R
RiSiA
Gość
Na razie to tam wejsc nie umiem bo se reseta hasła zrobilam i nowego maja mi przesłacFF jest the best :-):-)
Od roku uzywam i jest super. A co jakis czas daja nawet VIP![]()

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Na razie to tam wejsc nie umiem bo se reseta hasła zrobilam i nowego maja mi przesłacFF jest the best :-):-)
Od roku uzywam i jest super. A co jakis czas daja nawet VIP![]()
ide na latwizne i przeklejam instrukcje obslugi do FF
jak sa nadal pytania to wal
Wpisywanie danych - "My data"
Wybieramy my data, bo to miejsce gdzie wpisujemy wszystkie o nas informacje. Wpisy do wykresu w większość polegają na zaznaczaniu np. bólu owulacyjnego, rodzaju śluzu itp. Na samej górze mamy dzień cyklu (np. 1 dzień cyklu to day cycle - CD) i datę. Aby przemieszczać się po dniach następujących po sobie naciskamy strzałki.
Wpisujemy konkretną temperaturę w rubryce temperature. FF akceptuje do kilku miejsc po przecinku. Wybieramy słowo discarded jeśli nie chcemy, aby temperatura była wliczana do wykresu. Pojawi się ona wówczas jako czarna kropka i nie będzie łączona z pozostałymi punktami. Reszta rubryk:
• time (czas) - godzina pomiaru temperatury
• CM - (rodzaj śluzu) - dry = sucho, sticki = kleisty, creamy = kremowy, watery = wodnisty, eggwhite = jak białko jaja kurzego
• menses (miesiączka) - spotting = plamienie, light = lekkie krwawienie, normal = normalne, heavy = silne
• intercouse / iui (stosunek płciowy / inseminacja)
• opk (test owulacyjny) - wynik odpowiednio +/-
• monitor - wyniki "Bioselfu", gdzie wybór peak oznacza, że "Bioself"wskazał prawdopodobną owulację
• microscope (mikroskop) - inaczej wynik na płodność ze śliny. No ferning = śluz tworzy kropki (niepłodność), full ferning = ślina układa się we wzór (płodność), partial = częściowo pojawia się wzór (prawdopodobna płodność)
• cervix position (pozycja szyjki macicy) - low = nisko, medium = średnio, high = wysoko
• cervix firmness (twardość szyjki macicy) - firm = twarda, medium = średnio, soft = miękka
• htp (test ciążowy) - wybieramy odpowiednio positive lub negative
• meds (lekarstwa) - do wyboru "Clo", estrogeny, hcg (zastrzyk na pękniecie pęcherzyka), progesteron lub other (inne)
• comment (komentarz)
• notes (notatki) - tylko dla naszego użytku
Pola potrzebne dla programu, aby wyznaczył prawidłowo owulację zaznaczone są czerwoną gwiazdką. Reszta może pozostać pusta. FF daje możliwość zaznaczenia N/A ("nie dotyczy"). Poza tym istnieje rubryka specjalna (special):
• fever - gorączka
• high stress - dużo stresów
• injury - zranienie
• ovulation pain - ból owulacyjny
• pms - napięcie przedmiesiączkowe
• high energy - dużo energii
• tender breast - wrażliwe piersi
• nausea - mdłości, złe samopoczucie
• cramps - skurcze
• drinking - picie alkoholu
• sleep deprivsed - pozbawienie snu
• exercise - ćwiczenia fizyczne
• increase sex drive - wzrost pobudliwości seksualnej
• bloated - uczucie nabrzmienia, wypełnienia ciała woda
• irritable - podenerwowanie
• frequent urination - częste oddawanie moczu
• fatigue - zmęczenie
• headache - ból głowy
• miscariage - poronienie
Pajka
Niby mowia ze 24 godziny nie. Ja osobiscie juz sprawdzam wieczorem
moje wytlumaczenie jest takie ze ten sluz wylatuje podczas owulacji jak sie szyjka otwiera oraz przed @ takze jak sie szyjka otwiera i nie jest to zadna pozna lub wczesna owulacja po prostu sie otwiera i sluz spływa a potem nastepuje krwawieniedzien przed @@ 8go zauwazylam "plodny sluz-bardzo dlugo go u siebie nie widzialam, bylo go bardzo dozuo,nawet zabralismy sie z mezem do robotya tu nastepnego dnia @@
sama nie wiem co o tym myslec, chyba bede musiala dlugo poczekac az sie wszystko unormuje....ale takie zycie
tak tak, jest taki programik.. karta 3.3 wpiszcie w google to wam znajdzieale wiesz co, sa darmowe jakies programy, nawet kiedys ktos tu wrzucał link ze mozna sobie na kompa ściagnąc tyle tylko zeby potem np je pokazać to trzeba jakos cały skopiowac a nie ze link podajesz i kazdy wchodzi, tylko wtedy jakos jako załącznik chyba mozna pokazac, zreszta nie wiem czasem czy nasz szafirek takiego nie ma........
a patrze na ten twoj na FF i nie zaznaczylas przypadkiem zle ze masz tyle dni na czerwono a to chyba znaczy okres czy nie?
ubiegłas mnie..ide na latwizne i przeklejam instrukcje obslugi do FF
jak sa nadal pytania to wal
to jaki jest sens obserwacji sluzu,skoro on swiarczy nie o owu ale o otwarciu szyjki?moje wytlumaczenie jest takie ze ten sluz wylatuje podczas owulacji jak sie szyjka otwiera oraz przed @ takze jak sie szyjka otwiera i nie jest to zadna pozna lub wczesna owulacja po prostu sie otwiera i sluz spływa a potem nastepuje krwawienie