Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
Tym lepiej, że nie mają strony !
Łatwiej coś nagiąć! Trzymam kciuki
a może dziewczynki wiecie - czy trzeba być na czczo na badania hormonów płciowych? ;-) zaraz jeszcze poszukam, mam mały trop...
Różniczko znalazłam: "Niektóre hormony, to jest: TSH, kortyzol, progesteron, prolaktyna, estradiol, testosteron, wykazują wahania dobowe, przy czym hormony płciowe dodatkowo są wydzielane pulsacyjnie. Doskonałym przykładem istotności różnic w uzyskanych rezultatach jest analiza stężenia TSH. Przy granicy decyzyjności 4mlU/ml, gdzie wszystkie wartości powyżej wymienionej mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy i prawdopodobnie będą decydować o podjętym leczeniu, nie można pozwolić sobie na błąd. Przykładowo ten sam pacjent w godzinach porannych może uzyskać wyniki TSH około 5mIU/ml podczas gdy wykonanie badania w godzinach południowych, gdy poziom TSH we krwi spada, skutkuje otrzymaniem wyniku około 2mIU/ml, co jest wartością prawidłową. Jakie zatem są rezultaty nieprzestrzegania właściwego czasu pobrania krwi do badań w tym przypadku? Jeżeli pacjentowi pobierzemy krew o godzinie 12, prawdopodobnie uzyska on wynik TSH w zakresach referencyjnych i właściwe leczenie nie zostanie podjęte mimo istniejącej niedoczynności."
Różniczko i znalazłam też, dziewczyny pisały na forum gazety,że nie trzeba być na czczo ani pora dnia się nie liczy przy FSH. Także niktóre można, a niektóre nie widocznie. Może zrób sobie teraz FSHi LH, bo to najlepszy dzień, a pozostałe na czczo innego dnia? No nie wiem, co Ci doradzić, ale się przejełam
No uciekam...
Czyli rozumiem, że tylko TSH powinno być badane rano?
Agnieszka, oto one;-) w sumie moje ulubione- pisałam o 2 łyżkach, bo ja zawsze podwójną porcję robię ciasto jagodowo - gruszkowe:
150 gram mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g margaryny, 60 g mielonych migdałów, 2 jajka, starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy, kilka kropel olejku migdałowego, 2 gruszki bez skóry i gniazd nasiennych, drobno pokrojone, 125 g jagód (albo truskawek, czemu nie?), 1 łyżka cukru trzcinowego
1) piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni, lekko natłuść i wyłóż pergaminem do pieczenia głęboką tortownicę o średnicy 20 cm
2) zmieszaj ze sobą mąkę, proszek, margarynę, migdały, jajka, skórkę i sok z pomarańczy, olejek migdałowy, ubij wszystko na jednolitą masę
3) domieszaj do niej kawałki gruszek i jagody (truskawki), po czym łyżką przenieś całość do tortownicy i posyp po wierzchu cukrem trzcinowym. Piecz 45 - 60 minut aż ciasto będzie spoiste w dotyku
Myniu myślę, że można pierścionkiem chociaż jak będziesz kiedyś miała od kogo to pożycz obrączkę (może od mamy w święta, albo od jakiejś koleżanki w pracy) i sprawdź czy wyszło to samo Bo to ma działać na zasadzie wahadełka, a obrączka jest lepiej wyważona od pierścionka, chyba ze masz taki na wzór obrączki
TSH, kortyzol, progesteron, prolaktyna, estradiol, testosteron - te a pewno mają dobowe wahania, więc powinny być rano badane. Tak według mnie, ale może niech się bardziej doświadczony ktoś wypowie. :-)