Droga Rybko !!!
W dzisiejszych czasach wiek 30 lat jest dobrym wiekiem na staranie się o dziecko, owszem z medycznego punktu widzenia im szybciej (około 25 lat) tym lepiej dla orgaznizmu matki i jej przyszłego dziecka, ale nie ma sie czym martwić na zapas.
Wydaje mi sie (chociaż to nie zawsze tak jest) że dopóki nie widać ciązy i nie czuć dziecka to jeszcze się tak mocno nad tym nie zastanwaisz, potem im bliżej porodu tm wiecej znaków zapytania i nerwów, ale to jest normalne, to tak jakbyś miała poznac całkiem nową osobę i bardzo ci zalezy żeby wywżeć na niej jak najlepsze wrażenie. Chcesz sie sprawdzić od pierwszych dni w roli matki a boisz sie że to Ci nie wyjdzie i na pewno nie wszystko pójdzie Ci tak jak sobie to wyobrażałaś.
Dużo kobiet boi się samego porodu ale w porównaniu z późniejszym wychowywaniem i opiekowaniem się maleństwem poród to tylko cząstka tego wszystkiego i szybko o nim zapomnisz, a nie nalezy słuchac o tym jakie sa porody, trzeba się nastawiać że u nas bedzie wszystko w należytym porządku, dobrze jest mieć kogoś bliskiego ze sobą: męża lub mamę czy koleżankę, pomoga wesprą duchowo.
Potem pierwsze dni z dzieckiem, czy mu nie zrobimy krzywdy, wbrew pozorom takiemu maleństwu jest trudniej zrobić krzywdę niż dorosłemu czlowiekowi (oczywiście nie mówię o skrajnych przypadkach). I ty i dziecko musicie się od siebie nauczyć wszystkiego, matka musi się nauczyć reagowaćna potrzeby maleństwa, a dziecko musi się nauczyć te potrzeby przekazywać, bardzo często nie wychodzi nam to odrazu i powstają problemy, ale wszystko jest do nauczenia się. Trzeba pamiętać, że nie nalezy dostosowywać sie do wszystkich rad które udziela nam otoczenie, matka z dzieckiem powinna znalęść swój własny sposób komunikowania się.
Mnie przychodziło to z trudem ale teraz cieszę sie z macierzyństwa.
Wiele słów tu pada o wielkiej miłości do dziecko i to jest prawda, dziecko kochane wychowuje się lepiej i "mądrzej" wie że niezależnie od tego jakie jest, jest kochane a tylko to mu jest do szcżęscia potrzebne.
Nie wiem czy Ci pomogłam, ale wiedz że nie ty pierwsza i nie ostatnia masz takie obawy przed ciążą. TO NORMALNE i bardzo potrzebne.
Dobrze jeżeli masz wsparcie w rodzinie, jeżeli nie to tu znajdziesz napewno wiele, wiele, wiele dziewczyn i chłopaków

którzy ci pomogą, doradzą, pogadają z Tobą.
Dziecko to obowiązek na całe życie ale też i wielkie szczęście wiec starajcie sie jak najszybciej i dołaczcie do grona forumowych rodziców

Pozdrawiam - Małgosia