Hello, hello :-)
Mam problem i zwracam się z nim głównie do Ciężrówek.
Lasencje zaczęły mi wypadać włosy? Miała któraś taki problem? Co brałyście?
U mnie to normalne w jesieni, ale zawsze się wspierałam skrzypem, a teraz hmmmmm co robić?
Wątpię żeby to był wynik ciąży... mi na początku troszkę wypadały a teraz są po prostu przepiękne i gęste! Ja kiedyś dłuuugo walczyłam z wypadaniem włosów i pomógł mi jakiś szampon który można kupić tylko w aptece, nie pamiętam nazwy ale możesz zapytać. No i zapytaj czy można w ciaży stosować bo ja byłam wtedy jeszcze nastolatką...
U mnie każdy szampon tańszy niż 10zł za małe opakowanie kończy się łupieżem...
Atan, doniu, fifkawspaniałe brzuszki, ja na sobote moze już swój sfotografuję, bo jest już co ;-) tylko nie wiem czy to brzusio ciążowy czy przejedzeniowy
Ael, już od rana pisze sms-y nudzi się, i jakaś przygnębiona,
A mnie gardło piecze i nie wiem czy mogę np. neoangin bo akurat mam???
A o co chodzi z tą kreską na brzuchu czy ona coś znaczy ????
zafasolkuje: powiem ci ze ja problem wypadania włosów też mam, ale nic specjalnie nie działało na mnie, a teraz to chyba tylko jakieś naturalne maseczki można robić- mijenke zapytaj.
A dzisiaj pierwszy dzień jesieni więc łap włosy w garści :-)
mam wyniki:
- hiv-ujemny,
- anty-HCV nieobecne (-) 0.02
- antygen HBs nieobecny (-) 0.19
- toksoplazmoza IgM nieobecne
- Toksoplazmoza IgG obecne - 24.0 i co to znaczy
a juz znalazłam w necie coto znaczy, i chyba dobrze co ze juz to przechodziłam
co tu tak dziziaj cicho, już normalnie monolog zaczynam prowadzić :-(
Z wynikami tak jak pisała Zafasolkuję, po prostu to przechodziłaś. A co do leków to staraj się w ogóle niczego nie brać i leczyć się domowymi sposobami... pamiętaj ze każdy lek to chemia który przenika do dziecka... A swoją drogą podawałam dla neciuszki ale wy też sobie zapiszcie, przydatna rzecz:
PRZEZIĘBIENIE
Najlepiej łagodzić domowymi, babcinnymi sposobami:
- syrop z malin,
- gorąco herbata z miodem i cytryną
- dodatkowa dawka wit. C
Doraźnie można przyjąć preparaty przeciwbólowe czy przeciwgorączkowe:
- Paracetamol i preparaty go zawierające (Panadol, Apap, Gripex), ale dopiero od II trymestru ściśle w/g podanych dawek i sporadycznie.
- No spa
NALEŻY UNIKAĆ:
- w I trymestrze aspityny i preparatów pochodnych
- w póxniejszych trymestrach - sporadycznie i tylko za zgodą lekarza.
KASZEL
- można stosować syropy dla dzieci np. na bazie ziół (Tussipini D, Alcep, Thymi) oraz Drosetux. Z wykrztuśnych zaleca się Tussipect (można go stosować przez całą ciążę)
- Mucosolvan - rozrzedza wydzielinę, ale można go stosować od II trymestru.
Homeopatia:
- Stodal
- Oscillococcinum
NALEŻY UNIKAĆ:
- leków przeciwkaszlowych, które w składzie mają kodeinę.
KATAR
- Krople do nosa wchłaniają się w ilościach śladowych i działają raczej miejscowo - nie ma więc większych przeciwskazań do ich stosowania, ale nie dłużej niż 2 - 4 dni.
Można stosować:
- Sterimar
- preparaty obkurczające śluzówkę, np. Xylometazolin - ale uważać z nimi w I trymestrze.
BÓL GARDŁA
Należy stosować je nie dłużej niż 2 - 3 dni. Bezpieczne są w sporadycznych dawkach zalecanych przez producenta (a nie np. co godzinę), prawie wszytskie preparaty dostępne bez recepty i które nie mają w ulotce informacji o tym, że nie może ich stosować kobieta w ciąży.
NA USPOKOJENIE I SEN
Leki te działają na ośrodkowy układ nerwowy i w ciąży raczej nie są wskazana. Sporadycznie można zażyć preparaty ziołowe, np. melisę.
NALEŻY UNIKAĆ:
- w I trymestrze nie można przyjmować np. Relanium czy Nitrozepamu. W pozostałych trymestrach sporadycznie i tylko pod kontrolą lekarza.
UWAGA NA MAŚCI
Mają bardzo różne zastosowanie. Używane są przy alergicznych wypryskach skórnych, przy oparzeniach, zmianach zapalnych i grzybiczych. Preparaty te bardzo dobrze się wchłanają, więc nie jest wskazane smarowanie nimi dużych powierzchni ciała. Należy też unikać maści o bardzo dużym stężeniu.
MOŻNA STOSOWAĆ
- Clotrimazolum (przy stanach grzybiczych np. pochwy - także od początku ciąży),
- Gynopevaryl
- Lactovaginal - osłonowo
- w przypadkach drobnych wyprysków zapalnych wolno stosować maści z antybiotykiem.
NALEŻY UNIKAĆ
- maści przeciwalergicznych sterydowych (glikokortykoidów)
- maści przeciwzapalnej Betadiny.
PROBLEMY ŻOŁĄDKOWE
Niestrawność, zatrucia należy łagdzić domowymi sposobami lub za pomocą leków (gdy dolegliwości utrzymują się dłużej niż 2 - 3 dni trzeba skonsultować to z lekarzem).
MOŻNA
bez żadnych przeszkód leki działające osłonowo na błonę śluzową żołądka - Alugastrin, Malox, Renni.
- przy biegunce lub ostrym zatruciu bezpieczny jest Nifuroksazyd.
- doraźnie można popijać miętę.
NALEŻY UNIKAĆ
- preparatów zmniejszających wydzielanie soku żołądkowego, np. Ranigastu.
ZNIECZULENIE STOMATOLOGICZNE
Jeżeli w czasie ciąży pojawi się próchnica należy ją usunąć. Zabiegi stomatologiczne można robić w znieczuleniu miejscowym (bezpiecznie jest jednak nie stosować go w I trymestrze, a zwłaszcza w 1 miesiącu ciąży).
W ciąży nie należy natomiast robić tzw. prześwietlania zęba. Jeżeli jednak jest to konieczne lekarz musi zastosować specjalne osłony blokujące dostęp promieni rentgenowskich.
ANTYBIOTYKI BEZPIECZNE
nowej generacji, czyli cefalosporyny, np. Zinnat oraz tzw. antybiotyki beta - laktamowe, np. Duomox, Augmentin. W szczególnych przypadkach można je stosować nawet w I trymestrze ciąży.
Po kuracji należy sięgnąć po Lacidofil lub Trilac - odbudowują florę bakteryjną.
NALEŻY UNIKAĆ
Wszystkich antybiotyków z grupy tetracyklin, np. Doxycykliny, Vibramycyny. Nie należy też przymować leków z grupy aminoglikozydów, np. Gentamycyny.
CZY ZIOŁA SĄ BEZPIECZNE
Nie ma przeciwskazań do sporadycznego stosowania ziół w ciąży. Należy jednak unikać preparatów ziołowych, których przyszła mama nie używała wcześniej oraz ziół egzotycznych (rzadko spotykanych). W przypadku przypraw ziołowych należy wybierać raczej te łagodniejsze.
W ciąży można pić 1 - 2 filiżanki zelonej herbaty, która wpływa korzystnie na przemianę materii.
Dobry!
Neciuszka dzięki za eska

A czujemy się średnio na jeża, ni dobrze ni źle. Strasznie spię i mam wrażenie że połowę jak nie więcej zycia przesypiam. Normalnie takie jakies jazdy mam. Ale wymysliłam se zajęcie(i tu proszę się nie śmiać). Robię listę pytań do facetów. Ma któraś jakies pomysły, o co można by zapytać faceta?
Fifka, Donia, Atanku śliczności brzuchy macie. Mnie się wydaje, że mój ten nizej oczywiście stwardniał i się troszke wypuklił. I to chyba własnie juz od ciąży bo przez ostatnie dwa dni mało jem i schudłam.
Dziureczko to wstawiaj swój brzuszek!! :*
Nala nie powinno sie robić przerwy ale jak już zrobiłaś to trudno i jak najszybciej trzeba przyjąć następną dawkę. Kiedy przestajesz łykać dupka spada posiom proogesteronu w organiźmie i organizm może to zinterpretować jako znak do @ i ją wywołać. Natomiast trzeba pamiętaj ze organizm sam ten hormon też produkuje i i nie koniecznie mui aż tak mocno jakie poziom spaść.
Lamia ja swojego na lody najwyżej zabiorę

On na święta kupuje mi klasycznie róże więc ja mu moge lizaka co najwyżej...
Boże... a ja jestem na siebie wściekła... przyszła paczka do męża która waży dobre 9kg... kurier dał mi ją pod bramką i co? Jak ja jestem sama jak kołek... musiałam ją wnieść do domu (toż nie zostawię pod płotem bo ktoś ukradnie) i brzuch mnie rozbolał od dźwigania... teraz leże jak worek...