reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczen 2011

monia-t ja znowu slyszalam ze powinien byc rytm: aktywnosc-karmienie-sen. Wiec juz nie wiem jak to jest z tym łatwym planem. Bo np zmiana pieluszki to dla tekiego malucha juz aktywnosc a pieluche zmieniam przed karmieniem a nie po. Jak kiedys zmienilam po to skonczylo sie ulaniem.

reklama
monia-t ja znowu slyszalam ze powinien byc rytm: aktywnosc-karmienie-sen. Wiec juz nie wiem jak to jest z tym łatwym planem. Bo np zmiana pieluszki to dla tekiego malucha juz aktywnosc a pieluche zmieniam przed karmieniem a nie po. Jak kiedys zmienilam po to skonczylo sie ulaniem.
ja zmieniam obowiązkowo przed karmieniem pieluszkę bo po cycu dziecko się robi wiotkie i musi odpocząć. Moje właśnie robi banana w łóżeczku. Nauczyłam ją za dnia śpi na brzuszku i jak się trochę powierci to salwy armatnie odchodzą z łóżeczka, po czym zasypia.
Każde dzieko jest inne. Już przeżyłam jedno dziecko sowę i wiem doskonale co to znaczy nieprzespana noc - zresztą Anka do dziś ma problemy ze spaniem i o 23 potrafi jeszcze marudzić. Marysia jest z zupełnie innej gliny ulepiona

Ulkan u mnie identycznie.Mały je w dzien co 2 godz a w nocy tylko po kąpaniu raz budzi sie na butle za 3 godz a potem to juz dalej co 2. Juz tez chcialabym zeby przespal chociaz 4-5 godzin u tu lipa:-(

Jak sie obudzi to dorywa sie do butli jakby rok nie jadł, az sie krztusi! Wypija łapczywie pól butelki, jakies 50 ml i zaczyna kimac. Drugie pol pije powoli, musze mu gmerac w buzi smokiem bo ma juz odlot i zasypia.

Tez mam wrazenie ze jest ciagle glodny i zastanawiam sie jak to jest z kalorycznoscia tych mlek. Podobno Bebilon jest najbardziej tłusty ale moj Wiktor jest na to mleczko uczulony:-( Teraz pije Gerber i jakby ciagle niedojedzony:-(

giovannessa a gdzie sie dopytywac o te zagęszczacze? Moze w aptece? Bo ja juz myslalam ze moze na 90ml zamiast 3 (jak jest napisane) dac 4 miarki? Czy to niebardzo dozwolone???

Diewczyny czy juz uzywacie lezaczkow-bujaczkow? Czy wasze dzieciaczki lubia w nich siedziec/lezec/bujac sie?
Ja wczoraj wlasnie zamowilam na allegro z FP i zastanawiam sie czy moj Kasiaze go zaakceptuje:-)

giovannessa a gdzie sie dopytywac o te zagęszczacze? Moze w aptece? Bo ja juz myslalam ze moze na 90ml zamiast 3 (jak jest napisane) dac 4 miarki? Czy to niebardzo dozwolone???
Malta, ja o nich wyczytałam przypadkiem gdzieś w internecie, nawet nie pamiętam, czy nie gdzieś tu na bb, pewnie tak - ale na pewno pediatra coś wie na ten temat, a może i w aptece powiedzą. Więcej miarek bym nie dawała, bo mi właśnie też takie coś po głowie chodziło, ale zabronili - i wtedy weszła ta mąka kukurydziana do jadłospisu. Tylko że dawniej Bebiko się gotowało przez 3 minuty i to się robiło tak, że najpierw gotowałam wodę z mąką przez 20 minut bodajże, a potem dopiero dodawałam do tego Bebiko. Teraz na pewno się tak nie robi, jak mleczka są "instant". I po to pewnie wymyślili te zagęszczacze :-)

aniwar - autorka tłumaczy taką kolejność tym, że dorośli po jedzeniu nie idą spać, tylko podejmują aktywność... Nie przekonuje mnie to zbytnio, dlatego was pytam

Diewczyny czy juz uzywacie lezaczkow-bujaczkow? Czy wasze dzieciaczki lubia w nich siedziec/lezec/bujac sie?

Ja leżaczek dostałam od koleżanek, ale czekałam na niego jak na zbawienie! Teraz Tosia w dzień jest cały czas z nami w dużym pokoju, leży, rozgląda się, drzemie, a na noc do łóżeczka dopiero :)

Właśnie wróciliśmy z Miśkiem ze szczepień, ten mój maluch jest wyjątkowo dzielnym malcem:-) W gabinecie lekarskim rozglądał się z zainteresowaniem i uśmiechał, a ukłucia potraktował "lekko", troszkę się pożalił i przeszedł nad tym do porządku dziennego;-) Teraz śpi w wózku przy otwartym oknie...a mi zwyczajowo cieknie już mleko.
Tatuś był z nami na szczepieniu, został w poczekalni i chyba przeżył te szczepienia bardziej niż syn hihihi

Malta no niestety tak robić nie wolno,żeby mleka sypać więcej, a to z tego powodu ,że może to powodować odwodnienie dziecka. Mleko wtedy zabiera wodę tak jakby z maluszka. Natomiast w aptece możesz zakupić taki zagęszczacz do mleka np. Nutriton, ale generalnie jest on stosowany gdy dziecko ulewa, a nie zmienia raczej kaloryczności, więc pewnie i tak wiele nie pomoże.

Ja wczoraj wlasnie zamowilam na allegro z FP i zastanawiam sie czy moj Kasiaze go zaakceptuje:-)

... ja używam leżaczka-bujaczka choć moja Księżniczka bardzo się nim nie zachwyca :sorry2: staram się ją wkładać codziennie żeby się przyzwyczaiła, no i juz dwa razy w nim zasnęła :tak:

my zamówiliśmy też z FP o taki FISHER PRICE LEZACZEK BUJACZEK DO 18KG T2518 l_b (1421364597) - Aukcje internetowe Allegro

reklama
monia-t no ja wiem bo tez czytalam ta ksiazke le jak Bartus sie urodzil i jeszcze raz do niej zajrzalam to tak jak szybko ja wzielam tak szybko ja odlozylam. Bo ta teoria w ogole nie miala zastosowania w parktyce ( w moim przypadku) i tylko chodzilam zdołowana ze sobie nie potarfie z dzieckiem poradzic i stweirdzialam ze juz jej nie czytam;-)

Do góry