Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.

Malta - ja właśnie zrobiłam to z tego samego powodu :-)giovannessa mam pytanie odnosnie usc i nadania nazwiska nienarodzonemu jeszcze dzieciaczkowi. Jestem po rozwodzie i niestety, przez niedopatrzenie, zostawilam sobie nazwisko po swoim ex. Teraz chcialabym zeby dzieciatko miało odrazu imie mojego obecnego , ojca dzidziusia. Wiem ze w szpitalu, na początku dają nazwisko takie jak ma matka a tego bardzo bym nie chcala nawet przez chwilke
. Czytalam wlasnie ze idzie sie do usc przed rozwiazaniem i facet musi uznac dziecko, tak? A potem co? Z jakims papierkiem jade na porodówke i odrazu noworodek ma imie swojego tatuśka?

żal mi tylko dzidziusia, bo niepotrzebnie narażam go na stresy Malta - ja właśnie zrobiłam to z tego samego powodu :-)
To się oficjalnie nazywa uznanie dziecka poczętego.
Musisz mieć zaświadczenie od ginekologa o ciąży, dowód osobisty i jeśli miałaś ślub zarejestrowany w innym USC, to odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, jak w tym samym, to oni sami sobie sprawdzą. Tatuś musi mieć tylko dowód. Idziecie razem i przed kierownikiem (tak jak ślub) oświadczacie, że jesteście rodzicami biologicznymi - takie tam różne urzędowe formułki. I podajecie, jakie dziecko będzie miało nazwisko.
Nie musisz się na to specjalnie umawiać, idziecie i najwyżej trzeba trochę postać w kolejce.
U nas było tak, że dali nam karteczkę z numerem protokołu (bo to jest taki protokół z oświadczenia) i powiedzieli, że wystarczy z tym przyjść do rejestracji dziecka po urodzeniu - już nie będziemy musieli być przy tym razem, tylko któreś z nas. Ale ja sobie od razu wzięłam tzw. odpis zupełny za 33 zł, to wygląda jak akt urodzenia, tylko pewne rzeczy są tam poprzekreślane no i oczywiście nie ma imienia ;-) i to sobie wezmę do szpitala.
Bo w szpitalach podobno jest różnie - w jednym Ci wpiszą nazwisko dziecka, jakie podasz, a w innym musisz mieć papierek. Ja wolałam nie ryzykować![]()
. Nie bardzo tylko rozumiem nadal co to jest ten "odpis zupełny":-(. Czy powinnam o niego poprosic wówczas gdy bedziemy w usc skladac ten wniosek o "uznanie dziecka poczętego"???Malta, ten odpis to jest po prostu jakby zaświadczenie o tym, że złożyliście oświadczenie o uznaniu dziecka :-)Dzięki wielkie:-). Tak własnie się przymierzam do tego zeby to jednak załatwic jeszcze przed porodem. Ani mnie ani mojemu facetowi nie bardzo sie widzi zeby nasz maluszek nosil choćby przez chwilke nazwisko mojego exika. Nie bardzo tylko rozumiem nadal co to jest ten "odpis zupełny":-(. Czy powinnam o niego poprosic wówczas gdy bedziemy w usc skladac ten wniosek o "uznanie dziecka poczętego"???