reklama

Styczeń 2014 :)

Dona ale Viki zaczyna 1 klade jeszcze nievwiemy z kim bedzievw klasie... zawsze bedzie jakas znajoma twarz z przedszkola bo grupy beda pomieszane. On ma 4, 5 roku dla tego zalezy mi by mial jedna pania ktora go pozna s on pozna ja... kazdy ma inny tryb nauczania itd...

reklama
akuku a to zupelnie inna sprawa, myslalam ze on juz chodzi do jakiejs klasy, matko 4,5 roku i juz do szkoly, to jakis kosmos. z drugiej strony moja corka w przedszkolu ma 2 panie i raz jedna jest raz druga, albo po polowie dnia i nie widze problemu, dzieci sa bardziej elastyczne niz nam sie niekiedy wydaje, ale oczywiscie przedszkole a szkola to inna bajka i sama nie wiem czy nie szłabym do dyrektora w kwestii przeniesienia dziecka. życze powodzenia bo jezeli maja juz zamkniete listy to moga ci poweidziec ze jak znajdziesz sobie druga osobe na wymiane to nie ma problemu. trzymam kciuki

a teraz juz oficjalnie sie żegnam, chyba ze mąz udostepni mi laptopa na wczasach to zerkne ale licze na to ze bedzie cudna pogoda i nie bede miala nawet na to czasu, pa

Em-ka powyzej 97 centyla trzeba sie martwic ... jesli przekracza 75 ale nie ten 97 nie sluchaj lekarza i z nia cwicz zeby po prostu sie zaczela obracac a nie zeby schudla ... moj na mm byl na 75 centylu i nigdy lekarka nie powiedziala ze na nadwage bo po prostu tak przyswajal mleko

Pustiszi oba kleiki zarowno ryzowy jak i kukurydziany sa BEZglutnowe... jedynie po ryzowym mozesz sie spodziewac zmiany konsystencji kupki na bardziej zbita wiec jesli ma problemy maly z kupkami lepiej kukurydziany bo ten z kolei albo w ogole nie wplywa na kupe albo ja lekko rozluzna... no i kwestia smaku

Em-ka Niestety,co lekarz to inna opinia.Jedni uważają,że dziecię powinno być grubsze inn,iże ma nadwagę .
wiadomo,że się martwisz,ale widzisz dziewczyny tu piszą,że to i inne dziecię ma podobną wagę.Moja Kinga z tych mniej przybierających.

Ludzie,ale upał masakra.
pUSTISZI kleik
ryzowy napewno bezglutenowy.

Ja się zastanawiam,bo lekarka zalala mi sie wstrzymać z podwaniem warzywek do 5 mies,ale zastanawiam się czy karmiąc mm mogę najpierw podawac kleik ryżo wy,tak mnie kusi,żeby jje zapodac już coś innego.

Emilly, Anbas dzięki za pocieszenie, że nie tylko moja tak ma, może troszkę za mocno nastraszył mnie lekarz... Posiłków omijać nie będziemy, ale może spróbuje dodać jej nowe smaki przed czy po mleczku. Chociaż wizję już mam ostrej walki, bardzo jest cycowa... Jak nie będzie gotowa to odpuszczę, dziecko też ma chyba coś do gadania ;)

Sylka właśnie trochę ćwiczymy i wydawało mi się że idzie terminowo z umiejętnościami, ale lekarz mówił że powinna pełzać i dobrze się obracać z brzuszka na plecki i odwrotnie. Generalnie się obraca i chwilę odpycha jak się stópki popchnie, ale wyczynowo nie śmiga ;-)
Mówił też że otyłość w tym wieku rzutuje na całe życie i że nie będzie mogła się dźwignąć.

Kasieńka zdaje się że masz rację, ćwiczyć będziemy więcej, ale czy rozszerzać dietę jest sens to ja już sama nie wiem... I tak wydaje mi się że je mniej niż np miesiąc temu kiedy to miała ok. 75 centyla. A teraz jest już ponad 97 jeśli dobrze patrzę. Może taki moment ma.

Emka ja pytałam rehabilitantki o to przekręcanie się z plecków na brzuszek i odwrotnie to powiedziała że to umiejętność wymagana na 6 miesięcy bo mój Wojtuś na boczki się ładnie przewraca ale na brzuszek i plecki to raz mu się do tej pory udało:(

Akuku każda pani ma inne wymagania, a dziecku trudno będzie w szkole się tak przestawiać raz tak, raz tak zwłaszcza że on jest jeszcze mały. Ja też bym poszła przenieść go do innej klasy skoro i tak musi się jeszcze wśród kolegów odnaleźć

Ostatnia edycja:
eM-kA no widzisz,Kinga moja też obraca się z boku na bok,zdarza się jej przemieszczać w łóżeczku,że leży głową w nogach,ale może z 5 razy przewociła się z brzuszka na plecy nic na odwrót no i jak dluzej pobędzie na brzuszku to się bulwersuje.

Też jestem ciekawa co mi pediatra powie na to,że może powinna to i tamto robić,pełzania też jakoś jak lezy na brzuszku nie zauważylam

Niektórzy lekarze uważają,że taka waga nie jest straszna i jak dziecię zacznie chodzić,biegać to zrzuci,także nie nie sugeruj tym,że Ty niedowaga a malutka co?Jeszcze będziesz pisać,że chudnie.
Widac tyle potrzebuje dziecię i co masz w tej sytuacji zrobić,odmawiać jje mleka czy co??
Fifka
miałam wlasnie napisać,e kolor to masz zajefajny,odważnie i to rzeczywiście czerwień konkretna,ale ładnie Tobie

Wiecie,ja to jak Kinge kladę na bok to ona i tak na plecki mi sie przewraca,jeszcze zimą to tak układałam kołderkę,że miala podparcie w pleckach i nie przewracała się na plecki a teraz...teraz jest tak ciepło,w mieszkaniu mam 29st,więc nie będę nakrywaj jej kocykiem-mam taki cienki polarowy a i tak wydaje mi się za gruby bo zaraz zała spocona jest.

No,ale wlasnie mam stracha bo mi się obraca na plecki a to potem jakby się jej ulało czy coś to potem problem,ale ona sama się obraca raz na boczek na plecki i na drugi boczek i na dodatek z czasem śpi w poprzek łóżeczka.
Ma wyżej materacyk,mam nadzieję że nic podobnego się nie wydarzy.

Dałam teraz Kindze do picia wodymiałam dać mleko,ale zjadła nawet to może woda lepsza na ugaszenie pragnienia wypiła mi 40ml wody.SPI dalej :) a ja też już padam

Ostatnia edycja:
Nie nie dzieki za podpowiedzi mi nie chodzi kory bezglutenowy bo oba sa tylko który na początek mniej uczula czy obciąża brzuch mimo to dzieki za inf

reklama
Em-ka chyba ten lekarz chcial podkoloryzowac troche.... bo wyjatkowo malo dzieci juz tak super sie przewraca z brzucha na plecy i na odwrot majac 4,5 miesiaca... najczesciej to takie jeszcze przypadki te obroty ale cwiczyc dzieci napewno cwicza... chociazby popatrz tez na to moj synek ktory wagowo mial ok 7,8 na 4,5 miesiaca i juz super sie przewracal (i wszystko robil szybciej niz rowiesnicy bo raczkowal pod koniec 5 miesiaca stawal pod koniec 6) tak mala ma 6,5kg i zdarza jej sie obroty ale nie czesto troszke podpelzuje ale do raczkowania to ma jeszcze tyle ze hoho
a no i synek ma teraz 2 lata i 13,5 kg takze wzrost wagi w koncu mocno zwalnia :)

Pustiszi tak ak pisalam wdlg mnie kukurydziany bo ryzowy to moze zatwardzac a co za tym idzie brzunio na tym cierpi a jesli nie zatwardzi to napewno kupki beda stalsze ... zreszta ryzowy podaje sie przy biegunkach ale nie dlatego ze delikatniejszy tylko dlatego zeby scalic kupki

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry