reklama
Eve84
2 lata przerwy.....
Witam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz ..... a moja mam nadal sie upiera ze te moje nacieki na migdalach i na gardle to nie jest tylko zapalenie!
ale mi to wsio ryba! grunt ze ustepuje! dzisiej juz lepiej! 
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki.
Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.
Dokładniej:
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin.
W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
A ja sie chcialam pochwalic ze wczoraj zaklepalismy wakacje juz na 1 maja!!!!!

na grecką wyspe Zakynthos
- tylko dooopa blada bo jeszcze bede przed owu 

to ci powinno pomoc! ;-)LH - 3,33 mIU/ml
FSH - 5,96 mIU/ml
badanie robilam w 5 dc
poza tym progesteron 1.13 ng/ml tu podaja norme 0.1-0.54 w fazie folik.
no i androgeny na gornej granicy norm (testosteron 0.67ng) a delta4androstenedion??-3.36 ng (norma podana 0.3-3.3)
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki.
Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.

Dokładniej:
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
A ja sie chcialam pochwalic ze wczoraj zaklepalismy wakacje juz na 1 maja!!!!!

Loree
Fanka BB :)
Witam!
Ja też prawdopodobnie wyjadę w maju, ale jeszcze nic nie rezerwowałam. Termin, który wstępnie miałam w planach pokrywa się z @, więc chyba muszę zmienić plany. Albo staranka zacząć w czerwcu:-(
Zapowiada się piękny dzień, muszę się dziś wybrać do sklepu i w końcu kupić rower! Parę kilo może się uda zrzucić. Miłego dnia!
Ja też prawdopodobnie wyjadę w maju, ale jeszcze nic nie rezerwowałam. Termin, który wstępnie miałam w planach pokrywa się z @, więc chyba muszę zmienić plany. Albo staranka zacząć w czerwcu:-(
Zapowiada się piękny dzień, muszę się dziś wybrać do sklepu i w końcu kupić rower! Parę kilo może się uda zrzucić. Miłego dnia!
To będzie się działo w najbliższych dniachWitam Was dziewczyny z rana na chwilke przed praca. Nie wchodzilam na BB przez dwa dni i znow nie macie litosci - tyle stron do czytaniaU mnie plodne dni nadchodza wiec bedzie sie dzialo - wlasnie zaczynam czuc jajniczki:-):-)
Pozdrawiam Was wszystkie i zycze milego dnia... Wpadne popoludniu lub pod wieczor bo dopiero wtedy mama wyjezdza...Juz sie doczepila, ze mam za duzo brudnych rzeczy do prania zebrane...aghhh![]()

No biedactwo taka ładna pogoda a ty chorato mnie rozłożyło, znów migdały wielkie, nie umiem przełykać, katar :-(
a tu trzeba z psem wychodzić na dwór, a bym sobie poleżała w łóżeczku..

Dobrze że już czujesz się lepiej no a mama lekarzem w końcu nie jest tak tak wiem że mamy wiedzą wszystko najlepiejWitam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz ..... a moja mam nadal sie upiera ze te moje nacieki na migdalach i na gardle to nie jest tylko zapalenie!ale mi to wsio ryba! grunt ze ustepuje! dzisiej juz lepiej!
to ci powinno pomoc! ;-)
![]()
Dokładniej:
A ja sie chcialam pochwalic ze wczoraj zaklepalismy wakacje juz na 1 maja!!!!!na grecką wyspe Zakynthos
![]()

Co do wakacji super zazdroszczę,słońce,plaża no bajka po prostu.Ja byłam kilka lat temu na Cyprze w części greckiej jeszcze jak Cypr nie był w Unii.
Na jak długo lecicie? Jak na tydzień to rzeczywiście trudno trafić z dniami płodnymi ale co tam wyobraż sobie siebie po powrocie ciałko sexi opalone,kusząca bielizna i wakacje trwają dalej

Co do badań to moje LH 3.44 FSH 7,45 trochę się tym zmartwiłam ale LH przyrasta bo pokazują to testy owulacyjne więc zbadam jeszcze progesteron w piątek tylko nie wiem czy to nie będzie za wczesnie bo będzie to 20dc ale jak mam cykle 26 dni to powinno być ok chyba.
Eve84
2 lata przerwy.....
no tak mamy to jak lekarze!Dobrze że już czujesz się lepiej no a mama lekarzem w końcu nie jest tak tak wiem że mamy wiedzą wszystko najlepiej
Co do wakacji super zazdroszczę,słońce,plaża no bajka po prostu.Ja byłam kilka lat temu na Cyprze w części greckiej jeszcze jak Cypr nie był w Unii.
Na jak długo lecicie? Jak na tydzień to rzeczywiście trudno trafić z dniami płodnymi ale co tam wyobraż sobie siebie po powrocie ciałko sexi opalone,kusząca bielizna i wakacje trwają dalej
Co do badań to moje LH 3.44 FSH 7,45 trochę się tym zmartwiłam ale LH przyrasta bo pokazują to testy owulacyjne więc zbadam jeszcze progesteron w piątek tylko nie wiem czy to nie będzie za wczesnie bo będzie to 20dc ale jak mam cykle 26 dni to powinno być ok chyba.

a co do wyjazdowego plodzenia bobaska ... to niestety ale prawie zaraz po powrocie P. jedzie do rodzicow pomagac im w przeprowadzce i nie bedzie go tydzien!!!!

a co do samego miejsca wypoczywania bardzo chcielismy jechac na Sycylie ale juz zabraklo miejsc!

Progesteron mozesz spokojnie 20dc sprawdzic jak na moje oko!!! ogolnie najlepiej ok 6-7 dni po owu bo wtedy jest pik progesteronu ale to mowimy raczej przy pewnej 14 dniowej fazie lutelanej !!!

Loree
Karola.de pewnie twoja teściowa chciała dobrze ( tak mi się wydaje?) ale mnie szlag by trafił, gdyby moja coś takiego zrobiła! Ja nienawidzę jak mi ktoś grzebie w szafkach, przestawia po swojemu różne rzeczy a o firankach nie wspomnę. Nawet moja mama tego nie robi. Jak moja córcia była mała to czasem prosiłam ją o pomoc. Ale zawsze wyglądało to tak,że mama zajmowała się córcią a ja sprzątałam po swojemu. Może jakaś dziwna jestem, nie wiem...
Witam Was dziewczyny z rana na chwilke przed praca. Nie wchodzilam na BB przez dwa dni i znow nie macie litosci - tyle stron do czytaniaU mnie plodne dni nadchodza wiec bedzie sie dzialo - wlasnie zaczynam czuc jajniczki:-):-)
Pozdrawiam Was wszystkie i zycze milego dnia... Wpadne popoludniu lub pod wieczor bo dopiero wtedy mama wyjezdza...Juz sie doczepila, ze mam za duzo brudnych rzeczy do prania zebrane...aghhh![]()
Oj to ty faktycznie działaj, ale z mężem, a nie z praniem, tym sobie wogóle głowy nie zawracaj
Biedactwoto mnie rozłożyło, znów migdały wielkie, nie umiem przełykać, katar :-(
a tu trzeba z psem wychodzić na dwór, a bym sobie poleżała w łóżeczku..
Widzę, że od rana same dobre wiadomości:-)Witam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz .....
A ja sie chcialam pochwalic ze wczoraj zaklepalismy wakacje juz na 1 maja!!!!!na grecką wyspe Zakynthos
![]()
My cały czas zastanawiam sie gdzie na wakacje pojechać, ale chyba w końcu do Bułgarii sobie zarezerwujemy, tylko, że my to dopiero końcem lipca chcemy jechać, ale na 2 tygodnie

A tak wogóle to się Witam

No tak długi weekend majowy to brak miejsc ja miałam podobną sytuację rok temu że nigdzie poza Tunezją nie było miejsc w samolocie i pojechaliśmy do Zakopanego na tydzień.Na pewno będziesz zadowolona z wyjazdu no a z tą przeprowadzką męża to strasznie kiepskono tak mamy to jak lekarze!
a co do wyjazdowego plodzenia bobaska ... to niestety ale prawie zaraz po powrocie P. jedzie do rodzicow pomagac im w przeprowadzce i nie bedzie go tydzien!!!!![]()
a co do samego miejsca wypoczywania bardzo chcielismy jechac na Sycylie ale juz zabraklo miejsc!
Progesteron mozesz spokojnie 20dc sprawdzic jak na moje oko!!! ogolnie najlepiej ok 6-7 dni po owu bo wtedy jest pik progesteronu ale to mowimy raczej przy pewnej 14 dniowej fazie lutelanej !!!![]()

kinguś
Nie poddam się
Witajcie:-)

a i wakacje zapowiadają się super:-):-)
Marzenixx i co dzwonili?
DobreEndometrium w 9dc 6 mm to chyba ok??

Jeszcze tylko 9 dni;-)
A ja mam wciąż bóle jajnika, ale przestałam się tym przejmować bo teraz co ma być to będzie....
Super:-)Ja byłam wczoraj u endokrynologa i pokazywałam hormonki - wyniki mam dobre, z tarczycy też się poprawiły więc mam nadzieję, że może w końcu nadszedł ten czas na fasolkę:-)
Ale nie przekroczyło normy więc się nie przejmujKurcze a moja prolaktyna jest 23, 1 -niby norma ale w sumie to juz gorna granica, robilam ja w 3 dc w trakcie @...moze to dlatego....i jak pytalam ginki to lekarka mowila ze jest ok ale wyczytalam ze to oznacza agodna prolaktynemie:-( mam sie martwic czy dac na luz.....?????

Jeśli pójdziesz do ginka z nfz to da Ci bezpłatne badania na toxo itp. a internista da Ci tylko ogólne jak morfologia itp. Ja miałam badania od prywatnego ginka i poszłam do internisty żeby przepisał mi je państwowo ale on powiedział, że oni mogą przepisywać badania tylko ze swojej specjalności.Dziewczyny poradźcie, bo chciałam pójść jeszcze w tym tygodniu zrobić badania laboratoryjne. Chciałam zrobić zwykłą morfologię, badanie na toxoplazmozę i cytomegalię, czy powinnam robić tarczycę?
U mojego M też była taki koleś, potrafił przez tydzień do pracy nie przychodzićZ gory przepraszam ale jestem taka wkur....ona, ze nie moge sie uspokoic![]()

O to będziemy kciuki trzymać.mam juz tego neta,takze luz...planuje inseminacje na sierpien,atakuje z grubej rury!!!! ja lubie przeprowadzki zawsez to jakies zmiany! oby na leprze hehe
No to do roboty;-);-)U mnie plodne dni nadchodza wiec bedzie sie dzialo - wlasnie zaczynam czuc jajniczki:-):-)
Cieszę się, że już lepiejWitam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz ..... a moja mam nadal sie upiera ze te moje nacieki na migdalach i na gardle to nie jest tylko zapalenie!ale mi to wsio ryba! grunt ze ustepuje! dzisiej juz lepiej!
![]()

Marzenixx i co dzwonili?
reklama
Betka85
witam się z wszystkimi!
dopiero co wstałam
i już mi sie nic nie chcę coś mi sie widzi że cieżki dzień będę mieć dzisiaj:-( coś mnie główka pobolewa ale moze jak kawke wypije to mi przejdzie.
pasuje mi umyć dzisiaj reszte okien w domku ale mi sie nie chcę:-
zawstydzona/y:
M w pracy a mnie ina monologi wzięło....a co tam musze sobie pogadać

miłego dnia wam wszystkim życze
dopiero co wstałam

pasuje mi umyć dzisiaj reszte okien w domku ale mi sie nie chcę:-

M w pracy a mnie ina monologi wzięło....a co tam musze sobie pogadać

miłego dnia wam wszystkim życze

Podziel się: