myszka2829
Fanka BB :)
Na czczoglukoza 103insulina 12,6- 1h po posiłkuglukoza158insulina 55,1- 2h po posiłkuglukoza 120insulina 46,3
Dziewczyny moje ostatnie wyniki. Myslicie ze dobre czy moze cos nie tak?? Czekam na wizyte, ale moze ktos, zwlaszcza Celtaorientuje się i mogl by mi troszke naswietlic temat.
Buziaki
Jak dla mnie wszystko w normie ;-)
Hiperglikemia - za wysoki poziom glukozy we krwi
Może być zdiagnozowana jedynie w stosunku do czasu mijającego od spożytego posiłku i wykluczeniu błędnego wpływu różnego rodzaju substancji (szczególnie kofeiny, sterydów, estrogenów, indometacyny, doustnej antykoncepcji, litu, fenytoiny, furosemidu, tiazydów, tryoksyny).Niegdyś diagnozowano cukrzycę na podstawie pomiarów glukozy na czczo. Wartości większe od 140 mg/dl (7.8 mmol/l) i w 2 godziny po obciążeniu glukozą większe od 200 mg/dl (11.1 mmol/l) świadczyły o cukrzycy. W 1997 roku kryteria diagnostyczne zostały zweryfikowane i obecnie uważa się że:
Objawy cukrzycy i zawartość glukozy w przypadkowej próbce krwi większy od 200 mg/dl (11.1 mmol/L)
Oznaczenie na czczo poziomu glukozy i wyniki większe od 126 mg /dL (7.0 mmol/L)
Poziom glukozy równy lub większy od 200 mg/dL w 2 godziny po doustnym obciążeniu 75 gramami glukozy.
Spełnienie co najmniej jednego z powyższych kryteriów przynajmniej raz świadczy o hiperglikemii. Kryteria te stosuje się do każdej grupy wiekowej. Oznacza to iż klasyczny test tolerancji glukozy jest metodą przestarzałą i nie jest niezbędny do zdiagnozowania stanów nietolerancji glukozy lub cukrzycy.
Diagnostyka cukrzycy ciężarnych odbywa się w nieco inny sposób. Test przesiewowy przeprowadza się miedzy 24 a 28 tygodniem ciąży. Pomiary stężenia glukozy przeprowadza się w godzinę po podaniu 50 gramów glukozy. Jeżeli poziom glukozy wynosi więcej niż 140 mg/dL wówczas należy wykonać ponowne oznaczenie po podaniu doustnym 100 gramów glukozy
Czekam na Twoje dobre wieści 
masakra. Czy betę już można robić dziesięć dni po potencjalnym zapłodnieniu? Czeka mnie bardzo ciężki czwartek i piątek. Wolałabym nie musieć iść do pracy... Marzenia 
. Co do bety, ja zeszłym razem robiłam właśnie koło 10-11 dnia po owulacji. I wyszła, mała ale jednak była. Choć teraz z tej perspektywy chyba bym się powstrzymała od jej robienia. Ale teraz to mówię, a wtedy poleciałam bo blada krecha na teście była. Jeśli będziesz spokojniejsza, pójdź do laboratorium. Ściskam Cie mocno i naprawdę życzę powodzenia.