie można dostac biustonosze z większymi miseczkami...ja zaopatrywałam się i dalej to robię najczęsciej w triumphie, albo kupuję w Konradzie lub S'Olivier...niestety w normalnym sklepie jeszcze tu w DE cięzko dostac rozmiar 70 C

A tak wogóle to My też z emkiem wczoraj wieczorem się wspólnie sportowaliśmy:-D

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny witam sie z rana, dziś obudziło mnie moje dziecko zamiast ja ją:) I wkoncu moja normalna kawka, bo ostatnio dostałam od tesciowej ta "o poranku" z biedronki rozpuszczalną..ale nie podchodzi mi jakas za słaba.... a wczoraj kupiłam sobie wkoncu moją kochaną "Nescafe" jak to dobrze:):)

Leże w łózku z laptopem ... u nas wczoraj nie było jednak przytulanek bo padłam jak zabita...ale dziś widzę że @ się kończy o zrobię mężowi niespodziankę...:]

Bella.... Ja ci nie pomogę bo ja nie wiem kompletnie, sama robie to tak jak sie naczytałam tutaj... dziś miałam 36,4

Inis dziś ranny ptaszek jestes;]

Anulka kochana ja minął Ci wieczór?

Rita i jak tam po ćwiczeniach nie ma zakwasów po takiej długiej przerwie?

Kobietka widzę ty testujesz w sobotę? masz jakieś objawy? testujesz szybciej? Chociaż mam wrażenie że ty taka spkojna kobietka jesteś i tak spokojnie do tego podchodzisz:)

Fimka i jak zdecydowałaś się na strój?

Iwonka biedronka jak czuje się synek?

U nadusi ok bez gorączki tylko katarek ma, miałam isc znów na l4 ale byłam wczoraj rozmawiać z derekcją, bo nie wiem czy wam mówiłam czy nie ale to przedszkole co Nadusia tam chodzi i to co ja w nim pracuje to są te same przedszkola z jedną panią dyrektor tylko to co nadia tam chodzi mam na miejscu a to gdzie pracuje dojeżdzam 4 km. No i jak sobie tak z nią rozmawiałam....to mówi do mnie zebym wzieła sobie do piątku urlop a w poniedziałęk jak Nadi przejdzie żebym zabierała ją ze sobą do tamtego przedszkola jak chce... bo odnoszę wrazenie ze tam mniej dzieci chorują... będę miała na nią oko i będę widziała jak ją ubierają na dwór czy nie jest jej za ciepło czy za zimno....

Nie jechałąm z nią do lekarza bo nasza pani doktor jest na urlopie do poniedziałku a teraz w tym tyg przyjmuje taka baba co kiedys z Nadią do niej poszłąm powiedziała ze dziecku nic nie jest za za 3 dni do naszej pani doktor i dziecko ma zapalenie oskrzeli ...chore nie babka nie zna sie kompletnie na niczym. Dam jej to co mam w domu i bede robic te inhalacje mam nadzieje ze przejdzie jej do poniedziałku:P

Ale natworzyłam :D

reklama
Witam.
inis fajną niespodziankę szykujesz ukochanemu. Będzie miło zaskoczony :tak:

Bellaa temperaturę powinno się mierzyć w miejscach gdzie termometr styka się ze śluzówką.
Agita 70C to niewielkie ?:szok::szok: To jakie chciałabyś mieć piersi? Moje marzenie to pełne B :dry:

katka było ciężko. Pewnie jutro będę zdychać bo zawsze zakwasy mam dwa dni później.
Fajnie, że z pracą poszli Ci na rękę. Jednak uprzejmi i wyrozumiali ludzie istnieją

A mnie ovufriend dziś totalnie zaskoczył. Po wprowadzeniu dzisiejszej temperatury zaznaczył owulację w 20 dc :szok: A byłam pewna że była w 21-22dc. Ale przytulanki i tak były w odpowiednim momencie więc pożyjemy zobaczymy..

Miłego dzionka

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry