• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Staranka od stycznia 2012.

reklama
Różniczko, może zerknij na stronkę laba do którego idziesz, może dają jakieś info jakim trzeba być :)

Ja na dziś zmykam, z mężem poprzebywać.
Do napisu :) Miłego wieczoru dziewczyny!

Różniczko znalazłam: "Niektóre hormony, to jest: TSH, kortyzol, progesteron, prolaktyna, estradiol, testosteron, wykazują wahania dobowe, przy czym hormony płciowe dodatkowo są wydzielane pulsacyjnie. Doskonałym przykładem istotności różnic w uzyskanych rezultatach jest analiza stężenia TSH. Przy granicy decyzyjności 4mlU/ml, gdzie wszystkie wartości powyżej wymienionej mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy i prawdopodobnie będą decydować o podjętym leczeniu, nie można pozwolić sobie na błąd. Przykładowo ten sam pacjent w godzinach porannych może uzyskać wyniki TSH około 5mIU/ml podczas gdy wykonanie badania w godzinach południowych, gdy poziom TSH we krwi spada, skutkuje otrzymaniem wyniku około 2mIU/ml, co jest wartością prawidłową. Jakie zatem są rezultaty nieprzestrzegania właściwego czasu pobrania krwi do badań w tym przypadku? Jeżeli pacjentowi pobierzemy krew o godzinie 12, prawdopodobnie uzyska on wynik TSH w zakresach referencyjnych i właściwe leczenie nie zostanie podjęte mimo istniejącej niedoczynności."

Różniczko i znalazłam też, dziewczyny pisały na forum gazety,że nie trzeba być na czczo ani pora dnia się nie liczy przy FSH. Także niktóre można, a niektóre nie widocznie. Może zrób sobie teraz FSHi LH, bo to najlepszy dzień, a pozostałe na czczo innego dnia? No nie wiem, co Ci doradzić, ale się przejełam :D
No uciekam...

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem, że tylko TSH powinno być badane rano?

Agnieszka, oto one;-) w sumie moje ulubione- pisałam o 2 łyżkach, bo ja zawsze podwójną porcję robię :tak:
ciasto jagodowo - gruszkowe:
150 gram mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g margaryny, 60 g mielonych migdałów, 2 jajka, starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy, kilka kropel olejku migdałowego, 2 gruszki bez skóry i gniazd nasiennych, drobno pokrojone, 125 g jagód (albo truskawek, czemu nie?), 1 łyżka cukru trzcinowego
1) piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni, lekko natłuść i wyłóż pergaminem do pieczenia głęboką tortownicę o średnicy 20 cm
2) zmieszaj ze sobą mąkę, proszek, margarynę, migdały, jajka, skórkę i sok z pomarańczy, olejek migdałowy, ubij wszystko na jednolitą masę
3) domieszaj do niej kawałki gruszek i jagody (truskawki), po czym łyżką przenieś całość do tortownicy i posyp po wierzchu cukrem trzcinowym. Piecz 45 - 60 minut aż ciasto będzie spoiste w dotyku

A tu link do różnych słodkości, bo wiem, że trudno tak się przestawić:
Przepisy dla diabetyków/cukrzyków

Myniu myślę, że można pierścionkiem chociaż jak będziesz kiedyś miała od kogo to pożycz obrączkę (może od mamy w święta, albo od jakiejś koleżanki w pracy) i sprawdź czy wyszło to samo :) Bo to ma działać na zasadzie wahadełka, a obrączka jest lepiej wyważona od pierścionka, chyba ze masz taki na wzór obrączki :)

reklama
TSH, kortyzol, progesteron, prolaktyna, estradiol, testosteron - te a pewno mają dobowe wahania, więc powinny być rano badane. Tak według mnie, ale może niech się bardziej doświadczony ktoś wypowie. :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry