Obiecałam Wam kiedyś przepis na Chińszczyznę
Oto i on (oczywiście znalazłam w necie)


Składniki
2 piersi z kurczaka
ryż ugotowany na sypko
MARYNATA:
2 łyzki oleju
3 łyzki keczupu
2 łyzki sosu sojowego
1 kopiata łyżka przyprawy chinskiej( np. Kamis 5 smaków)
główka czosnku
łyzka miodu
chili
mieszanka warzyw chińskich na patelnie
fix do dań chinskich (ja wzięłam z Winiar - Pomysł na

kurczaka pokroic w paseczki, wymieszac wszystkie składniki marynaty i wymieszac z kurczakiem, włozyc do lodowki na ok 30 min, wyciagnąć i wrzucic razem z tą marynatą na rozgrzana patelnie. Smażyć aż mięso bedzie dobre. do tego wrzucić mieszanke mrożonych warzyw( mozna tez samemu przygotowac warzywa wg uznania, mozna dac papryke, cebule, marchewke, pieczarki, grzyby chinskie, to co lubimy

Jak warzywa sie podduszą z tym mięsem to zalewamy je fixem pomieszanym z woda i na małym ogniu dusimy aż wszystko będzie miekkie.
Ryż gotujemy na sypko, ja dodaje do gotowanie troszke oliwy, bazyli, oregano i curry (ja dodalam szafranu-super kolorek)
Płukamy w wodzie filiżanke lub kubek - zeby sie nie przykleiło, potem wsypujemy do niej ryż ugniatamy i wysypujemy jako babeczke na talez
Na około dajemy naszego kurczaka z warzywami
Danie jest pyszne nie wymaga dużo pracy i wprawy
To jest przepis ze strony. Ja nie dałam całej główki czosnku oczywiście i całego opakowania warzyw
M. był zachwycony - ja zresztą też, bo lubie takie jedzonko

