reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

reklama
A pare dni temu tak dla jaj zrobilam. Myslalam ze wyjdzie tylko jedna linia, no moze testowa bedzie ledwo widoczna a tu taka zaskoczka.

Witam sie i ja :-)
Dopiero teraz zlapalam troche oddechu w pracy...
Dziewczynki, znowu mam pytanie - kupilam sobie testy owu i robie je od 4 dni. Wychodzi mi coraz mocniejsza linia testowa. I stad moje pytanie - sadzicie ze moge miec druga owulacje teraz ? 28 grudnia na bank wyszedl mi pozytywny wynik - krecha byla jakby grubsza i ciemniejsza od testowej, czyli owulka byla 29/30 grudnia. I teraz druga w tym samym cyklu ?

Buziaki

nie ma podwójnej owulacji. Gdyby tak było to tak naprawde kobieta mogłaby w czasie jednego cyklu zajść dwa razy w ciążę i urodzic bliźniaki, których wiek różniłby się od siebie. (albo każde dziecko z innym facetem...:) .
Znalazłam cos takiego i z tego fragmentu takie mam wnioski :

"To właśnie dlatego nie może dojść do owulacji w fazie ciałka żółtego, czyli wtedy, kiedy we krwi pojawia się progesteron. Gdyby nie ten mechanizm, gdyby mogło dojść do powtórnej owulacji w fazie ciałka żółtego, to kobieta mogłaby zachodzić w ciążę w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach i w efekcie urodzić bliźniaki lub trojaczki różniące się wiekiem. U człowieka mechanizm hamowania przysadki przez progesteron skutecznie zabezpiecza przed taką sytuacją i w całej literaturze medycznej nie znajdziemy ani jednego opisanego przypadku ciąży, do której doszło w fazie ciałka żółtego. Pomimo to, mit o tzw. podwójnej owulacji ciągle pokutuje wśród osób niezbyt dobrze znających fizjologię. "

czasami testy owulacyjne mogą wykazywac ciąże, bo podobno pik LH oraz HCG maja ponoć podobny skład chemiczny i dlatego testy owu mogą wziąć HCG za LH:)

(ale ja to gdzieś przeczytałam na forum, więc nie jest to potwierdzone medycnzie ze tak powiem:)

Ostatnia edycja:
A pare dni temu tak dla jaj zrobilam. Myslalam ze wyjdzie tylko jedna linia, no moze testowa bedzie ledwo widoczna a tu taka zaskoczka.

Aha,nie stresuj sie kochana,czekaj bo bedziesz rozczarowana.Ja wczesniej robilam testy ciazowe ciage a teraz powiedzialam dosyc,jak niedostane okresu i poczekam pare dni i dopiero zrobie.Wkurzam sie tylko i potem mysle.Co bedzie to bedzie:-)

no niezle...
ale ja mam progestero ok - robilam badania miesiac temu... mam problem z prolaktyna - biore bromergon. kurde ale meksyk ...

nie ma podwójnej owulacji. Gdyby tak było to tak naprawde kobieta mogłaby w czasie jednego cyklu zajść dwa razy w ciążę i urodzic bliźniaki, których wiek różniłby się od siebie. (albo każde dziecko z innym facetem...:) .
Znalazłam cos takiego i z tego fragmentu takie mam wnioski :

"To właśnie dlatego nie może dojść do owulacji w fazie ciałka żółtego, czyli wtedy, kiedy we krwi pojawia się progesteron. Gdyby nie ten mechanizm, gdyby mogło dojść do powtórnej owulacji w fazie ciałka żółtego, to kobieta mogłaby zachodzić w ciążę w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach i w efekcie urodzić bliźniaki lub trojaczki różniące się wiekiem. U człowieka mechanizm hamowania przysadki przez progesteron skutecznie zabezpiecza przed taką sytuacją i w całej literaturze medycznej nie znajdziemy ani jednego opisanego przypadku ciąży, do której doszło w fazie ciałka żółtego. Pomimo to, mit o tzw. podwójnej owulacji ciągle pokutuje wśród osób niezbyt dobrze znających fizjologię. "

No wlasnie!!!!

reklama
Do góry