reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
mam pytanie o becikowe jak tio jest gdzie dostaje pismo co ginek musi wypelnic i gdzie to potem zaniesc??

Atanku u nas to wyglądało tak! Szpital wysyła zawiadomienia o narodzinach dzidziusia do USC, jak piepiery doszły to małż pojechał tam go zarejestrować, USC wysyła papiery do Urzędu Miasta - tam przydzielają dziecku pesel i przekazują dalej do meldunkowego (dziecko dostaje meldunek po matce) no i K jechał załatwiać wszystko jakiś tydzień albo 2 temu i pesel w Urzędzie Miasta już był. Do becikowego potrzebujesz właśnie pesel dziecka, dowód osobisty Twój i tatusia, zaświadczenie od ginekologa i akt urodzenia dziecka :-) oraz numer konta! Pieniążki mają wpłynąć do 30 dni na konto. Ah, no i wszystko to załatwia się w MOPR'ze. W przypadku jeśli nie jest się małżeństwem a facet jest zamledowany w innym mieście to jedna z osób musi wziąć jeszcze zaświadczenie z MOPR'u swojego miasta, że nie pobrała tam becikowego jeśli załatwia się w tym drugim mieście.

A my dziś po odwiedzinach babci i dziadka :-) mały wynoszony, wycałowany i wykochany na całego teraz śpi jak zabity w swoim leżaczku :-)
No i dostaliśmy jeszcze prezent z Wielkiej orkiestry świątecznej pomocy z okazji tego, że Bartuś urodził się 08.01 czyli w dniu XX finały WOŚP :-) choć nic nie wypełniałam ani nic z tych rzeczy :-p
Zobacz załącznik 437736

ma_g ale fajne wdzianko :-)
a ja spadam bo mnie zgaga męczy i pozycja przy lapku mi nie odpowiada. Pewnikiem do jutra
biggrin.gif

wow ale fajnie z strony wielkiej orkiestry ;-)
dzieki magdalenko za odpowiedz ale te zaswiadczenie od ginekologa to na zwyklej kartce czy recepcie pisze bo jak sie ostatnio pytalam to mi powiedzial ze jak przyjde z papierkiem to on go wypisze a ja nie wiem gdzie ten papierek dla ginka dostac...

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry