reklama

Staranka od stycznia 2012.

Mgiełko, Dzidziol extra piękniutki :) Dbaj o siebie i nic się nie martw, ważne że masz toxo zdiagnozowaną. Lekarze wiedzą co robią!
Asito, myślę sobie, że na pewno uda Ci się znaleźć przepiękne imię dla przyszłej córci! Może pocieszy Cię, że Zuź jest teraz bardzo dużo i w szkole będzie po kilka w klasie .
Basiku, nie podpowiem co do granicy, bo ja chyba nigdy nie miałam ovu (na wykresie :) )
Jak tam ciążóweczki się czujecie ? Co ? Margotka, Domikcw Isis, Agnieszko, Pianko, Noelle, Agacyndo, Grzaneczko ? Właśnie...Grzanko, gdzie jesteś?

Ja dziś się zapisałam do New gina :) :) Ale się cieszę!
Czekam na porady - czy odświeżyć prolaktynę i fundnąć progesteron?
Przypominam, że biorę bromek, więc nie wiem czy ma to sens. A progesteronu nie badałam nigdyyyyy...

Ficiarko, Bzibzioku, Myynniiiuuuu, Sailor, Różyczko, Różniczko, Czarnooczko, Sihaya i w ogóle wszystkie z Nas.... Pozdrówka

reklama
Sailorku, Różniczko dzięki :) Tak mi się zdawało, że dobre ale Wy się lepiej znacie. Wyczytałąm, że jeszcze liczy się stosunek FSH do LH ale nie wiem czy ten mierzony w 3 dc czy w innym... jakie to wszysto popaprane... ale jestem przeszcześliwa. Wyznam Wam, że ja myślałam, że może ja zaczynam menopauzę przechodzić. Ile ja nocy przepłakałam ostatnio... i nie mówcie, że jestem na za młoda bo ja to wiem ale wiem też że zdarza się, że i młodsze dziewczyny są już po menopauzie...
Laluś, Marzen trzymajcie się dziewuszki
Basiu ustaw granicę dzień wcześniej, granice ustawiamy w ostatnim dniu niższej temperatury
Asitko a lepiej się czujesz?
Jillka powodzenia u nowego gina :)

Maniu coś popytam o tym stosunku fsh i lh bo nie wiem.
Jillka zbadaj koniecznie progesteron bo często jak prl idzie w górę to progesteron w dół.:tak:

Myniu fsh do lh ok masz

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny

ale o tej porze mam mega zmęczenie, Oliwia mi bajki czyta hihi,
myślę jutro czy nie zrobić pierogi ruskie, mniam

Agacydna a jak narzeczony się zachowuje? chodzi jak w skowronkach?

MYNIU PROSZE COS DLA CIEBIE...
icon_arrow.gif
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.

icon_arrow.gif
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.

Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki.

Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.

Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.

Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.

Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.

Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.

Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania

agacynda :D To wizytujesz 8 czy kiedy??ja 8:D moze to i dobrze,maluch starszy o pare dni wiec moze i juz serducho bedzie widac jak bije!!
jej własnie mi uswiadomilas,ze mi kompletnie pod wzgledem zapachow nic nie podpadało:cool2:

mgielko a kiedy ty masz tego zakaznika??jakos niedlugo ?dobrze kojarze??

reklama
Dziękuję Sailorku i Basiu:)
Basiu właśnie to co wklaiłaś to czytałam, u mnie stosunek wynosi 0,7 więc tak nie wiadomo jak ale bardziej dobrze niż źle:) Ważne że PCOS nie ma :)
Idę spać dziewczynki bo jestem wiecznie niewyspana i głowa boli mnie od jakiegoś miesiąca dzień w dzień. Życzę wszystkim kolorowych snów :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry