reklama

Staranka od stycznia 2012.

nie ma to jak mocne i nocne przygody:-D ja tez nie jadłam takiej zupy. napisz przeis.

wiecie co ja to mam smaki. zjadlam dwie kanapki z masłem i dżemem truskawkowym, to przegryzłam pikantnymi prazynkami paprykowymi i mam jeszcze jogurt o smaków owoców leśnych:szok:

reklama
Składniki dla 4 - 6 osób:

• 1 cebula - przekrojona na pół
  • 1 duża marchewka - pokrojona w plasterki
  • pół dużej pietruszki - również pokrojonej w plasterki
  • kawałek pokrojonego w kostkę selera
  • pół pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kremowe serki topione
  • 10 dag wędzonej szynki - pokrojonej w kostkę
  • dużo pieprzu, żeby zupa była pikantna
  • sól - dużo, zupa chłonie sól, jak żurek
  • pieprz
  • szczypta suszonego koperku
Cebulę podsmażyć na suchej patelni, jak do rosołu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę, pietruszkę i selera, dodać masło oraz pora i smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone serki topione i na małym ogniu często mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. Całośc na koniec doprawić chwilkę pogotowac i gotowe :-)
Jak ktos lubi taki bardziej zupa-krem można zmiksowac i np zabrac w termosiku do kanapki w pracy :-)

Zapomniałam dodać,że mozna podowac z groszkiem ptysiowym albo chlebkiem, czy grzankami jak się lubi :-)
Mój małż czasem w zimie dostaje taki napitek w termos. mamy taki fajny 0,5 l i na przerwie wypija zagryzajac kanapkę

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry