reklama

Stopień niepełnosprawności

reklama
Rozwiązanie
Tak, bo to jest decyzja administracyjna. Zawsze dostaniesz jakąś odpowiedz pozytywną albo negatywną.
P.S. zawsze pod treścią decyzji jest podana droga odwoławcza.
reklama
Jeżeli córka otrzyma to orzeczenie i niepewności i dostanę na nią świadczenie pielęgnacyjne to od razu je muszę załatwiać, czy nie? Bo chodzi o to, że jestem teraz na macierzyńskim i nie wiem, czy muszę rezygnować z tego, czy wystarczy jak macierzyński mi się skończy?

reklama
Ok, rozumiem. Przyznanie tych punktów zależy od stanu dziecka, a nie sytuacji matki. Jeśli dziecko wymaga stałej opieki to nie ma znaczenia czy matka jeszcze pracuje czy jest na macierzyńskim czy jest bezrobotna. Będzie miało to znaczenie tylko przy wniosku o świadczenie pielęgnacyjne. Sprawdzałam wczoraj orzecznictwo i niestety, ale sądy podtrzymują odmowę przyznania zasiłku pielęgnacyjnego, jeśli kobieta jest na macierzyńskim. Moim zdaniem powinnaś zadzwonić do MOPS w swojej gminie i zapytać jak oni się do tego ustosunkowują.
Ale nawet, to decyzja wyglądałaby w następujący sposób: odmowa przyznania z.p. za okres przebywania na macierzyńskim i przyznanie z.p. z dniem zakończenia pobierania macierzyńskiego.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry